Newsflash

Viaţa de familie

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - mar. 30 2015
Viaţa de familie
   Dacă înainte de 1989, atunci când auzeam formula: „Familia este celula de bază a societăţii“, o interpretam în sens peiorativ, de 25 de ani o apreciez. Familia este şi trebuie să rămână esenţa statului naţional român. Iar respectul nostru pentru doamne şi domnişoare nu trebuie să se manifeste doar la început de martie, ci permanent. Rolul soţiilor în familie este esenţial, aşa cum este şi rolul colegelor – indiferent ce post ar ocupa în sistemul sanitar.
   Săptămâna trecută aminteam despre calea mai grea, prin care o tânără studentă alege căsătoria încă din timpul facultăţii. Subliniez că este calea corectă pentru un tânăr; este potrivit să trăieşti în cadrul unei familii şi nu în afara acesteia. Trecând prin anii de facultate, de rezidenţiat sau anii care urmează specializării (medicul învaţă tot timpul, iar examenele se înşiră pe o lungă perioadă de timp), putem înţelege unele îndoieli. Sunt însă multe familii care reuşesc să îmbine viaţa profesională şi viaţa de cuplu, chiar şi viaţa de tineri părinţi, încă „de pe băncile universităţii“. Iar dacă lucrurile sunt aşa, meritul principal revine colegelor, care trebuie preţuite şi, cum se spune uneori, „ridicate la rang de regină“.
   Iată câteva cuvinte spuse de o tânără mamă, studentă a facultăţii de medicină: „Încă de la începutul sarcinii, m-am bucurat de lucruri deosebite. Când aveam doar două zile de sarcină (eu încă nu ştiam nimic), am mers la medicul de familie pentru o trimitere. Am intrat în cabinet şi ea mi-a spus cu multă siguranţă: «Gata, aţi venit să ne apucăm de treabă. Sunteţi însărcinată!». Nu am ştiut ce să răspund“. Sunt situaţii pe care, atunci când ai îndoieli, te întrebi dacă să le iei sau nu în seamă. Însă, din experienţă, cred că aceste adevăruri există. Tânăra noastră colegă, viitor medic, nu a comentat nimic, a mers acasă şi a povestit, dar, după o vreme, a efectuat un test de sarcină, iar rezultatul a fost pozitiv. După îngrijorarea şi bucuria descoperirii rezultatului, s-a întors la cabinetul medicului de familie ca să întrebe cum a fost posibilă acea remarcă. Răspunsul? „Aşa v-am simţit şi v-am văzut, ca o mamă“. Apoi, în prima parte a sarcinii, medicul în cauză a asigurat monitorizarea viitoarei mame, până când aceasta şi-a ales un medic cu specialitatea obstetrică-ginecologie, altul decât cel recomandat de medicul din prima linie. A călăuzit-o însă cu atenţie în continuare, chiar dacă părerile au diferit. După naştere şi după ce mama şi copilul au ajuns cu bine acasă, medicul de familie i-a vizitat şi le-a ţinut „o frumoasă pledoarie despre puericultura sănătoasă“. Aş adăuga: este ceea ce în mod normal îndeplineşte medicul de familie pentru orice membru din comunitatea sa de practică, nu doar pentru un coleg.
   Nu toţi colegii din serie sau chiar din grupă au primit vestea cu privire la sarcină. Însă, dintre cei care au aflat, unii şi-au oferit ajutorul. „Colega mea cea mai apropiată avea grijă de mine aproape ca o mamă. În autobuz/tramvai mă obliga să stau jos, deşi eu nu aveam nevoie, la unul dintre stagii îmi tot spunea să stau acasă (stagiul l-am făcut într-un spital cu mai multe etaje, din care patru le parcurgeam de câteva ori într-o zi), îmi oferea un scaun în timpul stagiilor la care trebuia să stăm mult în picioare, îmi copia cursurile la care nu puteam ajunge şi multe altele.“ Aş adăuga: colegialitatea nu s-a manifestat din partea tuturor, însă la aceste din urmă exemple voi reveni în săptămânile următoare.
   În acelaşi mod, atât medical, cât şi colegial, s-a desfăşurat legătura cu medicul obstetrician: „Doamna doctor s-a purtat impecabil cu mine, pe parcursul sarcinii, mi-a explicat detaliat când s-au ivit anumite probleme sau când trebuia să am grija să urmăresc anumite semne/simptome; când s-a declanşat travaliul, a intrat «în priză» şi m-a aşteptat la spital, deşi era după gardă (eu urma să particip la un examen, dar, pentru că nu aveam contracţii foarte puternice, m-am încumetat să merg şi să-l susţin, apoi am mers direct la maternitate şi m-am internat)“. Medicul a examinat şi a tras concluziile necesare, apoi a plecat acasă, nu înainte de a îşi lăsa pacienta în grija unei colege, iar naşterea a avut loc în ziua următoare. Înainte, în timpul şi după naştere, „Medicul a avut o grijă deosebită de mine, mi-a vorbit frumos şi chiar a avut timp să mă întrebe de ce şi cum am ales numele copilaşului meu. În timpul naşterii, mi-a explicat temeinic cum trebuie să decurgă lucrurile şi s-a străduit ca totul să se termine cu bine, în ciuda epuizării mele fizice“. Şi tot aşa a stat conlucrarea şi cu moaşele, care „au avut răbdare cu mine şi m-au ajutat să uit de epuizarea fizică ce parcă îmi storsese toate puterile“ sau cu multe dintre asistentele care au contribuit medical şi uman, încercând să contribuie la confortul fizic şi psihic al tinerei mame. Medicul neonatolog i-a permis viitoarei colege să asiste la prima ecografie cardiacă a nou-născutului – „Zgomotele cardiace se auzeau şi în partea dreaptă şi a vrut să se asigure că este totul bine“ –, apoi a continuat examenul, fără ca aparent să fie necesar, cu evaluarea pulmonară şi renală, pentru a verifica şi celelalte organe şi sisteme şi a continuat să explice, răbdător, tot ceea ce se vedea pe monitor.
   Închei povestea amintind una din experienţele tinerei mame, care a istorisit modul în care a fost abordată la unul dintre stagii: „Spre surprinderea mea, am fost susţinută să stau acasă atunci când a fost posibil, să stau cu copilul şi să îl alăptez ca «să crească mare şi sănătos», iar domnul profesor s-a bucurat pentru noi că suntem părinţi aşa tineri pentru că vom reuşi mai uşor să ne înţelegem copiii când vor trece prin anumite ispite“.
   Nu este uşor, dimpotrivă! Însă, cu răbdare, cu colegialitate, cu susţinere se poate. Susţinerea vine, de regulă, de la cei apropiaţi. Însă această susţinere trebuie să fie dublată de sistem. Cel din care facem parte, sistemul medical, statul, este responsabil pentru o parte din susţinerea care trebuie acordată cetăţenilor săi şi trebuie să îi ajute concret pe tineri, cu atât mai mult pe tinerii care au ales viaţa de familie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe