Newsflash

Starea de nesiguranță

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - mar. 7 2016
Starea de nesiguranță
     Am trimis colegilor studenți un mesaj în urmă cu aproape zece zile: „Ar fi bine să exagerez și să nu fie o problemă serioasă, dar mai bine să fiu criticat pentru exagerare decât să nu se ia măsurile preventive, care mai sunt posibile. Vremea foarte rece «a amânat» transmiterea virusului gripal. În ultima perioadă, această transmitere a avut loc, susținut. Datele din Ucraina nu pot fi confirmate (ușor), dar dacă evenimentele discutate sunt reale și dacă numărul de cazuri de gripă deja confirmate de Institutul Cantacuzino se va mări, este posibil ca situația în zilele/săptămânile următoare să se schimbe – serios. Vaccinarea este de realizat începând cu luna octombrie. Mâine este deja februarie. Vă rog să citiți și pe site-urile instituțiilor internaționale care reprezintă surse de încredere despre măsurile «nespecifice» care se pot aplica și să le aplicați. Este bine să le știți pentru voi, pentru prietenii voștri nemediciniști, pentru familie, pentru pacienți. Unele dintre sfaturile de întărire a protecției la nivelul căilor respiratorii apar în lista sfaturilor pe care o trimit în fiecare an către studenții cu care lucrez în anul II“. În ziua respectivă aflasem că doi tineri au fost internați, în stare gravă – cu suspiciunea de „infecție cu virus gripal“. A fost obligatorie terapia intensivă. S-au recoltat probe, iar Institutul Cantacuzino a confirmat infecția cu virus gripal H1N1. Am să reproduc mesajul scris pe site-ul CDC: „The H1N1 virus that caused that pandemic is now a regular human flu virus and continues to circulate seasonally worldwide“. Trebuie să încercăm să uităm de „gripa porcină“, nume larg mediatizat. Autoritățile nu au reușit nici măcar să lămurească populația și mass-media cum se numește corect agentul etiologic al fenomenului epidemiologic cel mai recent. Cu alte cuvinte: „Dacă nici măcar atâta nu s-a reușit, cum să se poată convinge populația că vaccinarea este utilă?“. Dar oare au fost convinși măcar toți colegii noștri din sistemul de sănătate? Au primit toți medicii de familie dozele de vaccin suficiente cel puțin pentru toți pacienții la risc? Au fost ajutați toți colegii noștri să convingă pacienții cu privire la necesitatea vaccinării? Alte „o sută de întrebări” îmi vin în minte. Să ne comparăm cu Spania? Acolo, medicii de familie au vaccin suficient. Ei dau telefon fiecărui pacient din categoriile ce trebuie vaccinate, îl invită la cabinet și îl vaccinează. Pur și simplu. Iar pacienții invitați (majoritatea) vin și acceptă vaccinarea. Pur și simplu. Iar noi continuăm să vorbim despre „gripa porcină“, să refuzăm vaccinarea și să intrăm în panică abia atunci când se întâmplă „ceva“.
     De ce acționăm în sistemul „hei rup“? Pentru că nu există acea pregătire „pe timp de pace“ – timpul ce trebuie dedicat măsurilor preventive. Sunt aproape sigur că se pot găsi destui care să înceapă să interpreteze rândurile acestea și să îi acuze pe cei mai recenți guvernanți. Dar hai să spunem lucrurilor pe nume: situația actuală are la bază ani și ani în care autoritățile nu au reușit să gândească și să aplice măsurile necesare și suficiente pentru un sistem de prevenire și control. Transmiterea de către un profesor a unor mesaje către colegii mai tineri nu poate rezolva problema neinformării. Studenții poate că gândesc: „Ce mai are și acesta? Suntem în sesiune și nu ne interesează să citim mesaje“. Ce să le mai transmită și altora? Colegii foști studenți (vorbeam deunăzi cu unul dintre aceștia, nevaccinat, dar și foarte stresat pentru că merge în gărzi cu zeci și sute de prezentări la care se suspicionează gripa – atenție, gradul de suspiciune crește dramatic pe măsură ce apar știri în mass-media!) respectă sau nu sfaturile primite în anul II. Am întrebat colegul menționat mai sus: „Te-ai vaccinat?“ „Nu.“ „Păi ce v-am explicat atunci când erați în anul II?“ „Știu, iar în anul III v-am ascultat și m-am vaccinat. Apoi nu.“
     Și este drept, uneori „merge și așa“. Dar nu mereu! Am aflat de curând că unul dintre cei doi tineri internați despre care spuneam mai sus a decedat. Al doilea este în continuare în stare gravă, staționar. Am avut de curând examen și în cursul probei orale mulți dintre studenți m-au întrebat despre starea colegului nostru pentru că îl cunosc. Le-am spus. Unii au început să plângă. Se întreabă cum ar putea să ajute. Am răspuns: rugați-vă pentru sănătate și ca să îl revedem cu bine. Doamne ajută! Asta este ceea ce putem să facem acum.
     În octombrie – exista vaccinarea. Sunt revoltat. Sistemul de sănătate, colegii trebuie să fie informați și dotați cu tot ce înseamnă măsuri preventive, de la informații pertinente, reîmprospătarea memoriei și aducerea la zi cu date din cele mai recente evenimente, dar și cu vaccinul necesar. Este gripa previzibilă? Putem ști noi dacă evoluția din anul trecut se va repeta identic în anul viitor? Nici pomeneală. Costă mult prevenția? Dar boala? Dar decesul?
     Motivele de nemulțumire sunt și mai numeroase. Tot recent (ianuarie 2016) pe site-ul Ministerului Sănătății a apărut un anunț cu privire la rezidențiat și la manualul care va fi utilizat pentru formularea întrebărilor. Este vorba despre un manual mult așteptat, ce avea să înlocuiască acel „Book des ECN“ care a tulburat multe generații de absolvenți. Surpriză! Apare un zvon, care se răspândește rapid, după ce studenții din anul VI și-au cumpărat noul manual și au început să învețe. Un student îmi scria la sfârșitul lunii trecute: „Voiam să vă întreb ce părere aveți despre această nebunie care se petrece în acest moment cu cartea de rezidențiat. După ce o țară întreagă și-a cumpărat cartea care fusese oficial anunțată de Ministerul Sănătății pe site la data de 8 ianuarie 2016 ca fiind cartea de rezidențiat. Acum acel anunț a fost scos și astăzi rectorii din toate universitățile s-au întâlnit ca să decidă, foarte posibil, să dăm din nou din ECN“. Bursa zvonurilor. Cum a fost, exact, nu știm și poate că nici nu o să aflăm. Cert este că anunțul a apărut pe site,  colegii au cumpărat noul manual (îndelung așteptat și produs cu o calmitate incredibilă), anunțul a dispărut de pe site, au existat discuții, au existat reacții (cele mai multe pe internet). Mulți au început să protesteze, să comenteze, să scrie și să citească zeci și sute de mesaje (multe dintre acestea fără sens și fără vreo utilitate). În schimb, pe site-ul „rezidențiat 2016” a fost trimis un mesaj privitor la evoluția izbucnirii epidemice de gripă H1N1. Cineva dintre moderatori l-a acceptat. La scurt timp, a fost șters de un (alt) moderator – pur și simplu, a dispărut. Fiind vorba de o situație serioasă, la ordinea zilei, cu importanță inclusiv pentru tinerii colegi absolvenți, pentru prietenii lor, pentru familiile lor, pentru viitorii lor pacienți, mesajul a fost trimis din nou. De această dată nu s-a mai obosit nimeni să îl aprobe pentru apariție pe pagină. Ceva mai târziu, zarva cu privire la manualul „de rezidențiat“ s-a liniștit. Cu sau fără, datorită sau nu reacțiilor de protest, s-a specificat (din nou) că manualul pentru examen este cel anunțat pe site-ul ministerului la debut de ianuarie. În aceste condiții, a fost trimis iarăși mesajul despre gripă către pagina viitorilor colegi rezidenți, cu același subiect și întărit printr-un comentariu dedicat moderatorilor paginii. Mesajul a fost aprobat și a apărut. Era oare nevoie să treacă atât de mult timp? Ce învățăm și cu ce rămânem după studierea disciplinelor microbiologie, virusologie, sănătate publică, epidemiologie, boli infecțioase? Cum este posibil ca o zarvă să ne facă să uităm (și) de lucrurile care pot fi importante?
     Trăim într-un sistem destul de bezmetic, aparent bine coordonat de circa 26 și chiar de peste 51 de ani. Nu este deloc ușor. Dar măcar colegialitatea să o mai păstrăm (sau să o readucem la nivelul definitoriu). Colegii se îndrumă și se ajută, dar se și îngrijesc pentru binele unui-altuia. Lucrurile învățate în cadrul facultății sunt baza bunei practici medicale. Și trebuie să ne străduim să rămână așa. În lipsa supravegherii concrete, constante a traseului epidemiologic al virusului gripal, în lipsa mecanismelor active sau pasive (dar coerente) de vaccinare a populației țintă, vom rămâne în starea de nesiguranță care caracterizează sistemul de sănătate actual.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe