Newsflash

Veteranii şi birocraţia criminală

de Dr. Martin S. MARTIN - mai 30 2014
Veteranii şi birocraţia criminală
   Departamentul pentru foştii combatanţi (Department for Veterans Affairs) este – în ordinea mărimii – al doilea dintre ministerele Statelor Unite, fiind întrecut numai de ministerul de război (Department of Defense). Veteranii sunt cei care au servit în armata, marina sau forţele aeriene americane şi care au fost demobilizaţi prin procesul normal. Ei şi familiile lor primesc beneficiile prin serviciile Departamentului foştilor combatanţi, independent şi de ministerul de război, şi de serviciile medicale ale forţelor armate active. Departamentul veteranilor are trei ramuri: serviciul medical, serviciul de beneficii (înregistrare şi statut, pensii, educaţie, asigurări, locuinţe, despăgubiri) şi serviciul de administrare a cimitirelor militare naţionale. Personalul a ajuns anul acesta la 314.000, iar bugetul anual la 152,7 miliarde de dolari. Departamentul acoperă nevoile a 22 de milioane de foşti militari şi ale membrilor familiilor acestora.
   Originea organizaţiei este una din primele colonii de europeni, cea a pelerinilor de la Plymouth, Massachusetts. Coloniştii erau în război cu indienii Pequot şi au hotărât, în anul 1636, ca răniţii şi cei invalidaţi în lupte să fie întreţinuţi şi îngrijiţi de membrii coloniei. În timpul Revoluţiei americane, primul Congres continental a votat, în 1776, ca invalizii de război să primească pensii. În 1930, Congresul a însărcinat pe preşedinte să organizeze complet asistenţa foştilor combatanţi şi atunci a fost creat departamentul destinat lor. Sistemul medical pentru veterani include, în prezent, 171 de spitale, 700 de policlinici, 126 de cămine şi 35 de case pentru cei fără adăpost. Sunt înregistraţi 8,6 milioane de pacienţi.
   În ultima lună, un scandal enorm (şi care creşte continuu) a zdruncinat reputaţia Departamentului pentru foşti combatanţi, a declanşat o campanie de presă intensă, cu anchete şi dez­vă­luiri, şi a dus la iniţierea unei inves­tigaţii a Congresului, încă în desfă­şurare. Totul a început cu o reclamaţie de la Centrul medical pentru veterani din Phoenix, Arizona, care a făcut publică existenţa a două liste de aşteptare: una oficială, cu durată maximă de 14 zile (termenul limită acceptat de conducere), şi alta secretă, care întârzia cu lunile programările pentru vizite medicale şi investigaţii. CNN a raportat că întârzierile ar fi dus la moartea a 40 de veterani care îşi aşteptau programarea şi sufereau de afecţiuni medicale grave. Mai mulţi psihiatri au afirmat că, prin întârzierea examinărilor şi şedinţelor de psihoterapie, a crescut numărul de sinucideri. Multiple noi reclamaţii au fost adresate, direct sau prin intermediul asociaţiilor de veterani, raportând anomalii de funcţionare în alte centre, din mai multe state. Serviciile de gastroenterologie au limitat drastic explorările endoscopice, din motive de subfinanţare, şi au expus astfel pacienţii la riscul de cancer digestiv evolutiv; au fost descoperite cabinete dentare care nu au sterilizat complet instrumentarul, inducând pericolul de infecţii cu HIV şi virus hepatitic; prelucrările dosarelor de pensionare pentru invaliditate au ajuns la întârzieri de ani şi mai sunt multe alte exemple de proastă funcţionare. Ca să poată fi inclus în sistemul medical VA, un veteran trebuie să completeze o cerere de 23 de pagini, iar 25% din pacienţii care vin la camerele de gardă ale spitalelor VA au de aşteptat până la şase ore (media naţională de aşteptare la camerele de gardă pentru civili este de 26 de minute).
   Toate acestea au stârnit un val de indignare în media, iar senatorul John McCain a afirmat că ancheta trebuie să stabilească exact vinovaţii de acţiuni criminale faţă de pacienţi şi că aceştia trebuie să fie pedepsiţi prin închisoare. Cererile pentru concedierea generalului în rezervă Eric Shinseki, şeful Departamentului VA s-au înmulţit. Fostul congresmen şi candidat prezidenţial Newt Gingrich a spus că situaţia nu poate fi corectată doar prin câteva concedieri şi că sistemul cere o reformă profundă, care să poată elimina greşelile şi disfuncţiile.
   Trebuie spus, totuşi, că sistemul medical pentru veterani are o istorie foarte onorabilă de realizări şi succese, prin munca dedicată a zecilor de mii de medici, infirmiere, tehnicieni, bioingineri, oameni de ştiinţă, consilieri şi lucrători de înaltă calificare. Numai după războaiele din Irak şi Afganistan, serviciile au primit încă 640.00 de supravieţuitori şi au făcut minuni în tratamentul, recuperarea, protezarea şi reabilitarea fizică şi psihică ale acestora. Centrele medicale VA au pregătit zeci de mii de rezidenţi, iar cercetarea ştiinţifică medicală din multe instituţii este la cel mai înalt nivel. Primele stenturi coronariene au fost realizate la spitalul VA din San Antonio, Texas, iar bioprotezările care fac mulţi invalizi funcţionali şi independenţi sunt uimitoare.
   În schimb, numărul vizitelor medicale a crescut cu 50%, iar cel al doctorilor cu doar 9%. Costul terapiilor noi este din ce în ce mai ridicat şi sistemul lucrează în baza unui buget, nerealizând vreun profit, cum se întâmplă cu spitalele pentru civili. Noile tăieri operate în fondurile armatei se fac simţite si în sectorul veteranilor. Ca şi alte servicii federale (poşta, anumite transporturi, şcolile publice), sistemul medical al veteranilor nu lucrează pe principiul business-ului şi este grevat de lipsa spiritului antreprenorial, a adaptărilor rapide la capitolele cheltuieli şi personal. S-a creat, astfel, o pletoră birocratică nefuncţională şi costisitoare, care nu poate elimina întârzierile şi lipsa de eficienţă, nu a generalizat sistemul de date electronice şi nu are un sistem de control şi inspecţie periodică. Mai mult, reporterii au identificat că, în multe instituţii medicale vinovate de proasta îngrijire a veteranilor, birocraţii şi-au acordat bonusuri anuale de zeci de mii de dolari, în pofida performanţei scăzute.
   În timpurile prezente, când are loc introducerea noului sistem de sănătate Obamacare, care va fi gestionat de o altă agenţie federală, cea de taxare a veniturilor (IRS – Internal Revenue Service), dificultăţile din funcţionarea sistemului medical pentru veterani alimentează scepticismul celor care se îndoiesc că intrarea adâncă a guvernului în probleme economice ar fi o idee bună, crezând că va duce la proasta gestiune şi funcţionare a sistemului medical pentru întreaga populaţie americană.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe