Newsflash

Toto

de Dr. Virgil RĂZEŞU - iul. 31 2013
Toto

Nu există durere mai cumplită decât pierderea copilului pe care l-ai zămislit. 

 

   Roberto se născuse într-o familie de tineri dornici de a-şi împlini rosturile statornicite de când lumea.
Când băieţelul avea 5 luni şi venise vremea botezului, era o zi friguroasă de martie. Întregul alai de părinţi, bunici, naşi şi prieteni ajunsese la sfânta mănăstire Antim, unde urma să aibă loc creştinarea micului vlăstar.
De cum intrasem în sfântul lăcaş, venise părintele stareţ, un preot bătrân, cu alura blândă a sfinţilor de pe pereţii bisericii, cu barbă albă. Cu glas blând s-a interesat de motivul prezenţei noastre şi, surprins, ne-a mărturisit că la acea mănăstire nu se oficiază botezuri.
Dardacă s-a întâmplat să intraţi în biserică cu copilaşul nebotezat, nu o poate părăsi decât dacă a primit botezul. Aşa că… îngăduiţi să-mi chem ajutoarele şi să rostuim cele necesare.
Noi ne-am bucurat, părintele a luat copilaşul, l-a dus la icoane şi s-a întors:
Ce nume daţi copilaşului?
Roberto, sfinţia voastră.
Să ştiţi că pruncul acesta este un copil deosebit, ba chiar ales de Dumnezeu. Am botezat sute de copii dar niciunul nu m-a prins de  barbă, ca într-o adevărată mângâiere. Faceţi-mi bucuria şi daţi-i şi numele de Teodor, ceea ce înseamnă „darul lui Dumnezeu“.
Aşa a devenit Roberto-Teodor creştin.
Vremea a trecut, băieţelul a crescut, vioi şi dornic să afle cât mai mult din ce-l înconjura.
Când Toto avea trei anişori, familia s-a mutat în Italia, unde aveau ceva rubedenii. După destule peregrinări, s-au stabilit într-un orăşel pitoresc de pe malul lacului Como.
Locuiau într-un hotel, unde bunicii erau administratori. Dintre toate camerele, băieţelului îi plăcea una cu tavanul pictat cu un cer albastru, cu stele, îngeri şi cu imaginea lui Dumnezeu. Acolo dormea, în braţele calde ale bunicii, pe care o întreba despre toate fără să uite de cer şi de tainele lui.
Începuturile unei vieţi noi în ţară străină nu erau dintre cele mai uşoare şi sigur că, din vorbele celor mari, răzbătea câte ceva în auzul micuţului. Într-o dimineaţă, Toto i-a spus bunicii :
Buni, eu cred că… dacă eu m-aş duce acolo sus, la Doamne-Doamne, vouă v-ar fi mai bine.
Bunica a încremenit :
Ce vorbe-s astea copilaşule ?
Aşa m-am gândit eu.
Cum aşa? Tu eşti al nostru şi numai împreună poate să ne fie bine. O faci pe bunica să plângă.  
După câteva zile, Toto s-a sculat, a luat un caiet şi a desenat pe el o maşină care avea pe geamul din spate o cruce. Bunica a văzut înlemnită imaginea aceea şi a zorit copilul să se ducă cu tăticul lui la pescuit, pe malul lacului.
Cum-necum când treceau strada, copilul a fost lovit de o maşină. A murit pe loc sau, mai bine spus, a ajuns unde-şi dorea, în cer.
Întâmplător ori nu, familia şi-a aflat, cu timpul, rosturile, dar părinţii lui Toto n-au putut trece de durerea lor, şi-au imputat contribuţia la dispariţia băieţelului şi familia lor s-a destrămat. Bunica a fost cea mai lovită şi niciodată mângâiată.
În cimitirul unei aşezări de la malul lacului Como, la mormântul care închide drama unei familii, arde în permanenţă o candelă. Pe ploaie, vânt sau ger, bunica urcă dealul cimitirului în fiecare zi, şi aprinde luminiţa la căpătâiul lui Roberto-Teodor, copilul ales al lui Dumnezeu, şi varsă o lacrimă fierbinte în amintirea lui.

 

 (Din volumul „Ce ne facem, Doamnelor?!”)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe