Newsflash

Unele precizări

de Dr. Monica Claudia BOER - mai 26 2014
Unele precizări

Am primit la redacţie un text ce se doreşte a fi un răspuns la editorialul „Hoţi de nota 10“, apărut în „Viaţa medicală“ nr. 14 din 4 aprilie 2014, semnat de dr. Gabriel Diaconu. Dată fiind întinderea acestui răspuns, reproducem alăturat doar pasajele pe care le considerăm importante şi argumentate. Titlul de mai sus aparţine redacţiei. („V. m.“)

 

 

         (...) Acuzaţiile pe care [dr. Gabriel Diaconu] mi le aduce în calitatea mea de manager al unui spital din Bucureşti sunt revoltătoare şi în totalitate false, autorul riscând rigorile legii. (...) Dacă dl Gabriel Diaconu ar fi avut minima curiozitate de a compara „bârfoteca“ din care s-a inspirat cu datele reale privind managementul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Al. Obregia“, ar fi putut uşor afla că am preluat spitalul în urmă cu peste 4 ani cu datorii de aproximativ 16.000.000 lei înregistrate în evidenţele contabile la care s-au adăugat obligaţii de plată ulterioare din contracte derulate litigios de către spital, iar cu eforturi şi pricepere în ale „gospodăritului“ am reuşit să le sting, apelând pentru acest lucru chiar la justiţie împotriva acelora care s-au jucat cu banul public, ca în copilărie cu „una mie, una ţie, una lui Sf. Ilie...“.
     (...) Nu litrul de borş achiziţionat de spital a costat „31 de lei“, ci kilogramul de borş pulbere concentrat, care în realitate a costat 33,9 lei. Cu o documentare minimă ar fi aflat că pentru cei peste 1.200 de pacienţi cărora le asigurăm masa zilnic se prepară 2 marmite de ciorbă, a 300 de litri fiecare, pentru care se consumă 2 kg de borş pulbere concentrat zilnic. În legătură cu detergenţii îi comunicăm dlui Gabriel Diaconu că noi nu am achiziţionat niciodată sticle de Domestos, ci numai soluţii dezinfectante, niciuna care să ajungă la aberantul preţ de 71 de lei/litru, astfel:
     – Sano Forte Plus costă 34,10 lei – recipientul de 4 litri;
     – Sano Floor costă 65,00 lei – recipientul de 10 litri;
     – Detergent de vase solid costă 1 cutie de 500 g – 6,85 lei;
     – ‑Dezinfectant pentru mâini costă 47,00 lei – recipientul de 5 litri.
     Cât despre Incidin (un dezinfectant pentru suprafeţe, pavimente şi aparatură medicală), trebuie să recunoaştem că e ceva mai scump, adică 90,00 lei/litru de substanţă concentrată, dar subliniem că din această substanţă se folosesc doar 20 ml la 10 litri de apă, aşa încât se pot prepara dintr-un litru de concentrat – 500 de litri de substanţă gata preparată. Aceeaşi este situaţia cu Manocid-ul, alt dezinfectant pentru pavimente, care costă însă mai puţin, adică 71 lei/litru concentrat. Probabil că la acesta se referea dl Gabriel Diaconu. Deci...?! (anexăm facturi care atestă cele afirmate).
     În legătură cu marmelada pe care dumnealui afirmă că am achiziţionat-o plătind pentru ea 20.000 euro îl atenţionăm pe autorul articolului că spitalul nu a achiziţionat niciodată marmeladă. E drept că am achiziţionat gem pentru hrana pacienţilor, ambalat întotdeauna în borcane şi sigilat, fiind preferat de către cei 33.000 de pacienţi pe care îi îngrijim anual. Un borcan de gem achiziţionat a costat 3,60 lei, ceea ce înseamnă sub 10 lei pentru 1 kg (anexăm facturile care atestă cele afirmate). Totuşi pentru tot anul 2013 spitalul a achiziţionat gem în valoare totală de 27.000 lei, adică circa 5.700 euro, în nici un caz 20.000 euro, aşa cum, cu rea-credinţă, afirmă autorul articolului. (...)
            De bun-simţ ar fi nişte scuze prezentate public de către dl Gabriel Diaconu, în acelaşi ziar şi tot pe prima pagină. Îl atenţionez pe dl Gabriel Diaconu că „cel care aprinde flacăra conflictului şi zgândără tăciunii, să nu se plângă dacă-i sar scântei în ochi“ (Benjamin Franklin 1706–1790). (...)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe