Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Vaccinul antigripal – actualizat de OMS

Viața Medicală
Monica GEORGESCU vineri, 17 martie 2017
     La începutul lunii martie, Organizația mondială a sănătății (OMS) a selectat tulpinile de virus care vor fi incluse în vaccinul antigripal trivalent pentru emisfera nordică, pentru sezonul epidemic 2017–2018. Cu acest prilej, reprezentanții OMS au recomandat înlocuirea tulpinii A/H1N1 2009 folosite anterior.
    Vaccinul antigripal trivalent include o tulpină de virus B și două de tip A – subtipurile H1N1 și H3N2. Noua tulpină H1N1 recomandată pentru includerea în vaccin este denumită A/Michigan/45/2015. Ea va înlocui tulpina A/California/7/2009, inclusă în componența vaccinului antigripal trivalent din anul 2009. Consultanții OMS au făcut aceeași recomandare în luna septembrie a anului trecut pentru a actualiza componența vaccinului antigripal folosit în emisfera sudică. Aceștia au considerat că noua tulpină H1N1 va oferi protecție mai eficientă pentru subtipurile de virusuri gripale apărute în ultimul an.
    Astfel, componența recomandată pentru vaccinul antigripal trivalent în sezonul epidemic 2017–2018 în emisfera nordică va include: o tulpină A/Michigan/45/2015 (H1N1), o tulpină A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2) și o tulpină B/Brisbane/60/2008. Pentru forma tetravalentă a vaccinului antigripal se recomandă alăturarea unei a doua tulpini virale tip B, respectiv B/Phuket/3073/2013.
   Virusurile gripale se modifică de la an la an. Recomandările rețelei globale de laboratoare GISRS (Global Influenza Surveillance and Response System) coordonate de OMS reprezintă un ghid pentru producătorii de vaccinuri și autoritățile publice din sănătate. Rețeaua GISRS are ca scop identificarea și evaluarea tulpinilor gripale circulante cu potențial pandemic. Recomandările privind componența vaccinului antigripal pentru cele două emisfere – nordică și sudică – se face în avans, deoarece sunt necesare aproximativ șase luni pentru a produce și aproba noile vaccinuri.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.