Newsflash

Ultima strigare pentru Erasmus

de Stud. Ancuța ION - oct. 7 2016
Ultima strigare pentru Erasmus
   În anul patru, studenților li se dă ultima șansă să candideze pentru o bursă Erasmus. Prin luna ianuarie a anului curent mi-am zis că momentul e acum, oricât de imposibil îmi părea dintr-o sumedenie de motive: suprapunerea concursului de cunoștințe medicale (medicină internă și farmacologie) cu examenul de cardiologie, faptul că banii sunt virați abia prin luna decembrie (prin urmare, timp de trei luni trebuie să te descurci cu resurse proprii într-o țară cu standarde europene), inconștiența mea de a nu fi susținut niciun examen de limbă străină, precum și primejdia de a-mi pierde locul din cămin dacă nu voi continua să îl plătesc chiar și pe durata deplasării în străinătate (zvon ce s-a dovedit a fi fals). S-ar mai adăuga la cele menționate și alte variabile de ordin strict personal, dar povestea diferă de la caz la caz, așa că nu are rost să le mai menționez.
    Aveam, așadar, de făcut o alegere: să urc într-un tren ce avea să mă poarte pe niște drumuri întortocheate, fără siguranța că voi ajunge la o destinație sigură, sau să renunț, asumându-mi pe deplin realitatea că acel tren nu se va mai întoarce vreodată în gara mea. De ce mi-aș încărca viața inutil cu o dilemă în plus? Nu e nevoie să pleci cu Erasmus ca să ajungi doctor, nici măcar ca să ajungi un doctor bun. Nu e nevoie să te dai peste cap să plătești în avans chiria pe un semestru la căminul din Franța, sau să te iei în piept cu directorul CAS când nu vrea să-ți elibereze card de sănătate european pentru anul cinci pe baza adeverinței de student din anul patru. Ca să ajungi doctor, nu te obligă nimeni să ieși din zona de confort mai mult decât ai făcut-o deja când ai ales să iei calea medicinii. Poate că, dedicând anul cinci studiului aprofundat pentru stagii cruciale precum pediatria, sau lucrării de licență, ai șanse mai mari să devii un medic mai bun decât mine. Însă eu am ales să-mi pierd nopțile, să mă arunc orbește în brațele anxietății și să investesc o bună parte din anul patru materializării unui vis văzut drept un moft de către mulți – un semestru de medicină în afara țării.
    Țin să te atenționez că în ceea ce te privește, drag coleg, lucrurile nu trebuie să fie neapărat la fel de complicate. Eu sunt un caz aparte, tind mereu să complic lucrurile chiar și atunci când ele sunt ridicol de simple în esență, lucru pe care mi-l asum și ale cărui consecințe le suport mai mult sau mai puțin stoic. Să știi că nu e deloc atât de dificil precum pare. Eu am reușit, iar în câteva zile mă pregătesc să zbor spre Franța. De ce am făcut eu această alegere și de ce te sfătuiesc să o faci și tu? Pentru că omul este o ființă în continuă mișcare. Când suntem bebeluși, ducem obiecte la gură pentru a ne crea în minte o primă imagine a identității lor; pe măsură ce creștem, începem să devenim exploratori din ce în ce mai viteji, iar căutarea nu se oprește niciodată. Căutăm lucruri, locuri, ființe, dar mai ales pe noi înșine. Unii izbutesc să se (re)găsească într-o chilie sau într-o celulă, unii – în blocul operator al unui spital de provincie sau de capitală, în vreme ce alții au nevoie să depășească permanent tot soiul de hotare – atât extrinseci, cât și intrinseci lor.
    Concluzia ar fi: nu sta pe loc, dacă simți că locul tău nu e unul singur. Întreabă, zbate-te, muncește și crede în tine. Dă examenele de limbă străină la vremea lor, nu ca mine, în ultimul moment. Și nu lăsa ca nimeni și nimic să te abată de la drumul tău. Sigur că, fără să mă cunoști, n-ai niciun motiv să iei drept bune îndemnurile mele, dar atunci când simți că nu mai poți, gândește-te o clipă la mine. Astăzi mi-am extenuat glandele lacrimale și suprarenalele de la prea multă secreție de hormoni de stres, dar la miezul nopții, în timp ce tastez rândurile astea, pot să afirm cu mâna pe inimă că e bine. Am reușit și nimic altceva nu mai contează.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe