Newsflash

Tăietorii de cabluri

de Dr. Martin S. MARTIN - sept. 3 2015
Tăietorii de cabluri
     Nu demult, la 12 aprilie 2012, s-au împlinit 200 de ani de la prima manifestare antitehnologie: mișcarea luddită. În Anglia revoluției industriale timpurii, grupuri mici de țesători au atacat și distrus fabricile care introduseseră războaiele de țesut automate, pe care le vedeau ca pe o amenințare a viitorului lor. Ei și-au luat numele de luddiți de la un fel de Robin Hood urban: Ned Ludd, un tânăr care practicase acte de vandalism cu circa treizeci de ani mai înainte și devenise o figură legendară a celor nemulțumiți de progresul industrial. Răzvrătiții tehnofobi englezi au fost confruntați de armată și câțiva și-au pierdut viața. Unii istorici cred că revolta țesătorilor a fost începutul orientării spre stânga politică a clasei muncitorilor. Dezvoltarea industrială nu a fost oprită și ea a schimbat lumea în cele două secole care au urmat.
     De curând, în California au avut loc 11 atacuri de tăiere a cablurilor de internet, care au provocat mari tulburări în funcționarea comunicării digitale atât pentru utilizatorii individuali, cât și pentru companii. Investigatorii FBI au conchis că atacurile au fost plănuite și coordonate. Alte atacuri similare s-au petrecut în Arizona, Texas și Mississippi.
     În perioada dintre aceste două momente din istorie, mișcări și ideologii adversare tehnicii au fost înregistrate în diferite țări și societăți. Neoluddiții au preconizat blocarea globalizării economiei, au format colectivități izolate care au decis să rămână la nivelul tehnic al secolului XIX (populațiile Amish), au îmbrățișat concepțiile de protejare a mediului prin acțiuni agresive împotriva companiilor (petroliere, forestiere, miniere, de transport etc.) și au ales practicile distructive ale hacking-ului (penetrarea clandestină în alte computere cu intenții maligne, ca furtul de informații, răspândirea virusurilor digitale, transferul de fonduri din conturile bancare „sparte“, inocularea de programe care împiedică sau tulbură funcționarea computerelor, ștergerea ireversibilă a propriilor programe și date, transformarea computerelor „infectate“ în distribuitori de virusuri nocive).
     Anchetatorii cazurilor de tăiere a cablurilor nu au reușit încă să identifice făptuitorii, dar au schițat un set de caracteristici: persoane care cunosc tehnologia de transmisie digitală și locurile de acces, adeseori deghizate în lucrători ai companiilor de specialitate, puțini la număr și care nu au clamat ulterior responsabilitatea faptelor lor.
    Cu toate progresele recente în transmisia digitală wireless, cablurile de fibre optice de mare capacitate rămân esențiale în funcționarea imensei rețele care leagă vital marile noduri de distribuție. Agresorii de azi, mai mult ca sigur indivizi care se simt excluși din lumea modernă, revin în societate, la două secole de la sfărâmarea mașinilor de țesut, cu aceeași „ură împotriva mașinii“ care îi leagă peste ani. Ei și, încă și mai mult, hackerii cu intenții de distrugere și pradă formează armata teroriștilor digitali, pe care nu va fi ușor s-o învingem sau să o excludem. Primii se adresează infrastructurii sistemelor de comunicare prin internet, ceilalți conținutului stocurilor de date ale fiecărui computer.
     E logic să anticipăm că adversarii noului, „gangsterii antitehnologie“, vor descoperi motive să conceapă metode de distrugere a roboților industriali, a căror prezență, încă limitată azi, va crește în viitorul apropiat.
     Francis Collins, conducătorul programului științific de descifrare a genomului uman, a făcut, în anul 2001, o prezicere îngrijorătoare: „Până în anul 2030, vom vedea cum mișcări majore antitehnologie vor apărea în SUA și în alte părți ale lumii“. Pentru că mulți dintre contemporanii noștri, în loc să privească răspândirea tehnologiei moderne ca o binefacere, văd în ea un agresor, un mijloc de a obține profituri ilicite sau de a găsi satisfacție prin dezlănțuirea instinctelor primitive de distrugere.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe