Newsflash

Uite că se poate!

de Dr. Virgil RĂZEŞU - feb. 17 2017
Uite că se poate!
     Departe de mine gândul că m-aș putea socoti o fecioară neprihănită. Păcate? Am destule, dar uite că păcatul ăsta al fumatului nu l-am avut. Și dacă nu l-am avut, spun cu inima pe inimă că, în toată viața mea, nu știu dacă am fumat cu totul și cu totul două pachete de țigări. M-am „prostit” doar la vreo nuntă ori altă petrecere, ca să nu mă dau rușinat de cei din jur.
     Ba, ca să nu mint, îmi aduc aminte că eram ditamai studentul la medicină. M-am certat odată cu prietena (că certurile între iubiți, se știe, sunt ca ploile de vară), câteva zile nu ne-am mai văzut și încercările mele de împăcare păreau să nu aibă niciun efect. Plin de îngrijorare că despărțirea ar putea fi definitivă, am ticluit un plan numai bun de dus la îndeplinire și fără greș: am cumpărat un pachet de țigări ordinare, Mărășești – care miroseau cale de o poștă – și am tras adânc niște fumuri, am dat peste cap o cinzeacă de trăscău, mi-am compus alura de vicios până-n prăsele și m-am prezentat în fața iubitei. Cum să nu vadă că dorul de ea mă împinsese pe calea păcatului și să se grăbească la împăcare?
     Dar ce, credeți că mi-a mers? Întrevederea a fost scurtă, calitățile ei de chimistă și-au spus cuvântul, m-a mirosit și m-a evaluat dintr-un foc și mi-a trântit ușa-n nas. Abia după ce m-a văzut depărtându-mă, a deschis-o și mi-a aruncat de departe: „Du-te și mai ia niște lecții de teatru!”.Nici că se putea afront mai mare, așa că am căutat – și din fericire am găsit – alte mijloace de împăcare, care au avut efect. Dar de țigară nu m-am mai apropiat niciodată.
    Mi-a venit în minte episodul adolescentin, petrecut cu multă vreme în urmă, când am constatat, cu mare surpriză și nu mai puțină plăcere și bucurie, că am uitat cu totul de fumatul ăsta de care m-am izbit decenii la rând. Nici nu mi-am putut închipui că putem scăpa de asemenea povară, cu atât de multe probleme care, chiar dacă nu erau ale mele direct, existau în jurul meu și al vieții mele. Ce simplu, de parcă nici n-ar fi existat. Rareori mai văd câte un rătăcit, plasat într-un spațiu deschis, ca să nu încalce legea, care trage din țigară de parcă ar veni sfârșitul lumii și nu mai are vreme să ajungă la chiștoc.
     Ce bine ar fi dacă am putea scăpa (nici „eradica” n-ar fi un cuvânt nepotrivit) la fel de simplu, de atâtea și atâtea alte poveri și practici care ne fac zilele și viața amară.
 
 
 

N. R.: În numărul trecut, prezentarea la aniversare a dr. Virgil Răzeșu a fost semnată de Stela Gașpari. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe