Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Surse alternative de câştig

Viața Medicală
Dr. Ştefan GUTUE vineri, 3 aprilie 2015
Timpul este scurt şi trece repede, aşa că voi trece direct la subiect. O să încerc să vă atrag atenţia şi asupra altor surse de venit în anii de rezidenţiat, pe lângă veniturile oficiale (salariu, sporuri, gărzi şi bursa de 600 lei). Şpaga o sar din start fiindcă este opţiunea fiecăruia şi, cu siguranţă, nu sunt cel mai plin de sfaturi în privinţa asta. Să vedem, aşadar, care sunt variantele de obţinere a unui venit suplimentar.
În primul rând, vorbim despre un job în mediul privat. În funcţie de specialitatea pe care o aveţi, puteţi găsi sau nu un job într-o clinică privată. Este important să vă cunoaşteţi bine specialitatea şi să vedeţi care este patologia care se pretează acestui mediu. Uneori, puteţi face diferite cursuri de specializare (de exemplu, în nutriţie) şi apoi să lucraţi pe post de consilier într-una dintre clinicile de profil. Desigur, trebuie să vă şi pasioneze subiectul respectiv. Un obstacol în calea angajării ar fi lipsa dreptului de liberă practică pentru rezident, întrucât acesta se află în cadrul procesului de formare şi nu are nici măcar asigurare de malpraxis. Dar adevărul este că nu veţi fi niciodată puşi într-o situaţie în care să riscaţi vieţile pacienţilor, aşadar, cu un pic de perseverenţă din partea voastră şi cu bunăvoinţă din partea managerului clinicii, veţi putea lucra sub o formă de colaborare. Rămâne să vedeţi dacă timpul consumat şi salariul negociat vor merita efortul. Ştiu, în ţări precum Anglia există oportunitatea de locum care îţi permite să munceşti un weekend într-o altă clinică pentru a acoperi un post vacant pe aceeaşi specialitate, câştigând sume mai mari decât în clinica ta. Este frumos, ideal chiar, dar din păcate noi nu suntem încă la nivelul acela.
Cel mai frecvent job în mediul privat pe care îl puteţi obţine este ca agent de vânzări al serviciilor clinicii. Pur şi simplu mergeţi la mai mulţi medici din clinici private care nu dispun de serviciile clinicii pe care o reprezentaţi (de exemplu, imagistică – radiologie şi tomografie computerizată), urmând să convingeţi medicii din acele clinici să colaboreze cu centrul vostru. Poate că nu sună grozav, dar nici să ai bani puţini nu e o fericire.
În al doilea rând, puteţi încerca obţinerea unei burse de doctorat. Lăsând la o parte bârfele şi cancanurile legate de nevoia unei pile pentru a obţine un loc la doctorat, adevărul este că există un număr limitat de locuri, iar în funcţie de specialitatea în care vă aflaţi, concurenţa poate fi mai mult sau mai puţin serioasă. Dacă în urma examenelor veţi reuşi să obţineţi bursa respectivă, în următorii patru ani, cât durează programul de doctorat, veţi primi aproximativ 1.700 de lei/lună, ceea ce, să fim serioşi, nu e rău deloc! Plus că aveţi obligaţia de a desfăşura şi un studiu ştiinţific care se va concretiza într-o teză de doctorat. Sună foarte frumos, însă, evident, nu e pentru toată lumea. Încercaţi-vă norocul şi cunoştinţele!
Puteţi încerca să deveniţi monitor sau investigator de studii clinice. Companiile care derulează astfel de studii caută personal cu pregătire medicală (absolvent de facultate de medicină ori de biologie). E mai mult o muncă de birou, veţi face medicină doar atunci cand veţi intra în contact cu medicii care tratează bolnavii intraţi în aceste studii, însă, în timp, puteţi evolua în cadrul firmei dacă aveţi bune abilităţi manageriale. Salariile sunt decente şi rămâneţi tot în domeniul medical.
Mai există oportunităţile de locum. Aici vorbim deja despre a fi pregătit pentru plecarea definitivă din ţară, întrucât după un prim contact cu sistemul din afară (în Anglia şi în Irlanda se practică această modalitate de lucru), este posibil să nu vă mai doriţi să vă întoarceţi. Trebuie să faceţi o investiţie pentru înscrierea în GMC (General Medical Council) de aproximativ 400 de lire, plus alţi bani investiţi în transportul pentru interviu. Nu e un efort uşor de făcut din salariul de rezident, dar în câteva luni de lucru în sistemul anglo-saxon, investiţia se amortizează şi obţineţi şi un profit frumuşel. Plus că, pe lângă bani, vă puteţi familiariza şi cu un sistem medical diferit, în care vă puteţi continua cariera după obţinerea specialităţii. E drept, firmele de recrutare nu se omoară după rezidenţi, însă dacă perseveraţi, veţi găsi ceva în final.
Nu în ultimul rând, vă puteţi ocupa de un business personal. Aici ţine mult de creativitatea şi de abilităţile voastre de antreprenori. Puteţi dezvolta o afacere online, distribuind un anumit tip de produse ori „vânzând“ din calităţile voastre – voi ştiţi mai bine care sunt acelea. În America, de exemplu, sunt la mare modă perfuziile anti-mahmureală. Faceţi un cocktail de 250 sau 500 ml de glucoză 5%, împreună cu o fiolă de vitamina B1, B6 şi minunile se vor întâmpla! Puteţi căuta pe internet informaţii despre IV Doc pentru a copia modelul de afacere. Cea mai ieftină perfuzie, cu deplasare cu tot, costă 200 de dolari. Atenţie însă la priorităţi! Timpul şi energia voastră vor fi solicitate atât de business, cât şi de activitatea de la spital. Alegeţi cu atenţie!

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.