Newsflash

Unde sunt căminele?

de Dr. Ioana MORARU - oct. 31 2016
Unde sunt căminele?
    Se apropie examenul de rezidențiat. Pentru cei care vor reuși să obțină punctajul de trecere și să prindă un loc sau un post cu centrul de pregătire în București, va începe un lung și sinuos drum birocratic. Pentru cei care nu au domiciliul în București, problema principală este: unde voi locui pentru următorii trei până la cinci ani? Lista de opțiuni este restrânsă și după buget. Pentru absolvenții care au norocul să prindă un post, adică un contract pe perioadă nedeterminată, încă mai există creditul „Prima casă“ și rate pentru următorii 20–30 de ani. Pentru cei care însă își doresc un minimum de confort și nici nu vor să fie îndatorați unei bănci pentru o jumătate de viață, există posibilitatea locuitului în chirie, singuri, cu partenerul ori împreună cu alți colegi. Chiriile sunt scumpe în București, iar condițiile de trai nu sunt tocmai cele mai bune. Apartamentele „mobilate în stil clasic“, care nu au mai fost văruite probabil de când blocul a fost dat în folosință, sunt murdare și au proprietari dezinteresați, unii dintre ei chiar din sfera psihopatologiei. Apartamentele decente, renovate și utilate, au prețuri prohibitive pentru salariul unui rezident. Sau chiar pentru două salarii de rezident.
   A treia opțiune este cazarea la cămin. Dar care este, de fapt, situația căminelor pentru rezidenți? Pentru marile centre universitare, internetul ne dezvăluie câteva detalii. Bucureștiul este cea mai... ermetică și inaccesibilă alegere. La o primă căutare, pe net se găsesc informații legate de cazarea studenților, însă nu și a rezidenților, iar acele puține informații disponibile datează de câțiva ani buni și sunt, de fapt, furnizate de presă, în articole de scandal. Nimic concret. Site-ul UMF oferă un rând alocat rezidenților: cei care au locuit în studenție în cămin pot aplica pentru continuitate și pe perioada rezidențiatului, însă vor primi loc doar după ce sunt cazați studenții, dacă rămân locuri vacante în cămine.
   Pentru medicii rezidenți există patru opțiuni de cazare în cămine. Căminul Splai 46–48 găzduiește studenți și medici rezidenți. Clădirea a fost construită la sfârșitul secolului XIX, iar acum este una de patrimoniu. A intrat în renovare vara aceasta, locatarii fiind evacuați fără a le fi comunicată vreo dată la care va fi din nou disponibilă. Această informație nu se găsește nicăieri, se poate afla doar prin viu grai. Căminul de la Izvor este o clădire fantomă. Nu se găsesc informații oficiale despre numărul de camere, dimensiunea, structura camerelor, dacă există sau nu baie în cameră, mașină de spălat, aragaz. Nici măcar cei de la administrația căminelor nu cunosc datele acestea. Se zvonește că nu poți monta mașină de spălat pentru că țevile sunt prea vechi, iar camerele minuscule și pline de igrasie. Baia este la comun și nu există bucătărie. Ultimele știri despre acest cămin sunt legate de cele două incendii izbucnite în vara anului acesta și cam atât.
   Ansamblul de locuințe pentru medicii rezidenți din șoseaua Ștefan cel Mare are cincizeci de garsoniere și tot atâtea apartamente de două camere disponibile pentru rezidenții care nu au domiciliul în București și cu vârsta sub 35 de ani. Sună frumos, însă prioritate au cei care lucrează la Spitalul Colentina și cei căsătoriți și poate și cu un copil. Accesul în acest ansamblu rezidențial nu se poate face din primul an, deoarece sunt liste de așteptare de unul sau chiar mai mulți ani, până se eliberează un loc. Riscul este să treacă rezidențiatul fără posibilitatea de a obține cazare, iar după locatarii sunt obligați să evacueze apartamentele.
   Despre căminele pentru rezidenți de la Fundeni aflu din presă, dintr-un articol vechi de aproape zece ani, că aparține Centrului Național de Perfecționare din Domeniul Sanitar, pe atunci fiind în renovare și fără utilități. Am mai găsit și un filmuleț de anul trecut, în care două rezidente filmau gândacii apăruți după ce ministerul făcuse oficial dezinsecție. În rest, nu sunt informații despre criteriile de eligibilitate, actele pe care trebuie să le conțină dosarul și nici nu se poate afla nimic despre cum ajungi să soliciți un loc în căminul respectiv.
   Cel mai obscur cămin al UMF-ului din București în care sunt cazați medici rezidenți este cel din strada Dimitrie Bolintineanu nr. 9, în zona pieței Rosetti. Singurele informații le-am găsit pe Google Maps. Se pare că acolo ar fi cazați rezidenți, conform unor liste de pe site-ul UMF unde apare menționat căminul și faptul că face parte din clădirile de patrimoniu ale universității.
   Pentru cei care aleg centrul de pregătire la Cluj, prima căutare „cazare medici rezidenți Cluj“ ne întoarce un link către site-ul UMF Cluj, unde aflăm metodologia de cazare a medicilor rezidenți pe parcursul anului universitar 2016–2017. Unde se depun dosarele, ce acte trebuie să conțină acesta, ba chiar și metodologia prin care se face selecția rezidenților: dosarele sunt analizate, după care se calculează un punctaj și în funcție de acesta se repartizează locurile disponibile în cămine. Algoritmul după care se calculează punctajul apare și el pe site. Într-adevăr, nu e menționat numărul de locuri disponibile și nici unde sunt aceste cămine. Aflu din alte surse că pentru rezidenți sunt disponibile șase cămine, dar nu găsesc detalii despre condițiile de locuire. Site-ul UMF Cluj este cu mult peste site-ul UMF București, mai ales în ce privește accesibilitatea informațiilor.
   În cazul centrului de pregătire Iași, site-ul UMF are o secțiune destinată rezidențiatului, însă nimic despre cazarea rezidenților. Un singur document de o pagină, datat 2011, pentru rezidenții Spitalului CF Iași, care pot solicita spitalului alocarea unei locuințe. Atât. Din alte surse aflu despre blocurile ANL din Bucium, cu 165 de apartamente puse la dispoziție medicilor rezidenți. În urmă cu trei ani, blocurile respective erau situate în câmp, cu străzi neasfaltate, fără locuri de parcare, fără parcuri sau bănci. Aceste cămine se află în administrarea Direcției de Sănătate Publică Iași, care nu oferă informații lămuritoare pe site. Aflu însă că, prin 2011, medicii rezidenți erau cazați într-un cămin de garsoniere care aparținea Universității Tehnice „Gheorghe Asachi“. Status actual: necunoscut.
   Site-urile instituțiilor de stat din România nu sunt luate în serios de acestea. Am rămas la ideea că „mă duc până acolo să întreb“ sau „mai bine dau un telefon“. Informații importante, cum sunt cele despre cazarea medicilor rezidenți, lipsesc cu desăvârșire pe site-ul celui mai mare centru de pregătire din România. Subiectul este atât de ermetic, încât nici măcar telefonic nu afli mare lucru. Soluția este să mergi direct la cămine și să întrebi în stânga și în dreapta. În cel mai fericit caz, găsești un cunoscut cazat la cămin, care te poate instrui.
   O altă problemă este numărul redus de locuri în cămine, dar cu aceasta se confruntă deopotrivă studenții și rezidenții. Problema de locuire a medicilor rezidenți nu este clar definită: cine ar trebui să ofere cazare pentru aceștia? Universitățile, spitalele, primăriile, ministerul? În final, mulți rezidenți aleg chiria, naveta, statul pe la rude sau creditul bancar. De fapt, cui îi pasă unde se duce rezidentul când iese pe poarta spitalului?
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe