Newsflash

Testamentul unui terorist

de Dr. Martin S. MARTIN - apr. 1 2016
Testamentul unui terorist
     La aproape cinci ani de la operațiunea trupelor speciale Navy Seals, care a dus la asasinarea lui Osama bin Laden – conducătorul organizației teroriste Al-Qaeda, CIA dă publicității a doua tranșă de documente capturate din ascunzătoarea de la Abbotttabad, Pakistan, unde faimosul autor al multelor atacuri împotriva țărilor vestice se ascundea, împreună cu familia și un grup restrâns de ajutoare credincioase.
     Între documentele făcute publice este și testamentul lui bin Laden, care dezvăluie o serie de amănunte, între care și faptul că el știa că este urmărit îndeaproape și că exista o șansă mare de a fi eliminat. Se știa că bin Laden provenea dintr-o familie bogată din Arabia Saudită, dar nu se cunoștea cu exactitate la ce nivel era avuția lui personală. În testamentul găsit, teroristul precizează că are o avere de 29 de milioane de dolari, din care lasă o parte membrilor familiei, dar cea mai mare parte finanțării jihadului, a ceea ce musulmanii radicali numesc războiul sfânt împotriva necredincioșilor, termen prin care se referă la evrei și creștini.
     Osama bin Laden și-a făcut „debutul“ în mișcarea islamică radicală luptând de partea mujahedinilor din Afganistan împotriva URSS, în anii ’80. Apoi, el a inventat o nouă formă de organizație teroristă internațională, Al-Qaeda, alcătuită din celule mici, mascate în sânul populației civile din mai multe țări, pregătite pentru acțiuni de distrugere și omor, dar menținute în stare de așteptare tăcută și somn aparent, până la semnalul de declanșare.

Formula previne depistarea potențialilor atacanți și face ca riscul de anihilare a organizației să fie foarte mic, prin faptul că membrii unei celule nu cunosc identitatea și datele celorlalți teroriști. Al-Qaeda a avut succes și a marcat în istorie cea mai mare performanță teroristă, prin atacurile din 11 septembrie 2001, în care s-au folosit avioanele civile răpite și  îndreptate către țintele vitale ale Statelor Unite: centrul financiar al New-Yorkului, creierul forțelor militare de la Pentagon și Congresul American. Ultima țintă a fost ratată, dar primele două au reușit să facă multe victime, distrugeri și să schimbe istoria americană.
     Mai multe documente atestă contradicțiile dintre Al- Qaeda și organizația Statului Islamic (ISIS), ultima eclipsând pe prima prin dimensiuni, organizare militară, succese cu acaparare teritorială, violență de o cruzime nemaiîntâlnită și reușita în ocuparea unor teritorii din Irak și Siria, pe care le-a declarat „califatul“ statului islamic. Cele două organizații teroriste se deosebesc și prin componenta religioasă: Al-Qaeda este șiită, pe când ISIS a fost generată și apoi susținută de statele arabe sunni, în principal Arabia Saudită și Turcia.
     În scrisori adresate șefilor de organizații regionale, bin Laden îi ceartă pe cei care au comis atentate în Iran, spunându-le că „Iranul este principala noastră arteră pentru fonduri, personal și comunicații“. Majoritatea documentelor au fost redactate în perioada 2005–2009 și din mai multe reiese îngrijorarea lui Osama bin Laden legată de asasinarea multor lideri ai organizației prin atacurile cu drone ale Statelor Unite, dificultățile crescânde de a recruta oameni devotați și unele dificultăți legate de fondurile organizației. În concepția lui bin Laden, principala cale de distrugere a Statelor Unite este aceea de a provoca multiple și continue pierderi economice. De la distrugerea  clădirilor din Wall Street, până la epuizarea prin războaie prelungite în Orientul Mijlociu, marile costuri induse de actele distructive sunt pentru Osama bin Laden și colaboratorii săi apropiați armele cele mai eficace cu acțiune distrugătoare în timp. Bin Laden face o paralelă cu cheltuielile masive pe care și le-a asumat URSS în războiul din Afganistan și își exprimă convingerea că tocmai acel conflict militar a dus la prăbușirea uniunii comuniste multinaționale în 1990. Documentele relevau că Statele Unite urmau să fie atacate continuu în anii următori, cât timp susțin statul Israel.
     În îndemnurile pe care bin Laden le lasă urmașilor lui este și strategia de a acționa prin „o mie de lovituri“, care constau în multe atacuri de dimensiuni mici, ușor de pregătit și de camuflat, capabile să se eschiveze de rețelele de protecție și care provoacă daune multiple. „Prin sângerarea până la faliment economic“ se poate înfrânge un colos de mărimea și puterea Statelor Unite ale Americii, spunea liderul terorist, care a lăsat cu limbă de moarte sfaturile sale adresate musulmanilor radicalizați de ideologia distrugătoare a „jihadului“ căruia i se devotase.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe