Newsflash

Undeva departe

de Adrian GHEORGHE - aug. 22 2016
Undeva departe
     Poveste adevărată. Într-o seară, la Otopeni, la plecări, pustiu de moarte. La ghișeul de preluare a bagajelor, așijderea pustiu. Îmi prezint pașaportul și tichetul de îmbarcare printat de acasă, apoi pun bagajul pe cântar. Doamna de la ghișeu îmi ia documentele, mă caută în sistem și mă întreabă: „Unde mergeți?“. Îi spun: „Păi, în Malawi“. Repetă aproape în același timp cu mine: „Ma-la-wi“. Ăla e. „De-asta v-am întrebat, ca să fiu sigură, pentru că este foarte departe.“ Este, așa e, și cele două escale până acolo contribuie la impresie. „Păi ce faceți acolo, domnule?“ E un moment bun să reiterez partea cu „pustiu de moarte“, ceea ce îi dă începutului de conversație un anumit farmec. Cu siguranță nu intră în fișa postului să îi întrebi pe toți care-ncotro, dar de data asta aproape că se cere puțin angajament pentru a mai anima atmosfera. „Lucrez în economia sănătății. Am un proiect acolo, vor să introducă o formă de asigurări de sănătate și lucrez la un studiu pe tema asta.“ M-a urmărit cu atenție și mă privește pe deasupra ochelarilor. „Păi și nu le-ați spus, domnule, că e o idee foarte proastă?“ Hopa. „Nu le-ați spus că noi ne chinuim de douăzeci de ani să le tot introducem și nu se vede nimic? Când merg eu la medicul de familie, nici cardul de asigurat nu îmi merge. Mă roagă: «Mai stați puțin, că în zece minute își revine». Ce să meargă, nu merge deloc.“ Parafrazez, desigur, dar asta e ideea. „Așa o să le spun, doamnă.“
     Până să ajung în Malawi, momentul de mai sus îmi aduce aminte de unul similar, căruia i-am fost martor deunăzi. În tramvai, căldură mare. Doi pensionari fac conversație la prima vedere și eu, nepoliticos, trag cu urechea. „Medicii ăștia de familie nu fac nimic.“ „Dacă știu să facă, că mulți nu știu“, ține isonul interlocutorul. „Scriu rețete toată ziua. Și trimiteri. Doctoriței mele eu îi spun ce să îmi scrie pe rețetă și îmi dă.“ Interlocutorul are o urmă de remușcare. „Mai iau câte o tensiune din când în când.“ „Dacă știu să ia. Pe asistenta doctoriței mele eu am învățat-o să îmi ia tensiunea, nici nu știa să țină aparatul în mână.“ E medicina primară din multe motive, până la urmă, nu-i așa? Prima la critică.
     Înapoi la Malawi. Partidul aflat la guvernare dorește, într-adevăr, să introducă o formă de asigurări de sănătate și a inclus măsura în manifestul electoral. S-au făcut deja studii peste studii, care mișcă problema incremental și puțin decisiv. Ăsta ar putea fi doar încă unul dintre acelea. Cam cum e planul de raționalizare a rețelei spitalicești în România: după patru planuri și niciun masterplan, baza de lucru rămâne câte un ordin răzleț prin care se mai reduc scriptic niște paturi. Problema în Malawi nu este aceea a „consultanților străini“, care sunt, la drept vorbind, prea mulți și bine înrădăcinați în sistem. Toate studiile de până acum au lăsat în urmă o insuficientă înțelegere a ce poate însemna, de fapt, „asigurări de sănătate“ în acest context. Se vehiculează diferite modele – clasicele europene german și englez, precum și modele mixte africane bazate pe asigurări comunitare – fără ca vreunul să se arate a fi direct aplicabil. În fond, asigurările de sănătate par mai degrabă un răspuns improvizat la o problemă cu adevărat gravă, anume lipsa cruntă (diferit de cronică) a resurselor financiare. Într-una dintre cele mai sărace cinci țări din lume (după orice clasificare), în care cea mai mare parte a populației trăiește din cultura de tutun pe care o secetă ca aceea de acum doi ani o poate îngropa definitiv, cei trei sute și ceva de dolari per capita pot fi strânși într-un număr extrem de limitat de poziții. Scandalul Cashgate, în care s-a descoperit că fostul președinte și acoliții săi au devalizat contribuțiile substanțiale ale donatorilor internaționali, a lăsat în urmă o neîncredere care a făcut guvernul actual să înțeleagă că e nevoie de bani. Discuția privind introducerea asigurărilor de sănătate sub forma unei taxe precede scandalul cu rapoarte prudente și analize care invită la multă precauție, deoarece calculele actuariale încă nu conving pe nimeni că sumele care se vehiculează prin birouri la minister pot fi strânse fără costuri pe măsură. Medicina primară e prima ocolită, pentru că nu au, la drept vorbind, mai nimic și spitalele abundă în cazuistică și cereri. Spitalele, de altfel, sunt și primele pe lista cu priorități de investiții și va dura mult și bine până să se vadă și să se schimbe percepții. Păstrând proporțiile, aceleași disfuncționalități de peste tot, doar cu mult mai puțini bani.
     Cu asta închei. Întâlnire la ministerul lor de finanțe. Interlocutorul mă întreabă: „Se vede că nu ești african. De unde ești?“. „Din România.“ „Aoleu, și mai rău!“ „Cum așa?“ Începem să discutăm: colectare de taxe, sectorul informal, așa și pe dincolo. Revenim. „Românii trebuie să fie un popor foarte crud.“ Se întoarce către ceilalți din birou: „Și-au asasinat președintele. Îmi aduc aminte, mă uitam la televizor“. Eu îmi aduc aminte prin ceață momentul și nu insist. Mă gândeam să răspund cu o aluzie la Cashgate, dar m-am gândit că îi avem și noi pe ai noștri și că, până la urmă, există pe undeva o dreptate. Încă nu știu ce o să le spun până la final despre asigurări de sănătate, dar abia aștept să mă întrebe cineva la aeroportul din Lilongwe unde mă duc, ca să spun că destinația finală e România și că lucrez în economia sănătății. Sunt curios ce sfaturi o să primesc.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe