Newsflash
Știri

Tratamentul cancerelor renale

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - iul. 27 2018
Tratamentul cancerelor renale
O nouă traiectorie în tratamentul cancerelor renale ar putea lua naștere în urma descoperirii anomaliei genetice care duce la dezvoltarea vaselor de sânge tumorale, comună în unele tumori renale. Cercetătorii de la Universitatea din North Carolina Lineberger au prezentat recent în revista Science descoperirile lor legate de modificările genetice ce influențează dezvoltarea tumorală. Mai mult de 90% din carcinoamele renale cu celule clare prezintă o anomalie genetică ce împiedică activitatea unei gene supresoare tumorale – VHL. Celulele cu această anomalie acumulează o proteină numită ZHX2, care activează semnale implicate în dezvoltarea tumorală. Proteina ZHX2 devine astfel un nou obiectiv al tratamentelor carcinoamelor renale, dar mai durează până la găsirea unor molecule care să o țintească. Pierderea funcției genei supresoare VHL duce la dezvoltarea vascularizației tumorale. Există deja numeroase studii care arată importanța genei VHL, dar nu se cunoșteau modul în care aceasta influențează dezvoltarea neoplazică și modul în care ar putea fi tratate anomaliile de la acest nivel. Medicamente care blochează angiogeneza sunt deja aprobate de Food and Drug Administration (FDA), dar pacienții dezvoltă rezistență la aceste molecule, în cele mai multe cazuri. Țintirea altor mecanisme rezultate din pierderea funcției genei VHL ar putea preîntâmpina dezvoltarea acestei rezistențe la medicamentele ce inhibă angiogeneza. Proteina ZHX2 pare a fi unul din aceste obiective, prin eliminarea sa, cercetătorii reușind să inhibe creșterea celulelor neoplazice, invazia și răspândirea lor.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe