Newsflash

Valorile propriei conștiințe

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - oct. 14 2016
Valorile propriei conștiințe
     29 ianuarie, cu ani în urmă. Sunt în liftul ministerial. Mă întorc de la Londra și sunt însoțit câteva etaje. Mi se spune „Bine ați venit, mâine trebuie să spuneți care sunt cele cinci persoane pe care trebuie să le dăm afară din direcția dumneavoastră“. Am rămas fără replică. Cunoșteam discuțiile cu privire la „eficientizarea activității aparatului administrativ“. Mi se ridică părul în cap și astăzi, atât cât a mai rămas, albit sau încă nu. Am rămas fără replică. Eu mă gândeam la oameni. „Ei“ se gândeau la cifre, la procente. Eficientizarea din pix și fără judecată. „Colegial“ 100%!
     Este nevoie de explicații? Da! Trăim într-o țară și lucrăm într-un sistem. În acest sistem construit prost, există specialități și specialități. Unele sunt mult mai apreciate. Altele, puțin neglijate. Altele, desconsiderate. „Colegial“ 100%! Până prin 1997 nu înțelesesem nici eu. Eram naiv.
     Să privim spre celălalt sistem, cel care pregătește tinerii pentru a deveni medici. De ce, oare, când am absolvit, nu aveam habar cât de importantă este supravegherea bolilor, cât de important este un diagnostic de laborator și cât de importantă este colaborarea între colegii din diferite specialități? De ce? Pe de o parte, este vina mea. Pe de altă parte, ține și de faptul că nu sunt incluse în pregătirea viitorilor medici mai multe exemple practice, studii de caz, demonstrații. Nu îmi aduc aminte să mă fi învățat cineva nici importanța colegialității. Am simțit-o „dintotdeauna“. Dar cred că aveam și eu nevoie de un antrenament, de o pregătire în acest sens.
     Abia la zece ani de la terminarea facultății, am înțeles multe lucruri importante pe care până atunci doar le intuiam. Am înțeles, pentru că „m-am lovit“ de ele, am fost nevoit să învăț cum să le rezolv, chiar dacă nu am beneficiat de prea mult sprijin. Uneori, chiar dimpotrivă. Mă aflam într-o „echipă“, dar numai spiritul de echipă nu se lăsa descoperit. Unii țineau rezultatele ascunse și nu le arătau decât dacă aveau chef sau în anume situații. Alții nu ar fi dat un sfat nici „picați cu ceară“. Alții, gândindu-se că ar putea progresa pe scara administrativă, încercau să îi facă pe ceilalți să greșească pentru a le lua locul. Eram un străin într-o pseudoechipă. Mai mult decât atât, deși îmi doream să învăț, părea că nu am de la cine. Totul îl primeam cu țârâita și aceasta în condițiile în care aveam o funcție de conducere. Oare ce se întâmpla în cazul celorlalți, care nu erau „șefi“?
     În acest sistem construit prost există specialități și specialități. Încă dinainte de admitere viitorii studenți își prefigurează un drum, o carieră. Se gândesc la specializări pe care le inspiră „Dr. House“ sau „Greyʼs Anatomy“ sau alte filme/seriale cu profil medical. Uneori apar atât de multe exemple negative pe care tinerii și mai puțin tinerii care urmăresc serialele nu le sesizează, dar ajung să le fie imprimate în gândire și ulterior, poate, și în faptă. Medicina la televizor, medicina în mass-media, medicina la colț de stradă. Nu aceasta este medicina. Nu de aici se deprinde colegialitatea. Nu de aici se imprimă spiritul de echipă. Amestecul de exemple bune și greșite este foarte periculos.
     Învățăm medicină și colegialitate din telenovele, apoi ne mirăm (poate) că lucrurile se petrec așa cum se petrec. Sunt apreciate specialitățile spectaculoase. Sunt desconsiderate specialitățile de laborator sau cele legate de sănătatea publică. Oricum este necolegial să ai o atitudine de desconsiderare. Doar că, având în vedere realitatea, nu este vorba doar de necolegialitate, ci și de o lipsă profundă de înțelegere a realității. Ce s-ar putea face o echipă în lipsa asistenților sau nurselor? Dar în lipsa datelor de laborator? Cum să îți permiți să crezi că medicina se poate realiza în contra-echipă, în contra-colaborare?  Ei bine, uite-așa! Iar rezultatele se văd.
     Revin la episodul din lift, când primeam bomba concedierilor, bombă lansată pentru a respecta indicațiile stupide, venite „de sus“: „în tot aparatul administrativ, numărul de posturi trebuie să scadă cu X%“. Stupide indicații. Stupiditate în urmarea acestora. Am coborât din lift la alt etaj, am mers către o masă, m-am așezat pe scaun, am pus capul în mâini și pentru o vreme, pur și simplu, am zăcut gândindu-mă la toate potențialele consecințe. Consecințe pentru familiile celor concediați. Consecințe pentru strangularea activității în direcția pe care o conduceam și în care oricum numărul de angajați era mult mai mic decât cel necesar. Consecințe pentru activitățile la nivel de sănătate publică, activități care depindeau în teritoriu de o bună activitate la nivel central. Nu mai țin minte cât timp am stat, așa, cu gândul la colegii din direcție, la colegii din alte instituții,  la colegi. Știam că o acțiune de concediere la nivelul nostru nu va fi singulară și că scăderea prostească a numărului de posturi va avea loc la toate nivelurile.
     Într-un târziu m-am ridicat și am decis că voi spune ceea ce știu și ceea ce cred și am spus: „Nu putem scădea nici măcar un singur post din direcție, oricum suntem destul de puțini“. Dacă aș fi fost un yes man, probabil că aveam în continuare o viață blândă, remunerată de la buget, după puteri, încă mult timp în lunile sau anii următori. Însă eu am ales varianta de susținere a colegilor. Ce s-a întâmplat este ușor de înțeles. Nu a trecut mult până în momentul în care „n-am mai fost“. Era de așteptat? Nu m-a interesat și nu mă interesează. Consider și acum că am procedat așa cum trebuia să procedez. Eu consider că principiile colegialității trebuie aplicate de fiecare dată, nepervertite, așa cum ți-ai dori să se comporte toți, păstrând speranța într-o societate mai bună, pentru acum și pentru viitor. Un viitor cât mai colegial posibil!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe