Newsflash

Trump și psihologizarea politicului

de Dr. Vlad STROESCU - aug. 22 2016
Trump și psihologizarea politicului
     Săptămâna trecută, Karen Bass, o fostă asistentă medicală, acum membră a Congresului SUA, a petiționat o expertiză psihiatrică a candidatului republican la președinția SUA, Donald Trump. Nu era decât vârful unei dezbateri paralele cu cea electorală din America: este Trump bolnav mintal, și dacă da, ar trebui să i se permită să fie președinte?
     Încă din iunie, Dan P. McAdams, profesor de psihologie la Northwestern și specialist în teoriile personalității, publica o lungă analiză, greu de contrazis, în The Atlantic, prin care pretindea că demonstrează tulburarea narcisică de personalitate a lui Trump. Nu pe criterii psihiatrice din DSM V, ci conform cadrului psihologizant în care McAdams lucrează, dar cele două seturi de criterii sunt foarte asemănătoare: lipsa marcantă de agreeableness observată de McAdams corespunde absenței sau nivelului scăzut de empatie din criteriile APA. Era prima analiză ex cathedra a unor zvonuri deja vechi privind integritatea facultăților mintale ale lui Trump: dacă un slogan electoral al acestuia declară „in your heart, you know he’s right“ („știi că are dreptate“), detractorii lui au dat replica „in your guts, you know he’s nuts“ („știi că e nebun“). Lanțul evenimentelor e cam așa: Trump șochează prin agresivitatea și lipsa de empatie a declarațiilor sale politice; opozanții lui fac glume privind sănătatea lui psihică (dar glumele nu sunt decât tot agresivitate raționalizată); la cererea presei, unii psihologi fac analize psihopatologice pe „cazul Trump“; dintr-o dată, glumele devin serioase și sintagma „expertiză psihiatrică“ e rostită în Congresul american.
     Nu am nicio simpatie pentru Donald Trump. Dar dacă aș fi în locul lui, calea de acțiune mi s-ar părea simplă: aș da în judecată „The Atlantic“. De ce? Pentru că există cel puțin un precedent important. În 1964, Barry Goldwater, un alt candidat republican la președinție, într-un context geopolitic cel puțin la fel de volatil precum cel de azi, făcea subiectul unui articol numit (în traducerea mea) „Inconștientul unui conservator: un număr special despre mintea lui Barry Goldwater“, în care mai mulți psihiatri erau consultați cu privire la capacitatea psihică a sus-numitului de a fi președinte. Goldwater a dat în judecată editorii publicației Fact Magazine (Goldwater v. Ginzburg) și a câștigat daune punitive importante, decizie confirmată și de curțile de apel. Revista nu și-a revenit din lovitura financiară, dar, mai important, Asociația psihiatrică americană (APA) ca urmare directă a procesului, a inclus în codul său etic interdicția, pentru psihiatri, de a oferi publicului o părere profesională fără să fi examinat persoana în cauză și fără să fie autorizat, în asemenea declarații, de persoana examinată sau de cei în drept să o facă. Articolul e și astăzi cunoscut sub porecla de „regula Goldwater“, în amintirea consecințelor legale foarte concrete atrase de trangresiunea lui.
     Că regula lui Goldwater e departe de a fi uitată o dovedește reacția promptă a APA, care, la câteva zile de la petiția lui Karen Bass, face un apel către membrii săi de a nu asocia numele lui Donald Trump cu suferința psihică, indiferent cât de anormală poate părea psihiatrilor campania electorală în desfășurare.
     Cum rămâne însă cu psihologii, precum autorul analizei din „The Atlantic“? Au ei dreptul să facă o analiză psihopatologică publică, fără să fie chemați să o facă de către împricinat sau autorități? Răspunsul nu e la fel de tranșant. Există încă un curent de opinie care susține că așa-numitele tulburări de personalitate trebuie să fie studiate de psihologia socială, mai curând decât de psihiatrie.
     În România, exponentul marcant al acestei opinii este profesorul Gheorghe Ionescu. În cartea sa despre patologia personalității, îi numește pe cei cu tulburări de personalitate „sarea și piperul omenirii“. Sociologul nu e legat de confidențialitate și nu are pacienți, e liber așadar să aibă orice părere publică dorește. În același timp, tulburarea narcisică de personalitate este un diagnostic psihiatric în clasificările APA și OMS. Asocierea comportamentelor criticate de mulți cu sănătatea psihică e stigmatizantă, la fel și vechea idee despre intervenția psihiatriei acolo unde ar trebui să fie activ mai curând un filtru moral, în acest caz cel al alegătorilor. Problematica discernământului și a moralității „psihopaților“ a umplut tratate separate, dar subtilitățile sale nu sunt evidente pentru cititorul obișnuit al presei: un articol care nu are cum să fie exhaustiv în această privință poate fi mai mult dezinformant decât informativ.
     Dar critica cea mai importantă a analizelor psihopatologice „la distanță“ a politicienilor sau a altor persoane publice e tocmai riscul ignorării esenței personajului politic. El nu e niciodată un simplu om, precum cei veniți în consultație sau la psihoterapie. El este întotdeauna un exponent. Structura psihică a omului politic e relevantă nu pentru propria sa psihopatologie, ci pentru dorințele, pulsiunile și instinctele alegătorilor săi. Că Trump are (sau nu) o tulburare narcisică a personalități nu explică absolut nimic. Este o non-revelație. Nu tulburarea sa ipotetică de personalitate explică contextul geopolitic, ci invers: acesta, și mentalul colectiv actual, e cel care a promovat personaje precum Trump (sau numiți aici politicianul dumneavoastră detestat de elecție) în primul rang al politicii. Psihiatria pare mereu (și mereu eronat) o soluție facilă de a scăpa de elemente nedorite. În realitate, trimiterea în psihiatrie a omului politic nu ne va elibera câtuși de puțin de propria noastră responsabilitate a rănilor democrației.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe