Newsflash

Tatuajele și cultura populară

de Dr. Martin S. MARTIN - iul. 20 2016
Tatuajele și cultura populară
Introducerea de coloranți persistenți în dermul tegumentar este un obicei străvechi. În anul 1991, alpiniștii au descoperit în munții de la granița dintre Germania și Austria un corp uman mumificat acoperit de tatuaje, despre care se crede că a trăit cu 5.300 de ani în urmă.
Tatuajele au avut funcții multiple în istorie, dintre care amintim: identificare, simboluri religioase, talismane protectoare, marcarea sclavilor, rol de înfrumusețare, documentarea unei pedepse, simbol de asociere. În lumea modernă, ele au fost folosite ca expresie a personalității, simbol al exotismului, marcaje ale unor profesiuni (marinari, aventurieri), coduri pentru semnale secrete, declarații de credință și facilitatoare pentru stabilirea de relații.
De mai bine de douăzeci de ani, practica tatuării a explodat și a intrat în cultura populară, mai întâi în rândul tinerilor, sportivilor și al artiștilor pop, apoi la toate categoriile de vârstă și de stratificare socială. La grupa de populație cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani din Statele Unite, cei care au cel puțin un tatuaj au atins procentul de 40%. În populația generală, 21% din cetățenii americani sunt tatuați.
Tatuajele Omului zăpezii (Otzi) descoperit în Alpii germani
Sursa: livescience.com
 
Numele tattoo își are originea în limba polineziană, el fiind adus din regiunile pacifice de exploratori și marinari. În fața cererii crescânde de marcaje cutanate, s-a format o profesiune – aceea de „tatuiști“ (tatuatori) –, care are asociații profesionale înființate, statut legal cu licență de practică și forme de învățământ cu predare, lecții practice și stagii de ucenicie. Sunt și practicanți nelicențiați, dar serviciile acestora pot fi asociate cu un risc crescut de complicații.
Motivele tatuate au căpătat o sofisticare crescută și au ajuns să ceară îndemânări de tip artistic. La fel au progresat și întinderea zonelor tatuate, diversitatea culorilor și stilul desenelor (clasice, neoclasice, asiatice, sataniste, africane, imagini combinate cu texte, mesaje criptice etc.).
În alegerea imagisticii care le va decora corpul, clienții dau dovada excentricității și exhibiționismului lor și dezvăluie până la ce grad se poate întinde lipsa lor de gust. Un efect dezagreabil este întâlnirea în practica medicală a pacienților mai vârstnici care ascund sub haine marcaje corporale cu care nu mai au nimic în comun, dar de care nu mai pot scăpa.
Sursa: soocurious.com 
Tatuarea corpului nu este lipsită de riscuri, în rândul cărora predomină alergiile și infecțiile: stafilococice, hepatita C, SIDA, herpes, tuberculoză. Câteva cazuri au fost citate pentru complicații infecțioase extensive care au amenințat viața sau au impus amputarea de membre.
H. J. Carson a publicat în anul 2014 un studiu în care a arătat că speranța medie de viață a tatuaților e redusă la 39 de ani, față de 53 de ani la grupul martor. El atribuie acest fapt comportamentelor cu risc crescut al celor care sunt tatuați, precum și asocierii cu folosirea de droguri sau alcool.
Lumea contemporană înregistrează o practică de tatuare care s-a extins la parametri necunoscuți până nu demult. La creșterea de amploare a fenomenului au contribuit mult celebritățile sportive și artistice, care stimulează o puternică dorință de imitare în rândul admiratorilor lor.
 
După statisticile publicate de Pew Research Center și NBC News, piața tatuajelor are o valoare de 2,3 miliarde de dolari pe an, cuprinde peste 15.000 de firme înregistrate și folosește mai mult de 50.000 de indivizi. Pe plan național, costul unei ore de tatuaj este în medie de 80–150 de dolari, dar în orașul New York s-a ridicat la 150–350 de dolari. Îndepărtarea tatuajelor este lungă și costisitoare: sunt necesare 15–20 de ședințe, cu prețul de 200 de dolari pe oră. Când „tatuiștii“ nu reușesc „detatuarea“,singura soluție rămâne grefarea chirurgicală de piele.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe