Newsflash

Vis și subconștient

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - nov. 6 2017
Vis și subconștient
     Am ezitat multă vreme să încerc să dezvolt subiectul citatului alăturat. Și asta pentru că din momentul în care l-am găsit, am avut tot timpul senzația că mă aruncă într-un domeniu care nu-mi aparține și că de fapt mă aflu în fața unei capcane periculoase, un drum pavat cu piedici aproape invizibile, dar foarte greu de evitat. În final mi-am luat inima în dinți, încurajat fiind de două amănunte legate de propria-mi existență.
     Primul e obiceiul meu (și-mi închipui că și al multor altora), înainte de culcare, de a mă cufunda într-o meditație de scurtă durată, de câteva minute, atâtea câte îmi trebuie pentru a cădea într-un somn profund și odihnitor. „Temele” mele în aceste momente sunt variate, dar aproape toate legate de evenimentele ultimelor zile sau ore, care pretind o revizuire și uneori o scurtă punere la punct. Asta se numește activitate conștientă și, aparent, nu are nicio legătură cu subconștientul. Însă, în cazul meu, nu așa stau lucrurile, întrucât o mare parte a viselor mele reia cele gândite doar câteva clipe înainte ca moș Ene să ajungă și la genele mele. Cu alte cuvinte, de foarte multe ori îmi pregătesc gândurile ascunse din timpul somnului, care iau forma unor vise, oferindu-le o inducție, uneori cu rezultate concrete.
     A doua explicație a curajului de a aborda subiectul alăturat e faptul că o bună parte a carierei mele profesionale am dedicat-o activității corticale în timpul anesteziei generale și mai ales incidentului/accidentului (depinde de gravitatea urmărilor) trezirii accidentale pe masa de operație. De fapt, această complicație, care apare cam în două cazuri dintr-o mie de anestezii generale, nu are legătură cu subconștientul, pentru că aici e vorba de o trezire completă a funcției cognitive, în care pacientul (mai frecvent pacienta) e capabil de a înregistra cele petrecute în timpul operației și a reproduce cu o fidelitate impresionantă amănunte cum ar fi discuțiile dintre membrii echipei operatorii. Fenomenul la care mă refer aici, de memorie implicită, e de fapt cel produs de o anestezie suficient de profundă pentru a împiedica trezirea accidentală și conștientă, dar insuficientă pentru a adormi complet subconștientul pregătit să înmagazineze amănunte auditive din timpul operației și incapabil de a le aduce la suprafață. Un foarte apropiat prieten, Bernard Levinson, psihiatru sud-african, reușise în urmă cu mai bine de o jumătate de secol să dovedească prezența memoriei implicite în subconștientul pacientului superficial anesteziat.
     Voi încerca deci să dezleg misterul citatului din Thomas Edison, prea cunoscutul inventator american, cel care a introdus de fapt lumina electrică în fiecare casă. Edison a fost un tip cerebral, pragmatic, organizat și perfect conștient de importanța obiectivă a tuturor invențiilor și inovațiilor sale. Doar spre sfârșitul vieții sale a alunecat pe partea metafizicii, propunând inventarea unui telefon spiritual („spirit phone” în original), care să-i permită legătura cu cei decedați. Ulterior s-a dezis complet de această intenție, declarând că de fapt totul era o glumă prost înțeleasă. Cu toate acestea, întrebarea este la ce s-a referit Edison când a oferit sfatul alăturat.
     Citatul îmi aduce aminte de un alt sfat, aparținând unui alt om celebru, despre care am mai pomenit în această rubrică, și anume Hans Selye, părintele teoriei stresului. Selye ne recomanda să avem pe noptieră, în orice moment, hârtie și creion, pentru a însemna gândurile prolifice apărute în timpul somnului și retrăite la trezire, care de multe ori sunt foarte importante dar care altfel se pierd în negura perioadelor de inconștiență produse de prezența zeului Morfeu. Oare aceste gânduri, cu care te scoli (sau care te scoală) în timpul nopții, nu sunt de fapt produsul unei activități subconștiente? Pentru că, dacă e așa, n-ar fi exclus ca ceea ce se ascunde în spatele sfatului edisonian e tocmai ideea inducției unor gânduri în acele singulare momente în care amorțeala cognitivă dinaintea somnului mai permite transmiterea unei informații ce se dezvoltă în subconștientul nostru, ulterior scăpat din frâul activității conștiente a scoarței cerebrale.
     Gândurile adăpostite de subconștient sunt departe de a fi controlate. Cortexul cerebral funcționează ca un cenzor și e neutralizat în timpul somnului, însă nu într-atât încât să afecteze formațiile de care ține subconștientul și care acționează de foarte multe ori în direcții neașteptate. Shakespeare definea creierul ca fiind lăcașul fragil al sufletului și cred că nu greșesc când afirm că multe din cele ce se întâmplă în subconștientul nostru au ca bază bagajul nostru subiectiv, legat mai mult de sentimente și senzații decât de aspectele obiective ale existenței noastre.
     Pragmatismul mă împiedică să dau prea mare importanță subconștientului. Cu toate acestea, nu mă pot opri din a gândi că fiecare individ ar dori să știe ce se petrece în subconștientul său. Sunt însă convins că psihologii vor putea lărgi gama metodelor ce permit o privire serioasă asupra acestui compartiment al sistemului nostru nervos. Eu mă voi mărgini doar la ideea că visele fiecăruia dintre noi pot oferi date interesante despre gândirea (și poate personalitatea) noastră atunci când nu e controlată de cortexul cerebral.
     Nu voi intra în domeniul istoriei viselor, care cred că începe cu prea cunoscuta poveste a lui Iosef la curtea faraonului, în urmă cu vreo patru mii de ani. Și nici nu voi aduce aici citate din scrierile lui Freud, care a încercat, poate pentru prima oară, să descrie în mod științific procesul de apariție a viselor. Voi aminti doar faptul că Freud descrisese un model topografic al minții omenești, care cuprindea trei straturi: starea cognitivă, preconștiența și inconștientul. Pentru Freud, visurile fac parte din stratul inconștientului, ele ascund dorințele noastre (mai ales cele din timpul copilăriei) în acest compartiment și conțin simboluri nu întotdeauna ușor de interpretat. Pentru mine însă, ca amator, visurile aparțin domeniului subconștientului sau preconștientului, așa denumit de Freud. Deosebirea, în ochii mei, e importantă pentru că, admițând teoria freudiană, ar fi greu să ne închipuim posibilitatea reproducerii unui vis, el fiind îngropat adânc în inconștientul nostru.
     Mi se pare important că, uneori, un vis reamintit la trezire poate rupe vălul care ascunde un gând, un sentiment, o dorință, ce se furișează pe undeva în sistemul nostru central și nu se lasă descoperite, și asta din diverse motive independente de noi. Dar, în momentele în care întreaga funcționalitate a sistemului nervos central scapă de sub controlul scoarței cerebrale, acele gânduri, sentimente sau dorințe ies la iveală, pun stăpânire pe domeniul înmagazinării (organizate sau nu) și, de multe ori, pot fi păstrate în memorie și reproduse.
     Oare care e importanța lor? În ce măsură ne poate ajuta ceea ce fabrică sistemul nostru nervos în absența controlului cortical în dorința de a ne cunoaște mai bine? Gândul mă duce la acei ani din viața mea când joggingul făcea parte din activitatea mea aproape zilnică. Știu, comparația e departe de a fi exactă. În acea oră de fugă în ritm îndeajuns de rapid, necesitând un efort semnificativ și provocând o lipsă progresivă de oxigen, relaxarea mea mintală era aproape completă, gândurile ieșeau cel puțin parțial de sub controlul strict al capacității mele cognitive și, în această situație, apăreau diverse idei – unele de-a dreptul banale, altele realmente valoroase.
     Sunt convins că fiecăruia i se întâmplă, mai des sau mai rar, să-și amintească un vis, nu din acelea simple și fără nicio conotație obiectivă, ci visuri conținând idei interesante, originale și cu un oarecare iz de posibilă folosință. Cred că la asemenea vise se referea Selye când ne sfătuia să fim întotdeauna pregătiți să ne notăm ideile apărute în timpul somnului. Și, dacă așa stau lucrurile, nu e exclus ca Edison să se fi referit la un proces (necunoscut de mine, dar poate existent) de inducție a visurilor prin simpla încercare, înainte de a adormi, de a-ți pune o întrebare ori a te gândi la un subiect, cu speranța că gândul sau întrebarea vor zămisli în cursul somnului o idee valoroasă, bazată pe ceea ce ne-a preocupat înainte de a ațipi.
Cer iertare cititorului pentru această deviere de la normele științifice de prezentare a unei noțiuni cu intenția de a digera un citat al unui om celebru. Eu doar am încercat, cu ajutorul părintelui teoriei stresului, să explic cam ce se poate ascunde în spatele citatului edisionian de la care au pornit gândurile de mai sus. Doi mari gânditori, la distanță temporală semnificativă, care, poate, deși s-au exprimat diferit, s-au referit la același subiect.

 

„Fă-ți un obicei: nu te duce niciodată la culcare înainte de a transfera o idee subconștientului tău.”
(Thomas Edison, 1847–1931)


 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe