Newsflash

Trecutul medical românesc în mai multe fotografii

de Dr. Aurel F. MARIN - oct. 14 2016
Trecutul medical românesc în mai multe fotografii
     După succesul de care s-a bucurat „noaptea muzeelor“, modelul a fost multiplicat și au apărut o sumedenie de alte nopți culturale, mai mult sau mai puțin inspirate. Până la urmă, după ce au fost stabilite cadre noi pentru evenimente culturale, calitatea vine inevitabil, odată cu publicul, mai numeros de la un an la altul. „Noaptea galeriilor“, de-acum fix o săptămână, a fost un bun exemplu în acest sens. Bucureștenii au beneficiat de o ofertă bogată, la care au contribuit numeroase spații mai mici sau mai mari, unele improvizate pentru o seară, altele deja obișnuite cu publicul. Nu le vom trece în revistă, dar ne-am oprit la o expoziție de interes medical.
     Medicina în fotografia de secol XIX a fost tema expoziției organizate de medicul ieșean Richard Constantinescu la Haart Studio, un spațiu pus la dispoziție de Cristina Bobe, cea care a și inițiat, în urmă cu mai mulți ani, prima platformă online de fotografie medicală din România. Vizitatorii au putut vedea o serie de fotografii realizate de celebrul Nestor Heck în ultimul deceniu al secolului XIX, la invitația profesorului George Bogdan, șeful de atunci al clinicii ieșene de dermatologie. Nestor Heck este cunoscut mai ales ca „fotograful lui Eminescu“, însă și imaginile medicale realizate de el ar putea, singure, să-i aducă aceeași meritată celebritate. Fotografiile, salvate de Richard Constantinescu de la distrugere, sunt acum incluse în „Fototeca medicinii românești“, un proiect cunoscut deja cititorilor noștri, prin rubrica omonimă din „Viața medicală“.
     Printre cazurile fotografiate de Nestor Heck și expuse la „noapte galeriilor“ se numără cele de lepră tuberculoasă, sifilis ereditar, micoză fungoidă sau moluscum fibros. Imaginile sunt o mărturie a unor vremuri în care puterea terapeutică a medicinii era aproape neînsemnată, dar, așa cum afirma și profesorul Ion Christian Chiricuță, ele ar trebui să fie și un exemplu pe care medicii ar trebui să îl urmeze și în prezent, acela de a documenta în detaliu cazurile cu care se confruntă.
 
     O parte a expoziției a fost dedicată primei autooperații de hernie din lume, realizate de Alexandru Tzaicu, la Iași, în 1909, asistat de profesorul Ernest Juvara. Intervenția, fotografiată pas cu pas, a fost reflectată în presa medicală francofonă a vremii și chiar este menționată de Thoma Ionescu în volumul său despre rahianestezie.
     La Haart Studio, vizitatorii au putut urmări o proiecție în succesiune a fotografiilor realizate în timpul intervenției, unul dintre cadre fiind și expus în carul expoziției. Proiecția a fost completată cu o serie de imagini cu tehnici operatorii ale profesorului Ion Chiricuță, cel al cărui nume este purtat în prezent de Institutul de Oncologie din Cluj-Napoca. Una dintre principalele contribuții științifice ale chirurgului clujean a fost aceea de a utiliza marele epiplon pentru repararea unor fistule sau chiar pentru intervenții de chirurgie plastică. Fiul său, prezent la vernisaj, a vorbit nu doar despre tehnicile chirurgicale introduse de tatăl său, ci și despre pasiunea acestuia pentru artă și pentru frumos – colecția de tablouri a profesorului Ion Chiricuță a fost donată orașului Bârlad și poate fi admirată la Muzeul „Vasile Pârvan“. De aici a pornit, de altfel, și ideea de a continua discuția despre medicină și artă mai pe larg, în cadrul unui eveniment de sine stătător, care va fi găzduit tot de Haart Studio, la 27 octombrie.
     Proiectul de recuperare a fotografiei medicale vechi a fost lăudat și de profesorul Octavian Buda, titularul disciplinei de istoria medicinii la UMF „Carol Davila“ București, care a vorbit despre fotografii bucureșteni de secol XIX preocupați (și) de cazuri medicale.
 
     Expoziția „Medicina în fotografia de secol XIX“ va ajunge și în alte orașe – cu siguranță la Iași, unde Richard Constantinescu este asistent universitar de istoria medicinii la UMF „Gr. T. Popa“, dar și la Cluj sau la Timișoara, existând deja invitații în acest sens.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe