Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Tehnologia viitorului, aproape de diabetici

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - nov. 9 2018
Tehnologia viitorului,  aproape de diabetici
Pompele de insulină se află într-o continuă perfecţionare şi oferă o flexibilitate tot mai mare
 
Pompele de insulină reprezintă o alternativă la injecţiile multiple cu insulină administrate în diabetul zaharat. În prezent există pe piaţă mai multe tipuri de pompe, unele dintre acestea având integraţi şi senzori de glicemie. Ele permit conectarea la un sistem de monitorizare continuă a glicemiei.
Aceste sisteme conţin o unitate principală cu un rezervor de insulină (cu până la 300 de unităţi), ataşat de un tub subţire, lung, prevăzut cu un ac sau o canulă la un capăt (setul de infuzie).
Sunt dispozitive externe de administrare a insulinei prin intermediul cateterului, în mod continuu, cu un anumit debit, conform programării prealabile realizate de pacientul instruit de medic.
Astfel, ele livrează doze de insulină în condiţii bazale, precum și dozebolus, ocazionale, pacientul alegând tipul corespunzător de bolus în funcţie de masă (cantitatea de carbohidraţi consumată) și de alte nevoi – cum ar fi, de exemplu, nivelul de activitate fizică.
De asemenea, se pot administra bolusuri de corecţie și minibolusuri, toate acestea oferind flexibilitate și siguranţă zilnică. Există trei tipuri de bolusuri: normal, tip undă pătrată sau tip undă dublă. În cazul bolusului
normal, toată cantitatea de insulină este livrată imediat; în unda pătrată, bolusul este livrat gradual, în timp; în unda dublă, o parte din bolus este livrat imediat, iar restul – în timp. Există o serie de factori ce afectează rata bazală: fenomenul „zorilor”, fluctuaţiile hormonale – cum ar fi ciclul menstrual, activitatea fizică, stresul, infecţiile, administrarea de medicamente, precum cortizonul.
Pompa va trebui programată în funcţie de particularităţile pacientului. Se poate crea un profil cu șase intervale orare, începând cu ora 00,00, doza totală de insulină bazală împărţindu-se fiecărui interval în funcţie de programul pacientului și de anumiţi factori externi. În momentul în care sunt programate bolusurile, se ţine cont de câteva variabile: cantitatea de carbohidraţi de la o masă şi glicemia-ţintă – cunoscute ca ICR (insulin to carbohydrate ratio) şi CF (correction factor). Există mai multe formule cu ajutorul cărora se pot calcula dozele de insulină livrate de pompă.
Cele mai noi sisteme pot ajusta automat nivelul glicemiei prin livrarea automată a dozei de insulină, în funcţie de informaţiile livrate de senzorul de glicemie. Informaţiile sunt integrate cu ajutorul programelor online, cum ar fi, de exemplu, software-ul CareLink, prin care medicul poate monitoriza de la distanţă starea pacientului. În plus, există sisteme wireless conectate la pompă prin care se pot administra bolusuri.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe