Newsflash

Suntem mai mulţi decât se crede, poate doar mai obosiţi

de Dr. Rodica PERCIUN - iul. 4 2014
Suntem mai mulţi decât se crede, poate doar mai obosiţi
   Editorialul „Despre medici şi hoţi“, semnat de Vlad Mixich în „Viaţa medicală“ nr. 25/2014, este expresia multora dintre noi. Ar trebui ca toate culpele medicale individuale sau colective dovedite să fie expuse în detaliu. Informaţiile contradictorii sau lunga perioadă de tăcere de după, în care media nu se mai implică, iar cei care sunt în colegii, comitete şi comiţii tac la rândul lor, făcându-te să crezi că totul a fost o glumă, iată rostul unor discuţii, drepturi la replică, implicare oficială măcar a Colegiului. Nu toţi au acces la informaţii corecte. De ce atâtea astfel de situaţii neconforme cu statutul, prestigiul sau jurămintele noastre? Să fie oare, după cum se spune de regulă, doar mizera salarizare?
   De ce sub pretextul unei urmăriri tenace, utile viitoarelor anchete, cohorte de cadre medicale sunt lăsate luni şi ani să meargă paralel cu drumul? De ce, în multe situaţii, unele reţete mult peste costul mediu au fost totuşi sistematic decontate? De ce nu toţi ne angajăm în medicina-fraudă? Găsim răspunsuri la toate întrebările?
   Nu am văzut o dată o imediată, clară, pertinentă, documentată, convingătoare atitudine măcar în foile publicaţiei noastre din partea unor autorităţi medicale sau chiar a incriminaţilor.
   În ceea ce mă priveşte, sper să mă reprezinte, în ochii celor care nu mă cunosc, articolele publicate. Fiecare dintre ele a avut un subiect care putea trezi atitudini oficiale sau colegiale. Am încercat să scot din şabloane modul abordării problemelor ce dor. Cred că mulţi colegi au circumscris sau atacat complicitatea tăcută şi incredibila lipsă a dorinţei de a ne face curat în bătătură. În marasmul general tolerat, iată că, ierarhic, nu suntem capabili să ne explicăm fenomenul amplu de care discutăm, necum să-l abordăm fără spaime sau jenă. Nu sunt de acord cu puţinătatea celor care au reperat şi atacat fenomenul, după cum credeţi. Suntem mulţi care am fost chiar ridiculizaţi că ne căznim să lăsăm profesiei minime interferenţe nemedicale. Suntem mulţi cei care nu putem „asigura“ complicitatea sugerată de autorităţi (un ministru a spus-o public) sau presupusă de mass-media.

 

Nota redacţiei: Indiferent de abordările alese de autori, salutăm cu speranţă începutul acestei discuţii necesare, prin care valorile etice ale profesiunii medicale sunt reafirmate într-o perioadă complicată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe