Newsflash

Un regim dezechilibrat

de - feb. 22 2017
Un regim dezechilibrat

După 1900, cercetările privitoare la alimentație câștigă în scientificitate; medicii nu se mai rezumă la a descrie materiile alimentare consumate la masa țăranului și modul lor de preparare, ci, transformați în adevărați oameni de știință, ei pornesc să calculeze consumuri medii anuale, pe tipuri de materii, iar apoi rații zilnice, pe categorii de substanțe alimentare. În fapt, coboară către nivelul principiilor chimice ale alimentației, lucrările lor transformându-și fundamental forma: devin adevărate cercetări de chimie alimentară în care experimentele pe animale sau chiar pe oameni sunt o metodă de cercetare între altele. Concluziile lor nu diferă însă de cele ale predecesorilor: „Analizând regimul alimentar al țăranului nostru întru cât privește cantitatea totală a substanțelor alimentare, care formează rația zilnică, apoi cantitatea materiilor azotoase, a materiilor grase și a hidraților de carbon, fiecare în parte; proporția între originea vegetală și animală, care intră în hrana sa zilnică, și comparându-le cu valorile stabilite de Voit, ajungem la rezultatele, unele prea cunoscute și de mult semnalate: volum mare, lipsă exagerată de substanțe animale, deci urmările unui regim vegetarian rău alcătuit, neigienic, debilitant”. (Urbeanu, 1901)



Fragment reprodus din volumul România Medicilor, publicat de editura Humanitas. Constantin Bărbulescu, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca.



 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe