Newsflash

Vaccin anti-VHE

de Dr. Mihail CĂLIN - nov. 7 2012
Vaccin anti-VHE

   Primul vaccin împotriva virusului hepatitic E a început de curând să fie produs în China, anunţă revista Nature, reprezentând nu doar un pas în lupta cu agentul care infectează anual 20 de milioane de oameni şi ucide alţi 70.000, ci şi succesul unui neobişnuit parteneriat public-privat în sectorul biotehnologic al ţării. Boala este întâlnită mai ales în ţările în curs de dezvoltare cu deficit de instalaţii sanitare, având o prevalenţă ridicată în estul şi sudul Asiei, şi poate duce la insuficienţă hepatică acută, astfel că mortalitatea în unele regiuni ajunge la 4% şi chiar la 20%, la femeile în ultimul trimestru de sarcină. Nu există un tratament pentru această afecţiune, iar măsurile sanitare improvizate nu sunt suficiente pentru a o stăvili. Vaccinul aprobat la sfârşitul anului trecut a pornit de la un grup de cercetători ai Universităţii Xiamen, din provincia Fujian, care au modificat genetic o tulpină E. coli astfel încât să producă o proteină care, injectată la oameni, stimulează sistemul imun împotriva virusului; instituţiei de învăţământ i s-a asociat un grup privat, cu ajutorul căreia s-a realizat un laborator comun. Vaccinul anti VHE este primul produs al companiei, care are în faza preclinică de cercetare şi un vaccin împotriva papilomavirusului. Reprezentanţii laboratorului admit că un alt vaccin, conceput de GSK în colaborare cu armata americană, se dovedise promiţător în studii clinice de faza a doua, dar n-a prezentat interes comercial, tocmai din cauza prevalenţei bolii în ţările în curs de dezvoltare. Vaccinul ar putea fi de folos în Africa: 200 de cazuri de icter cauzat de VHE au fost raportate în Kenya începând cu luna august, iar în Sudan, 400 de cazuri de hepatită şi 16 decese s-au înregistrat din iulie până în prezent.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe