Newsflash

Test universal pentru cancer?

de Dr. Mihail CĂLIN - dec. 12 2012
Test universal pentru cancer?

   Una din metodele neinvazive studiate la ora actuală pentru diagnosticul tumorilor incipiente este secvenţierea ADN tumoral din circulaţia sanguină, bazată în general pe alterările cunoscute pentru a distinge materialul genetic normal de cel canceros. Un studiu publicat la sfârşitul lunii noiembrie în Science Translational Medicine de către o echipă de cercetători condusă de prof. dr. Victor Velculescu de la Universitatea Johns Hopkins (SUA) ar putea însă oferi o cale de a detecta ADN tumoral fără cunoaşterea prealabilă a compoziţiei sale genetice. Lucrarea, comentată de Science Magazine, a pornit de la observaţia că, indiferent de tipul de cancer, celulele tumorale prezintă aproape invariabil alterări cromozomiale, sugerând că un test care ar detecta orice astfel de anomalie în sânge ar putea servi drept test general pentru cancer. Astfel, secvenţierea ADN plasmatic la zece pacienţi cu cancer colorectal sau de sân a descoperit diverse modificări, printre care existenţa unor copii suplimentare ale unor gene driver ale cancerului, ca ERBB2şi CDK6, celor zece subiecţi sănătoşi din grupul de control nefiindu-le descoperite astfel de anomalii. Un astfel de test ar putea fi util şi pentru a urmări răspunsul tumorii la tratament sau eventuala recidivă postchirurgicală. Detectarea precoce prin această metodă este pentru moment îndepărtată: nivelul de ADN tumoral circulant în acest studiu a variat între 1,4 şi 47,9% şi ar trebui să prelucreze mostre cu un nivel mai mic de 0,1% pentru a detecta tumori mici, vindecabile. În plus, testul actual este încă foarte scump şi lent. Există însă speranţe că astfel de investigaţii ar putea ajunge în clinică în următorii cinci-zece ani.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe