Newsflash

Tripla dependenţă

de Dr. Martin S. MARTIN - iun. 26 2015
Tripla dependenţă
    Psihologii atrag atenţia asupra unei forme de dependenţă multiplă, care ameninţă segmentul tânăr al populaţiei şi mai ales adolescenţii. Este vorba de combinaţia alcool-marijuana-folosire excesivă a tehnologiei digitale, care produce izolare, lipsă de performanţă şcolară, schimbări de mentaţie şi afect şi abandonarea vieţii normale, pentru una virtuală.
    Mai multe practici sociale abuzive au fost identificate în trecut ca potenţiale căi spre dependenţă: uzul excesiv al televiziunii, al maşinilor de jocuri, ca şi al jocurilor de noroc. Dar explozia digitală a ultimului deceniu a oferit – într-un timp scurt – multiple aparate (computere portabile, tablete, telefoane „inteligente“, ceasuri-computer), care pot ocupa întreaga zi şi, nu arareori, mari părţi din noapte, scoţând practic tinerii din viaţa de familie şi a societăţii. Dependenţa de internet, folosirea problematică a internetului, iDisorder, folosirea patologică a computerului sunt câteva din numele date acestei tulburări de comportament, încă neinclusă pe lista oficială a dezordinilor psihice şi a dependenţelor „clasice“ (droguri, alcool, sex etc.).
    Varianta de dependenţă tehnologică specific legată de folosirea computerului şi a accesului la internet se răspândeşte cu repeziciune din cauza a trei factori principali: accesibilitate, control şi excitaţie. Problema există în multe ţări şi pare să fie direct proporţională cu nivelul de trai.
    Direcţiile de căutare online ale adolescenţilor dependenţi de internet sunt – printre altele – pornografia (varianta cibernetică a obsesiilor sexuale), stabilirea de relaţii (tendinţa compulsivă de a comunica şi de a căuta parteneri, de care tânărul duce lipsă în viaţa reală), cumpărarea de lucruri interzise pentru vârsta lor (alcool, ţigări, obiecte vestimentare, arme), căutarea riscurilor (afilierea cu terorismul, învăţarea tehnicilor de obţinere a armelor şi explozibililor, acumularea de cunoştinţe care oferă suportul ideologic pentru acţiuni antisociale, deprinderea abilităţilor de hacker) şi participarea la activităţi pe care cel în cauză nu le poate obţine în viaţa reală.
    Dar cea mai mare parte a timpului de computer este o pură irosire: jocuri, filme, texte cu subiecte minore, hoinăreala pe net. Copii de ciclul doi au recunoscut că trimit cel puţin 100 de SMS-uri pe zi.
    Analiza profilului adolescenţilor care ajung dependenţi de internet arată frecventa asociere cu depresia, nivelul scăzut al stimei pentru propria persoană, timiditatea exagerată, tendinţa la izolare, schimbarea bruscă de dispoziţie şi diferite grade de disfuncţie de integrare socială. Prin folosirea îndelungată a computerului, adolescentul poate ajunge să dedice cea mai mare parte a vieţii lui acestei activităţi, anulând alte forme de participare la viaţă de care era legat în trecut. El poate dezvolta conflicte (interpersonale şi cu alţii), arată semne de modificare a comportamentului şi – dacă este privat de accesul la computer – arată aceleaşi simptome de înţărcare pe care le are orice alcoolic privat de băutură. Un studiu recent a arătat că tinerii care au ajuns să fie dependenţi de computer au o tendinţă mai ridicată de a folosi droguri recreaţionale.
    23% din elevii şi studenţii americani au recunoscut că folosesc marijuana în mod constant. Cifra reală poate fi însă mult mai mare. Recenta decriminalizare şi legalizare a marijuanei în şase state americane (California, Nevada, Oregon, Alaska, Maine şi Colorado) nu va face altceva decât să mărească accesul tinerilor la drog.
    Dintre elevii de clasa a opta, 54% au declarat că folosesc alcool; procentul a fost mai mare la cei de clasa a zecea (72%) şi a noua (82%). 31% din elevii de clasa a douăsprezecea din şcolile americane se califică drept băutori inveteraţi. Dintre adolescenţii consumatori de băuturi, 40% ajung alcoolici la vârsta matură, faţă de media naţională de 10%.
    În lumea contemporană, din ce în ce mai tehnologizată şi mai competitivă, pregătirea adecvată a tinerilor în şcoli şi facultăţi cere motivaţie, efort şi eliminarea distracţiilor superficiale, pe toată durata studiilor. Dar generaţia actuală de tineri pare mult mai înclinată spre texting-ul de banalităţi şi folosirea tuturor aplicaţiilor digitale posibile, decât spre dedicarea pentru muncă şi studiu. Această nouă pasiune, mai ales atunci când este asociată cu folosirea de droguri şi alcool, poate anihila o mare parte a tineretului din ţări în care ei îşi pot permite să facă opţiunile nepotrivite.
    Tripla dependenţă se tratează ca orice altă formă de adicţie: terapie de grup, consilieri psihologi şi educatori, orientarea spre alte activităţi. Dar este nevoie de decizia de pornire, de intenţia de a găsi calea spre normalizare şi de suportul susţinut al familiei. Şi mai ales de recunoaşterea problemei şi de intenţia de a găsi căi de rezolvare adevărată, nu de ascunderea realităţii sub vorbele amăgitoare: „Aşa sunt tinerii“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe