Newsflash

Vaccinare pentru rotavirus la nou-născut

de Dr. Aurel F. MARIN - feb. 23 2018
Vaccinare pentru rotavirus  la nou-născut
Deși vaccinarea pentru rotavirus este disponibilă de ani buni și recomandată (fără să fie inclusă în schema de vaccinare obligatorie, cel puțin în România), în întreaga lume sunt încă foarte mulți nou-născuți și sugari care nu au acces la acest tip de imunizare. Motivele sunt mai multe, de la indisponibilitatea vaccinului la populațiile cele mai vulnerabile până la schema de vaccinare recomandată, care începe de la vârsta de 8 săptămâni, când puțini copii ajung la medic pentru prima doză de vaccin. Un studiu1 clinic publicat ieri (22 februarie) în New England Journal of Medicine propune o soluție pentru acest din urmă impediment. Mai exact, într-un lot de copii indonezieni, o primă doză de vaccin rotaviral uman (RV3-BB) a fost administrată la nou-născuții sănătoși (cu vârste de 0–5 zile), celelalte două doze fiind apoi administrate la 8, respectiv 14 săptămâni (spre deosebire de schema clasică 8/14/18 săptămâni). Cele două programe de administrare (0/8/14 și 8/14/18) au fost comparate între ele prin adăugarea unei doze placebo (la momentul 0, respectiv 18) și cu placebo (patru doze placebo).

Din totalul de 1.513 copii incluși în studiu, s-a înregistrat gastroenterită severă cu rotavirus până la vârsta de 18 luni la 5,6% din copiii din grupul placebo (28 din 504 de copii), la 1,4% din copiii vaccinați începând cu perioada de nou-născut (7 din 498) și la 2,7% din copiii vaccinați începând cu vârsta de 8 săptămâni (14 din 511). Eficacitatea calculată a vaccinului RV3-BB a fost de 75% la nou-născut, 51% la sugar și 63% la cele două grupuri combinate.

În cele două loturi care au primit vaccinul, răspunsul imun a fost evidențiat la 94% din nou-născuții testați (78 din 83) și la 99% din sugari (83 din 84). Incidența reacțiilor adverse a fost similară în cele trei grupuri și nu s-au înregistrat episoade de invaginație intestinală (complicația cea mai redutabilă a vaccinării rotavirale, dar și a infecției cu rotavirus) în perioada de 21 de zile de după administrarea vaccinului sau a dozelor de placebo. Un singur caz de invaginație a fost înregistrat în întreg lotul, la un copil din grupul de sugari vaccinați, la 114 zile după administrarea celei de-a treia doze de vaccin.

RV3-BB este un vaccin dezvoltat din tulpina de rotavirus neonatal uman RV3, identificată în scaunul sugarilor cu infecție asimptomatică. Infecția naturală cu RV3 conferă protecție față de gastroenterita severă în primii trei ani de viață și duce la apariția unui răspuns serologic puternic heterotipic pentru tulpinile de rotavirus întâlnite frecvent. În plus, RV3 pare să fie atenuat natural și adaptat intestinului neonatal. Concluzia studiului clinic din NEJM este că RV3-BB a fost eficace în prevenția gastroenteritei rotavirale severe atunci când a fost administrat la nou-născut sau sugar, în Indonezia.


Notă autor:

Bines JE et al. Human neonatal rotavirus vaccine (RV3-BB) to target rotavirus from birth. N Engl J Med. 2018 Feb 22;378(8):719-30

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe