Newsflash

Team building şi pregătiri de Crăciun

de Dr. Ruxandra MORARU - dec. 27 2012
Team building şi pregătiri de Crăciun
   Decembrie a adus zăpadă… Fără alai şi fără pregătire, străzile îngropate în fulgii cât palma scot din mânecă o dimensiune secretă şi pură, care parcă abia aşteaptă să învelească firea odată, de două ori pe an. Între vara ploioasă şi rece şi luna aceasta bună şi prietenoasă nu a fost decât o răsuflare de alergător într-o cursă cu obstacole, care, grăbit şi înfierbântat, a încercat să sară peste propriile lui limite şi nelinişti.
   E timpul marilor petreceri, e timpul marilor speranţe! Îl merităm şi îl dorim; abia aşteptăm să-l înfulecăm!
   Clinica universitară a avut petrecerea de Crăciun sâmbăta trecută, în Sala Maritimă a teatrului mare, Cliffs Pavilion, o clădire navală aşezată pe buza unei stânci ce străjuieşte malul estuarului şi care pare că se uită cu un ochi pieziş la coasta franceză din depărtare şi cu celălalt, plin de duioasă confuzie insulară, la malul ceţos al Kentului. Mai mult decât în anii trecuţi, am avut parte de o infuzie de cultură corporatistă asortată cu un strop de Blues Brothers, atât cât să dea un pic de culoare în calendarul anonim şi uniform al unei clase de mijloc la fel de anonime şi uniforme.
   Puţină lume mai ştie astăzi semnificaţia petrecerii de Crăciun de la serviciu – Work Christmas Party. Istoric, ea a fost o serbare organizată de proprietarii de pământuri, pentru bucuria şi satisfacţia oamenilor lor. Am spune astăzi: un team building. O dată în an, lordul îşi chema angajaţii la o masă îmbelşugată, totuşi tradiţională, cu curcan şi legume fierte, cu mult sos gravy lăfăit ca într-o scorbură ad-hoc în budinca de Yorkshire. Un Christmas pudding alcoolizat punea un pietroi culinar confuz şi fierbinte peste această sărbătoare vetustă. Se prezentau daruri simple, făcute în casă şi, spre deosebire de mâncare, se bea cu oarecare măsură. Lordul, mai de voie, mai de nevoie, trebuia să fie acolo şi să se delecteze pentru câteva ore cu manierele de duminică sau păcătoase ale invitaţilor săi.
   Câţiva ani la rând, am privit petrecerea de Crăciun cu frivolitate şi am mers sau nu, în funcţie de interesele mele. Anul trecut, şeful meu, oarecum solemn, mi-a amintit că este una dintre datoriile managementului să fie prezent la celebrarea tumultuoasă şi că nu prea mai am de ales. Sunt de-a lor. Să mă bucur sau să plâng? După sâmbătă, m-am ales numai cu o uşoară indigestie de la mâncarea cu pretenţii dar gătită în grabă pentru cel puţin 200 de invitaţi ai restaurantului. Oamenii din diferite instituţii – cel puţin cinci – au chefuit cu măsură anul acesta şi am fost surprinsă de relativa sobrietate a chermezei. Ca şi cum în sfârşit ne-a atins şi pe noi criza şi ne-am şi dat seama de asta… Mai puţină extravaganţă vestimentară, mai puţin sclipici şi mai mult negru în toaletele doamnelor. Am băut cu toţii, am dansat şi am rupt pocnitori cu surprize bizare. Nu mă pot abţine să mă gândesc cât de bine ne-am fi simţit, într-o circumstanţă similară, cei din fostul meu departament de preventive, acasă, la Bucureşti! Şi mă cuprinde dorul de colegii mei şi mai cu seamă de profesorul meu… O notă subtilă în agenda mea: trebuie neapărat să îi revăd curând.
   A trecut şi asta şi ne-am făcut cruce: acum ne putem vedea liniştiţi de adevărata serbare din familie. Şi ăsta este, poate, adevăratul premiu. Copii cuminţi ce îşi aşteaptă examenele naţionale imediat după Anul Nou, studenţi care se întorc în amfiteatre chiar a doua zi după Revelion, pacienţi şi clinicieni ce îşi iau rămas bun ca şi cum s-ar îmbarca pe Titanic, deşi ne vom revedea în câteva zile, toţi, mari şi mici, am fost buni şi am muncit mult şi câteodată foarte bine. Deci ghetele vor fi măcar pline de bomboane.
   Anul a fost împănat cu de toate, ar fi nedrept să spun că nu am avut realizări, deşi uneori m-am simţit ca un matroz ce se scufundă la mal. Dar, oricum ar fi la nivel individual, Britania navighează – cu încăpăţânare sau din inerţie – spre un orizont numai de ea ştiut şi care uneori ne dă de gândit. S-au înmulţit euroscepticii, s-au mai făcut tăieri, mai ales în zona upper middle class, au mai tăiat o alocaţie pentru copil, au mai cerut nişte bani pentru o pensie incertă şi, în general, cei pedepsiţi au fost tot cei care au avut performanţe. De unde şi concluzia cvasiunanimă că munceşti ca să fii pedepsit pentru rezultatele tale şi ca să te apropii tot mai tare de clasa mijlocie de jos sau chiar de cea muncitoare. Pentru că, deşi stereotipic, în Regatul Unit, viaţa cetăţii încă se gândeşte în termeni de clase.
   În rest , dacă ar fi să te iei după BBC, ai spune că toată lumea ar trăi pe roze şi, ca şi acasă, în Europa s-ar preocupa numai de gătit şi de împachetat cadouri. Daruri mici, porţii şi mai mici, un buget fărâmiţat care se încăpăţânează să îi cuprindă pe toţi, absolut pe toţi. Nimeni nu va fi uitat nici de Moşul, care, în gândurile şi visele noastre de seară, ne alină cu speranţa că, aşa cum am trecut peste anul acesta, vom trece şi peste anii ce urmează şi vom învinge criza, apocalipsa şi preţurile, convulsiile sociale, panicile decente şi tăcute, englezeşti.
   Un ochi secret şi umed se întoarce negreşit înspre continent, unde o altă „insulă“, mai mică, dar tot încăpăţânată, roş-galbenă-albastră, se roagă şi ea în vis pentru o viaţă mai blândă şi mai tihnită. Ca într-un banner publicitar al unei firme de telefonie ieftină cu Europa de Est, pe care l-am zărit mai deunăzi pe un calcan în Londra, cu o fată frumoasă şi zâmbitoare, cu un tricolor pictat pe un obraz şi un Union Jack pe celălalt.
   O să fie bine. Crăciun fericit!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe