Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  PROIECTE

Unde vor fi banii

Viața Medicală
Dan Dumitru MIHALACHE joi, 28 noiembrie 2013
Proiectul de hotărâre de guvern privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Achiziţii Dispozitive Medicale şi Investiţii în Sănătate (ANADMIS), precum şi modificarea unor acte normative din sistemul sanitar, a fost lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii la începutul lunii în curs. Iniţiativa are ca scop, potrivit notei de fundamentare, întărirea capacităţii administrative a MS, prin eliminarea atribuţiilor redundante, a structurilor dublate, care există în prezent la nivelul instituţiei, a paralelismelor, măsuri care să ducă la „redefinirea componentei sistemului, în acord cu funcţiile unui management performant“.
ANADMIS, în forma propusă prin proiectul de hotărâre, va fi un organ de specialitate, cu personalitate juridică, în subordinea MS, prin reorganizarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, a Institutului Naţional de Sănătate Publică, a Şcolii Naţionale de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti şi a Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene şi a municipiului Bucureşti. Ea va prelua activităţi şi personalul aferent de la aceste instituţii. Această structură va realiza achiziţii publice centralizate în domeniul sănătăţii şi va fi autoritate decizională în domeniul dispozitivelor medicale. Totodată, va elabora şi propune ministrului sănătăţii strategii şi direcţii de dezvoltare în domeniul dispozitivelor medicale, al investiţiilor în infrastructura sistemului sanitar, al sistemelor informatice şi informaţionale în domeniul sanitar, precum şi al proiectelor finanţate din fonduri comunitare, acorduri bilaterale şi multilaterale rambursabile/nerambursabile.
Activitatea Agenţiei va fi finanţată de la bugetul de stat, din veniturile proprii ale MS, fonduri externe nerambursabile şi din alte surse. Pe lângă acest organism, proiectul aprobă înfiinţarea unor activităţi finanţate integral din venituri proprii, printre care: evaluarea serviciilor de sănătate în sistem DRG; servicii de expertiză tehnică de specialitate; emiterea avizului de utilizare, în cazul dispozitivelor medicale second-hand; realizarea de expertize tehnice la solicitarea autorităţilor şi instituţiilor publice ş.a. Din veniturile proprii, ANADMIS îşi va asigura cheltuielile de personal, cheltuielile curente şi de capital etc. Tarifele pentru activităţile pe care aceasta le va desfăşura vor fi stabilite prin ordin al preşedintelui ANADMIS.
Patrimoniul Agenţiei se va constitui din însumarea patrimoniilor aferente activităţilor preluate de la instituţiile care se vor reorganiza. Personalul încadrat va avea statut de funcţionar public sau personal contractual, cu respectarea drepturilor salariale avute la data preluării.
   Împiedicarea persoanelor împuternicite să îşi exercite activităţile prevăzute în acest proiect de hotărâre, privind monitorizarea şi controlul dispozitivelor medicale, se va sancţiona cu amendă cuprinsă între 2.500 şi 5.000 de lei.
   În ceea ce priveşte Institutul Naţional de Sănătate Publică, proiectul  prevede ca activitatea acestuia să se realizeze prin trei centre naţionale: de supraveghere şi control al bolilor transmisibile; de monitorizare a riscurilor din mediul comunitar; de evaluare şi promovare a stării de sănătate.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.