Newsflash

Tu ce alegi să fii?

de Bogdan IANOŞI - sept. 21 2011
Tu ce alegi să fii?

Blaga spunea că „în societatea modernă, mediocritatea trebuie să se specializeze, omul de geniu nu neapărat“.

Despre meditaţia unui student care se întreabă ce face un doctor să fie bun.

   În ultima vreme, tot mai multă lume mă întreabă ce fel de doctor îmi doresc să fiu. Înghit în sec. Sunt anul trei, printre primii din an, şi fac cercetare de vreo trei semestre. Aştept câteva secunde şi spun pe jumătate frustrat: „Neurolog sau psihiatru, în orice caz, ceva ce are legătură cu creierul. Sau poate cercetător“. De fapt, asta înseamnă, pe scurt, că nu am încă idee ce vreau de la viaţă.
   Speram să găsesc răspunsul la întrebarea asta, în luna mai, la o conferinţă despre orientarea postuniversitară organizată de Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti. În timp ce prietenii mei termină facultatea şi fac lucrările de licenţă, eu aşteptam să am nişte indicii vagi spre viitoarea mea viaţă şi specializare.
   Sala e plină. În faţă sunt rezidenţi, doctori specialişti şi profesori care vorbesc despre cum e să fii internist, cardiolog, chirurg sau obstetrician. Eu voiam ca un neurolog sau un psihiatru să vorbească de viitorul meu, dar pentru domeniile astea nu a venit nimeni. O frază spusă de profesorul Bruckner la conferinţă a rămas însă lipită-n gând: „Toţi doctorii de aici sunt mânaţi de pasiune şi dragoste pentru calea pe care şi-au ales-o“. Am încremenit: eu ce cale aleg, care mă pasionează cu adevărat?
   Mulţi din colegii mei ştiu din anul I ce vor să facă. Unii lipsesc de la cursuri pentru că stau să facă practică, înainte cu şase ani, acolo unde cred că e viitorul lor. Am fost tentat de multe ori să fac la fel, dar mintea mea revine mereu, ca un pendul, la incertitudine. Curiozitatea mă trage de mânecă supărată. Ce mi se potriveşte până la urmă?

Medicina de familie: un posibil răspuns?

   Mediciniştii sunt în general încântaţi de specializările care aduc faimă – chirurgia, obstetrica-ginecologia sau cardiologia îi apropie de împlinire profesională. Când aud însă de medicina de familie, studenţii strâmbă din nas ca la o mâncare amară. Degeaba au prezentat organizatorii conferinţei avantajele unei astfel de specializări: o vedere largă asupra ştiinţei medicale, independenţa (în special pentru cei cărora nu le place munca în echipă dintr-un spital), bucuria de a urmări în evoluţie pacientul şi de a-l vedea vindecat sau posibilitatea descoperirii şi diagnosticării precoce a bolilor. Studenţilor nu le pasă de necesităţi, de politicile sanitare sau de remuneraţie ca singur beneficiu – ei vor faimă.
   De altfel, acum câţiva ani, motivele pentru care un absolvent de liceu dădea la Medicină erau relativ simple: siguranţa locului de muncă, respectul şi un nivel de trai decent. Astăzi însă, când un rezident are salariul oficial mai mic decât cel al unui vânzător fără studii superioare, trebuie să caute alte componente motivaţionale (în cazul în care nu plănuieşte de la bun început o migrare spre Occident, la sfârşitul facultăţii).
   Faima meseriei de doctor vine, în zilele acestea, din diversele seriale şi telenovele ce glorifică viaţa medicală. Toţi vor să fie ca doctorul-erou ce salvează şi schimbă cursurile vieţii în fiecare zi, aşa că pasul spre a alege medicina pare firesc. Toţi aceşti doctori ce apar la televizor sunt ultraspecializaţi: neurochirurgi, imunologi, cardiologi etc. Dar acest lucru este foarte departe de realitate.
   Un profesor de imunologie francez şi-a întrebat studenţii ce specializare îşi doresc după terminarea facultăţii. Fiecare s-a aruncat spre neurochirurgie, medicină de urgenţă sau cardiologie. Profesorul a zâmbit, iar apoi a rugat fiecare student să privească pe colegul din stânga şi din dreapta: „Unul din voi va fi medic de familie“.
   În România, din 42.000 de medici, 25% fac medicină de familie – o specializare vastă, care nu contrazice neapărat statutul de erou – personajul romanului „Citadela“ de Cronin, care descoperă silicoza, era medic generalist.

„Vreau să mă fac deştept!“

   În timp ce mă gândeam la toate astea, vocea blândă a profesoului Bruckner m-a trezit: „Nu alegeţi de pe acum foarte ferm o anume specializare, ci un domeniu mai larg, care să vă permită o libertate de mişcare în funcţie de oportunităţile şi restricţiile vieţii“. A zis că nu toţi putem fi eroi şi să alegem o renunţare la viaţa personală, spirituală, de dragul binelui şi al meseriei de doctor. Şi nu, nu toţi avem dotările psihice şi fizice pentru a alege orice specialitate.
   Aşa că mi-am întocmit un plan simplu ca o adunare – de-acum vreau să am mereu atitudine de diletant. Să mă entuziasmez de fiecare dată când deschid o carte nouă de medicină şi să vreau să fiu cel mai bun în domeniu. Aşa o să ajung una din două lucruri: fie un viitor doctor ultraspecializat, care înţelege lucrurile în ansamblu, fie un doctor pregătit să aleagă şi să facă performanţă chiar şi într-un domeniu vast ca medicina de familie.
   Cu toate acestea în minte, de fiecare dată când cineva îmi pune întrebarea „tu ce vrei să te faci când vei fi mare?“, dau un răspuns evaziv, dar îmi răspund în gând: „Vreau să mă fac deştept!“. Acum pornesc mai departe, să mă îndrăgostesc de un subiect nou, pe care să încerc în zadar să-l epuizez.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe