Newsflash

Tinerii trebuie susţinuţi

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - apr. 6 2015
Tinerii trebuie susţinuţi
   Tinerii trebuie susţinuţi aproape necondiţionat, cel puţin până la proba contrară, atâta vreme cât nu sunt „prinşi“ că lucrurile pe care le iniţiază sau le fac ar avea ceva „ascuns“. Iar atunci când susţinerea există, aceasta este bine să fie consecventă şi nu întretăiată de comentarii care nu au legătură cu subiectul, nu au rost sau sunt incorecte. (...) Articolul „Uniţi salvăm Institutul Cantacuzino“, publicat în „Viaţa medicală“ nr. 12, din 20 martie 2015, trebuie însoţit de câteva precizări.
   1. Nu cred că studenţii au încercat să imite ceva.
   2. O eroare fundamentală: „De trei săptămâni, cercetătorii de la Institutul Cantacuzino şi-au întrerupt activitatea“. Nici pomeneală! Este adevărat că nu au mai primit salarii, dar au continuat să lucreze, în lipsa acestora, în fiecare zi!
   3. Un comentariu este aproape stupefiant: „au avut unele tuşe de o grosime stranie“; sunt câteva cuvinte pentru care se pot scrie zeci de pagini ca răspuns. Cu tot respectul, nu se pot accepta lecţii privind „naţionalismul“ – aproape de la nimeni. Nu ştiu dacă despre popor, ţară, naţiune pot vorbi mulţi din cei ai ultimilor 25 de ani. Atunci când ne atingem de aceste cuvinte trebuie să ne gândim de două ori.
   4. Textul continuă astfel: „Posibil, doar un accident...“. Hm!
   5. O altă eroare fundamentală: „Dar degeaba. Şi prea târziu“. Nimic nu este „degeaba“ şi niciodată nu este „prea târziu“. Nu e vorba de filozofie ieftină, ci de situaţia concretă a Institutului. Dar mesajul este general: nu se poate accepta ideea de „deznădejde“, nu doar pentru că suntem în cel mai important post, iar noi suntem îndreptaţi mereu spre speranţă.
   6. Pancarte „vag amuzante“? Hm!
   7. Trebuie oare ca studenţii să cunoască „mecanismele care reglează producţia internaţională de vaccinuri“? Nici pomeneală!
   8. Nimeni nu a „fugit spre casă“. După ce au fost rugaţi, repetat, aproape un sfert de ceas, să plece (ca să nu răcească, dar şi pentru că protestul luase sfârşit), mulţi s-au îndreptat, într-adevăr, spre casele lor.
   9. Ce importanţă are că studenţii au fost cândva în „şcoala primară“? Cine nu a trecut pe acolo?
   Dacă în marea populaţie cu cetăţenie română (cam 30 de milioane, din care aproximativ zece milioane peste mări şi ţări) există (foarte) puţini tineri care dovedesc că le pasă, cred că aceştia ar trebui să fie susţinuţi aproape necondiţionat (cel puţin până la proba contrară, atâta vreme cât nu sunt „prinşi“ că lucrurile pe care le iniţiază sau le fac nu au ceva „ascuns“).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe