Newsflash

Vis şi viziune

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - mar. 11 2015
Vis şi viziune
   Dintotdeauna, gândirea umană s-a aflat undeva între fantezie şi realitate. Visul nu e numai un fenomen ce acompaniază somnul. Noţiunea de vis reflectă şi gânduri măreţe, cutezătoare, uneori fanteziste, de multe ori, dacă nu rupte de realitate, cel puţin foarte departe de ceea ce se întâmplă în jur. Se spune că visătorii nu sunt indivizi de acţiune, ci în cel mai bun caz producători de idei originale, care doar rareori devin realitate. O realitate imaginată de o minte „zburdalnică“, dar creată de altcineva, care ştie să transforme visul într-un produs palpabil.
   În urmă cu câţiva ani, am publicat un volum bilingv (engleză şi ebraică) intitulat „Vizionari şi visători“, în care am trecut în revistă scurta istorie a anesteziei israeliene (la fel de scurtă ca existenţa statului Israel!) prin biografiile celor 12 fondatori ai anesteziei israeliene moderne. Numele volumului a dorit să definească, de drept, două calităţi intelectuale umane care aparţin aceluiaşi proces de gândire, numitorul comun al celor care şi-au dedicat viaţa profesională întemeierii şi dezvoltării anesteziei israeliene. Pentru că, de multe ori, visătorul depăşeşte graniţele unui gând ipotetic şi reuşeşte să-l încadreze în timp şi în spaţiu, dându-i o formă ce se apropie mai mult de viziune. Iar viziunea se află nu departe de realizarea visului, transformarea în realitate e de multe ori doar o chestiune de timp. Visătorul vizionar se află pe drumul cel bun, spre crearea unei noi realităţi, conforme cu gândurile aflate cândva în stadiul de vis. De aceea, una din definiţiile vizionarului menţionează acel individ care se lasă antrenat de vise, de idealuri aparent irealizabile, dar care are calitatea de a prevesti viitoare evenimente.
   O privire mai atentă asupra citatului alăturat va dezvălui cititorului faptul că această frază include ambele acţiuni intelectuale amintite mai sus: proiectarea e de fapt un vis, dar el se continuă cu o activitate care are ca primă fază viziunea, adică imaginea abstractă a produsului final, şi e urmată de acţiune, acea activitate care transformă viziunea în realitate. Michael Elliott, un excelent om de acţiune al zilelor noastre, a inclus o latură extrem de importantă a dublei noţiuni vis–viziune: obligaţia omului de acţiune de a despărţi proiectele/visele care nu au şansă de realizare de cele care pot fi transformate în ceva palpabil, vizibil şi durabil.
   Un apropiat, om de afaceri aflat de mult pe orbita acţiunilor financiare, îmi mărturisea cândva că, în medie, numai două din fiecare zece proiecte ale sale devin realitate cu şanse serioase de reuşită. Cu alte cuvinte, individul recunoştea imperioasa necesitate de a visa, de a proiecta, de a pregăti transformarea visului în realitate, dar, în acelaşi timp, ca şi Elliott, era întotdeauna conştient de posibilitatea eşecului. Aceasta este definiţia celui care visează cu ochii deschişi, atent la realitate, la efectele legilor sociale asupra procesului de transformare a visului în realitate, dar şi la pericolul nereuşitei.
   Ce legătură au toate cele de mai sus cu profesiunea noastră? Am fost mereu de părere că medicul nu e numai tămăduitor, ci şi cercetător şi dascăl. Dar acestui recunoscut triunghi, pe care am încercat să-l respect şi să-l dezvolt de-a lungul întregii mele cariere, i se mai poate adăuga o latură, transformându-l, dacă nu într-un perfect pătrat, cel puţin într-un dreptunghi viabil. E vorba de acel proces mintal care „citeşte“ realitatea existentă, o analizează în modul cel mai obiectiv posibil şi caută căi practice de îmbunătăţire a ei. În această categorie intră dezvoltarea unor domenii ale activităţii medicale, care timp de decenii s-au aflat într-un colţ al preocupărilor medicale, dar erau acolo pentru a fi luate, dezvoltate şi transformate în ceva nou, palpabil, dar mai ales viabil. Voi da doar două din nenumăratele exemple care îmi vin în minte.
   Primul se referă la crearea şi dezvoltarea centrelor de angiografie coronariană. Acum mai bine de o jumătate de secol, acesta era visul oricărui practician interesat (sau, mai bine-zis, obsedat) de semnificativa mortalitate produsă de insuficienţa coronariană. În acele timpuri, nimeni nu-şi imagina o situaţie în care arterele coronare ar putea fi vizualizate sub ecranul radiologic. Dar, în anii ’50 ai secolului trecut, Cournand, Forssmann şi Richards, trei medici ai cunoscutului spital newyorkez Bellevue, au primit premiul Nobel pentru medicină ca răsplată a cercetărilor efectuate în domeniul cateterizării cardiace, „în scopul descrierii modificărilor patologice ale sistemului circulator“ (citat din actul de decizie a acordării premiului). Din acel moment, crearea centrelor de cateterizare cardiacă a devenit doar o chestiune de timp, insuficienţa coronariană era un proces vizibil radiologic, au urmat proiectele – devenite realitate – de dezobstruare a coronarelor afectate de ateroscleroză şi scăderea impresionantă a mortalităţii provocate de această maladie, pe vremuri necruţătoare.
   Al doilea exemplu îşi are originea în activitatea de ATI. În ultimul secol, noţiunea de anestezie se confundă de nenumărate ori cu cea de analgezie, pentru că, de fapt, ideea originală nu a fost cea de a provoca somnul anestezic, ci de a preveni durerea ce însoţeşte actul chirurgical. Abolirea durerii a făcut parte dintotdeauna din actul anestezic în sala de operaţie. Dar, treptat, uneori chiar prea lent, a apărut noţiunea de tratament al durerii în afara sălii de operaţie, acea durere care continuă după terminarea actului operator, dar şi cea cronică, fără nicio legătură cu chirurgia. Tratamentul durerii a produs apariţia unui nou domeniu, medicina durerii. Drumul de la administrarea unui analgezic per os, trecând prin cunoscutele tehnici de analgezie regională, a dus, aşa cum se ştie, la apariţia cabinetelor şi a policlinicilor de tratament al durerii cronice, dar şi la introducerea serviciului de tratament al durerii acute, iar în Israel apogeul a fost atins, nu demult, prin recunoaşterea medicinii durerii ca un tărâm de specializare şi rezidenţă separat de orice alt domeniu medical. Să recapitulăm: visul a fost abolirea suferinţei umane provocate de durere, viziunea a constat în naşterea unor noţiuni după care durerea în afara sălii de operaţie nu e imposibil de combătut, iar realitatea prezentului este rezolvarea în foarte mare măsură a problemei durerii acute postoperatorii şi a celei cronice.
   Ideea că fără vis şi viziune nu există progres e un punct acceptat de societatea umană din toate timpurile. Iar Michael Elliott poate fi considerat un individ foarte apropiat de noţiunea de progres uman. Cunoscut ca editor al unor reviste prestigioase (printre care Time Magazine), el s-a dedicat în ultimii ani problemei sărăciei în lume, fiind directorul executiv al organizaţieiONE, care încearcă să amelioreze impasul financiar şi sanitar pentru milioane de oameni aflaţi într-o situaţie materială dezastruoasă. Acest fapt explică perfect originea citatului de mai sus. Problema căreia i s-a devotat Elliott în aceşti ultimi ani nu poate fi rezolvată decât prin proiecte curajoase, originale, dar care necesită un înalt grad de probabilitate de succes. Mi se pare natural ca un asemenea personaj să viseze la o lume mai bună şi mai justă, dar în acelaşi timp să ştie să se coboare pe Pământ şi să se ocupe doar de acele iniţiative ce se dovedesc într-adevăr reale.
 
 
 

„Proiectează lucruri mari şi continuă cu cele care se dovedesc într-adevăr reale.“ (Michael Elliott, 2014)

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe