Newsflash

Un nou început

de Dr. Virgil RĂZEŞU - nov. 27 2017
Un nou început
     Ca vechi cititor și colaborator, mărturisesc că nu cunosc rațiunile recentelor metamorfoze ale săptămânalului „Viața medicală”. Strângerea de inimă pe care am încercat-o când am luat cunoștință de ele nu m-a ocolit. Am trăit, cu amărăciune, sentimentul neputințelor noastre de a duce mai departe ceva din ceea ce s-a creat și s-a construit cu migală, sudoare și sacrificii, de a asigura perenitatea și continuitatea unui anume domeniu, de care societatea noastră postrevoluționară nu se mai poate desprinde. 
     Departe de mine dorința de a pune la îndoială bunele intenții și motivele care au generat această stare, dar prima pornire a fost să mă întreb dacă revista va reuși să se mențină la valoarea și strălucirea pe care le-a avut întotdeauna. Sau, dacă va avea resursele necesare pentru a păstra nu numai caracterul de oglindă a actualității medicale a timpului, ci și de tribună larg deschisă unor condeie care, grație multitudinii de forme și modalități de exprimare, au acoperit o plajă foarte largă de aspecte privitoare la istorie și știință, cultură și artă, condiția slujitorilor medicinii, progresele și viitorul domeniului și la atâtea și atâtea alte aspecte ilustrative.
     Îmi exprim credința că noua echipă managerială (am văzut că bună parte din colegiul redacțional a fost păstrat) va ști să mențină aceeași ținută editorială elevată, aceeași cantitate bogată și variată de informație, că va păstra caracterul diversificat al expresiei generale și nu va aluneca pe un făgaș monocrom și monoton sau al unor interese partizane de moment. În același timp, este de datoria vechilor și noilor/viitorilor colaboratori să contribuie calitativ la conținutul revistei, în limitele obiectivității și spiritului dialogului deschis, singurul care poate duce la clarificarea unor aspecte controversate sau a eventualelor concepții divergente, cu grija particulară pentru cititor.
     Doresc noii echipe manageriale succes și puterea de a continua, în spiritul unei tradiții bine conturate, în peisajul foarte eterogen al mass-mediei specializate. Iar echipei redacționale, o mai mare atenție în selecția materialelor publicate, pentru a asigura caracterul polimorf al publicației. Există o oarecare tendință de a imprima conținutului un caracter strict științific, în detrimentul celorlalte abordări, ceea ce lasă impresia unei lipse de material.
     Nu vreau să exagerez dar, indiferent de domeniu sau de importanța temei, nu este firesc ca o treime din cuprinsul revistei (cinci pagini întregi, abstracție făcând de spațiul publicitar) să fie rezervată unei singure spe­cialități și acelorași aspecte ale ei, inclusiv bibliografia. Pe de o parte fiindcă nu se poate vorbi de o documentare exhaustivă și sufi­cientă, și nici de o bibliografie utilă. „Bibliografia la autori” mi se pare o formulă elegantă pentru o revistă cu caracter general. Menținerea caracterului de „săptămânal profesional, social și cultural al personalului medical din România”, așa cum se recomandă publicația, este imperios necesară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe