Newsflash

Voluntari antiobezitate

de Dr. Cornelia Maria GLODEANU - iul. 30 2015
Voluntari antiobezitate
În pofida volumului mare de învățat, studenții mediciniști nu se mulțumesc cu puțin. Ies din carapacea lor și fac lucruri mari prin intermediul activităților de voluntariat, mai ales pentru copii. Dintre inițiativele lor de voluntariat menționez una relativ nouă: „Traista cu sănătate.“ Proiectul, inițiat de prof. dr. Veronica Mocanu și implementat de studenții Universității de Medicină și Farmacie din Iași, a obținut premiul I pentru cea mai bună activitate de prevenție a obezității în rândul copiilor la forumul EPODE International Network, Global Obesity Forum, New York (iunie 2012) .
Studenții fac voluntariat în școli, unde îi ajută pe cei mici să asimileze obiceiuri sănătoase. După informarea părinților despre program, grupurile de studenți voluntari merg la fiecare clasă și, după o discuție interesantă despre alimente și sport cu micii învățăcei, încep evaluarea nutrițională. Măsoară greutatea, circumferința abdominală, înălțimea și tensiunea arterială. Trec datele într-un tabel ce ulterior va fi interpretat de specialiști. Tot cu această ocazie, copiilor le sunt înmânate o serie de chestionare despre preferințele lor legate de alimentație și sport, pe care să le completeze acasă, alături de părinți.
Un filmuleț care prezintă activitatea desfășurată de studenți este proiectat la ședințele cu părinții, acolo unde prof. dr. Veronica Mocanu oferă detalii despre rezultatele evaluării nutriționale a elevilor. Un prim pas prin care părinții sunt avertizați de posibilitatea ca fiul sau fiica lor să nu se alimenteze corect.
După un timp, studenții mai fac o vizită elevilor, discută cu micuții despre importanța meselor principale ale zilei, despre cât de multe gustări sunt indicate într-o zi sau ce cantitate de fructe ar fi indicat să consume. Sub formă de joacă, discuția acoperă și alte zone, precum activitatea fizică de orice fel. Se strâng și chestionarele care reprezintă evaluarea la un an după intervenție. Cu ajutorul acestui sondaj este evaluată influența programului „Traista cu sănătate“ asupra elevilor. Nu în ultimul rând, studenții oferă copiilor câte o trăistuță cu alimente de pe linia galbenă a „Traistei cu sănătate“, adică alimente bogate în amidon.
Până în prezent au beneficiat de acest program o parte din școlile și grădinițele din Iași și din comunele aflate la periferia orașului: Tomești, Miroslava, Ciurea, Lunca Cetățuii, Aroneanu. Din ce am văzut noi, voluntarii, există învățătoare care se ocupă foarte bine de copii. La școală se mănâncă numai mâncare sănătoasă, se evită chipsurile sau dulciurile în exces. Totuși, astfel de programe sunt necesare pentru că un copil nu are capacitatea de a discerne ce este bine sau rău în legătură cu alimentația. Mănâncă ceea ce îi oferă părinții sau ce vede la prietenii din jur. Obiceiurile pe care și le formează când este mic îl vor urma toată viața. Sau cel puțin până când realizează că o alimentație dezechilibrată îi dăunează și își modifică singur dieta. Dar asta e mai dificil la o vârstă înaintată, deoarece obiceiul este adânc întipărit în minte.
Tot mai mulți părinți își duc copiii să mănânce în oraș. Însă nu o salată sau o supă, ci fast-food. Aceasta este dragostea de părinte? Să îi dai copilului să mănânce cât poate alimente procesate și pline de E-uri? Consecința? Copilul se îngrașă, sănătatea îi este afectată, încă de la o vârstă fragedă. Crește riscul de tensiune, cel de obezitate la vârste fragede și nu numai. Viața socială este, de asemenea, atinsă în mod negativ. Marginalizarea sau indiferența celor de-o seamă cu el îi pot scădea încrederea și stima de sine copilului afectat de obezitate. Sunt lucruri pe care programul mediciniștilor voluntari caută să le evite.
Pentru a trăi în lumea pe care ne-o dorim, e necesar să ne îndreptăm atenția asupra adulților de mâine. Copiii merită toate sfaturile și încurajările pozitive pe care le putem oferi, pentru a deveni oameni maturi sănătoși, cu stimă de sine.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe