Newsflash

Viziunea viitorului

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - ian. 4 2018
Viziunea viitorului
     Pe cât de interesant și de atrăgător este citatul alăturat, aparținând lui Șimon Peres, el nu conține nimic inedit. El e însă rodul gândirii unuia din cei mai prolifici oameni de stat israelieni, un politician care a influențat timp de aproape 70 de ani istoria Israelului. Venind de la el, e cazul să dăm poveței un loc de onoare în palmaresul acestei rubrici. Pentru mine, israelian de aproape jumătate de secol, Șimon Peres a fost un exemplu de urmat în viață, și-mi voi permite, înainte de a „ataca” subiectul, să explic de ce am încercat tot timpul să-l înțeleg și uneori chiar să-l copiez.
     Peres și-a început activitatea publică la 28 de ani, când a fost numit secretar general la ministerul israelian al apărării. A inițiat o bună parte a industriei de armament în această țară și a fost motorul construcției reactorului atomic de la Dimona, în sudul Israelului. De-a lungul vieții, a trecut prin toate funcțiile importante posibile, de la ministru al apărării, al finanțelor, al externelor, până la prim-ministru și președinte al statului. Se povestește că în ultimii ani de viață (a ajuns la vârsta de 93 de ani), au lucrat pentru el, în ture, trei secretare, pentru că niciuna nu putea face față singură cantității de muncă produse de „boss”. Se mai povestește că programul său zilnic includea câteva elemente practic secrete, de pildă exerciții fizice speciale, dar și un pahar de vin roșu la fiecare cină. În ceea ce privește acest ultim amănunt, îi urmez pilda până în ziua de azi.
     Peres a fost toată viața un om de acțiune. Suplimentul de energie cu care s-a născut i-a permis să se înhame la o mulțime de proiecte, unul mai curajos decât altul, în diverse domenii, inclusiv cel al creării unei atmosfere regionale care să poată permite, într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat (sau îndepărtat), rezolvarea conflictului israeliano-arab.
     Dar cine crede că drumul său în viață a fost punctat numai de elemente pozitive se înșală amarnic. Peres a fost huiduit nu o dată, uneori de proprii săi partizani, și înfierat adesea de adversarii săi politici. A pierdut alegeri și a rămas ani de zile în umbra evenimentelor care se desfășurau în jurul său. Dar niciun moment nu și-a pierdut busola politică și a continuat să creeze și să construiască. Și, contrar titlului piesei lui John Osborne, „Privește înapoi cu mânie”, Peres a privit doar înainte. Această concepție, de a te preocupa doar de ce îți stă în față, poate fi socotită ca superficială. Un proiect terminat nu e socotit desăvârșit decât după ce a trecut proba timpului și nimic nu e mai abstract și mai greu de definit decât această expresie, care conține o mare doză de adevăr dar care are și o fațetă periculoasă, pentru că te poate ține legat pe un timp nedefinit de un fapt care aparține trecutului și care te împiedică să te gândești la ceea ce ar trebui să urmeze. Sfaturile au un mare avantaj, acela că pot fi ignorate cu desăvârșire. Dar, urmărind activitatea unui om de succes, poți concluziona că în mare parte realizările sale se datorează faptului că a știut să acorde viitoarelor proiecte mult mai mult timp decât contemplării sau analizării celor deja terminate.
     Voi încerca în cele ce urmează să mă refer la un subiect care m-a preocupat de-a lungul întregii mele cariere profesionale în Israel și care tratează acest aparent conflict dintre trecut și viitor. În ultima jumătate de secol, s-au adăugat peisajului medical israelian doar două spitale generale. Această realitate poate produce cel puțin nedumerire: în toți acești ani, populația Israelului a crescut cam de trei ori. Și atunci, te întrebi cum se face că rețeaua de spitale face față cu succes necesităților de zi cu zi. Explicația e simplă. Numărul de spitale a rămas practic același, dar fiecare și-a dublat, triplat sau chiar cvadruplat numărul de paturi, iar numărul de secții a crescut în toate spitalele în funcție de necesități.
     Un spital israelian (și-mi închipui că situația nu e diferită în multe alte țări) nu-și poate permite „luxul” de a înceta a fi preocupat de evoluția sa și de importanța măririi capacității sale pentru a acoperi nevoile populației pe care o servește. Așa cum se întâmplă în multe alte domenii (șosele, case de bătrâni, școli și grădinițe de copii), după darea sa în folosință, abilitatea unui spital de a răspunde tuturor nevoilor populației e depășită de modificările demografice și de comorbiditățile care apar ulterior.
     Această realitate e cu mult mai pregnantă în ceea ce privește secțiile de terapie intensivă. Lista indicațiilor de transfer într-o asemenea unitate se lărgește în permanență, la fel și proporția pacienților internați care necesită un pat de terapie intensivă. Pe vremuri, capacitatea de primire a unei secții de terapie intensivă nu trecea de 2–3% din totalul paturilor unui spital general. Așa au fost planificate și construite mai toate spitalele israeliene în urmă cu zeci de ani. În prezent se vorbește de necesitatea ca o secție de terapie intensivă generală să ajungă la 10–12% din totalul de paturi generale. Dar dificultatea nu constă în găsirea unei soluții arhitecturale pentru lărgirea secției, ci în faptul că funcționalitatea unui pat de terapie intensivă necesită un buget imens în comparație cu orice alt pat din altă secție.
     Datele americane indică faptul că sumele alocate funcționării secțiilor de terapie intensivă depășesc 1% din bugetul Statelor Unite. Iată motivul pentru care orice instituție medicală va ezita de multe ori în fața unei propuneri de lărgire a secțiilor de terapie intensivă. Personal, m-am lovit de această reticență de câteva ori în cariera mea. Fără discuție, mi-ar fi fost mult mai ușor dacă mă mulțumeam cu ce mi se dăduse și nu mă luptam pentru interesul pacientului grav. Direcția spitalului în care funcționam ar fi apreciat atitudinea mea, căci ce director nu ar fi mulțumit să i se ceară puțin? Resursele materiale ale fiecărei instituții spitalicești sunt limitate și ele trebuie să acopere nevoile întregului spital, deși teoretic oricine va fi de acord că soarta pacientului grav ar trebui să ocupe un loc prioritar.
     În spitalul pe care l-am părăsit la momentul pensionării, numărul de paturi de terapie intensivă a crescut de la cinci (în 1986) la douăsprezece (în 1992) și apoi la douăzeci (acum trei ani), ultima extindere fiind rodul eforturilor deosebite ale „urmașului” meu. Oricine își poate închipui care ar fi fost soarta pacienților gravi din acel spital dacă permanenta luptă pentru alocarea de fonduri nu ar fi fost încununată cu succes.
     Exemple de acest fel se pot găsi pretutindeni. Ele sunt rodul unei intense activități de convingere, care din păcate nu întotdeauna dă rezultatele dorite. Nu am însă nicio îndoială că succesul se datorește consecvenței cu care este prezentat proiectul și seriozității cu care sunt tratate datele care dovedesc importanța lui. Ideea care se desprinde din exemplul de mai sus e aceeași cu aceea inclusă în citatul alăturat. Viziunea viitorului e cea care trebuie să îndrepte pașii celui responsabil de soarta pacienților săi. Unul din mentorii mei îmi amintea adesea că menirea medicului e să se lupte pentru pacientul aflat în îngrijirea sa ca și cum acesta ar fi singurul bolnav pe lume. Iată o bună completare pentru citatul peresian.
 

„Lucrurile pe care le-ai făcut deja aparțin trecutului. Acum ar trebui să te preocupe ceea ce e necesar să întreprinzi astăzi sau mâine.”
(Șimon Peres, 1923–2016)

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe