Newsflash

Stagiul la stat vs. stagiul la privat

de Dr. Cornelia Maria GLODEANU - iun. 4 2015
Stagiul la stat vs. stagiul la privat
Mediul ne formează şi ne determină caracterul. Aşa se întâmplă şi cu medicii. De ceva timp, datorită unor stagii într-o clinică privată, am avut ocazia să văd ce înseamnă să ţi se predea în adevăratul sens al cuvântului. Există o diferenţă majoră între doctorii care lucrează în privat şi cei care lucrează la stat şi nu mă refer numai la salariul lor, ci la felul lor de a fi. Există deosebiri mari, începând de la starea fizică şi psihică până la modul în care predau. Surprinzător sau nu, la privat, doctorii sunt mult mai implicaţi în activitatea universitară. Planifică întregul stagiu în aşa fel încât să reuşească să asculte studenţii, să aducă un pacient în faţa lor pentru a se realiza anamneza şi examenul clinic. Eventual, se face şi o explorare paraclinică, iar totul se încheie cu predarea lecţiei. Toată atenţia este orientată către studenţi şi scopul este să le transmită informaţia cât mai bine, pentru ca ei să reţină ceva la încheierea stagiului.
Cum bine spune dr. Ştefan Gutue în cartea sa „Salvăm vieţi sau sprijinim pereţi?“. Sprijinitul pereţilor, ce-i drept, l-am practicat ca studentă. O recunosc cu părere de rău. Înţeleg că un doctor (specialist sau rezident) este ocupat, că are de făcut operaţii şi multe responsabilităţi, însă la fel de necesar este să direcţioneze studentul să facă, totuşi, ceva, în timpul stagiului. Dacă nu, măcar să ia, periodic, câţiva studenţi doritori în sala de operaţie. Învăţăm mult mai bine făcând ceva practic, observând cum realizează doctorul operaţia şi auzind explicaţiile pe care le oferă pe parcurs.
Pe de altă parte, această diferenţă dintre medicii care lucrează la stat faţă de cei de la privat mă face să îmi imaginez şi orarul lor zilnic. Destul de stresant pentru cei angajaţi în sistemul public, mai ales dacă se gândesc să termine cât mai repede programul în spital pentru a merge la clinica privată după-amiază. În plus, îi vezi de la distanţă că sunt nemulţumiţi: de viaţa lor, de slujba lor, de tot. Am observat, din păcate, acest lucru chiar la rezidenţii tineri şi la cadrele didactice tinere din Universitate.
Persoanele care lucrează în sistemul medical şi în învăţământ au salariile cele mai mici. Pentru rolurile lor importante, salariile nu se ridică la înălţimea aşteptărilor. De ce? O poveste spune că acest lucru a început încă din era comunismului. Cei care nu erau mulţumiţi de nivelul salariilor lor puteau fi controlaţi şi conduşi tacit spre corupţie. Dacă acest lucru a avut sau nu loc, vedeţi cu ochii voştri.
Putem vorbim de o alegere greşită a carierei într-un sistem care te doboară fizic şi psihic? Nu ştiu ce răspuns să dau. Numai ideea de a avea în faţa ochilor un doctor plictisit şi nemulţumit este, pentru unii studenţi, descurajatoare. Au motive? După afirmaţiile pe care le-am auzit de la unii din ei, da. Salariul ar fi unul dintre ele. Salariul unui rezident de anul I este de 1.000 de lei, cu sporul de 10% adăugat. Se adaugă bursa de 670 de lei şi bonuri de masă în valoare de 180 de lei. Menţionez că această bursă a început să fie oferită din ianuarie 2015 şi că, în cazul în care te afli în concediu medical, de odihnă sau de maternitate, nu mai primeşti nici bursa, nici bonurile de masă. Asta nu e tot. În primii trei-patru ani de rezidenţiat, gărzile nu sunt plătite. Mulţi doctori ne îndeamnă să plecăm în străinătate cu prima ocazie. De ce ne sfătuiesc pe noi să facem acest lucru? Ţara noastră nu ne poate oferi un loc decent de lucru? E necesar să fim mereu pe fugă, între stat şi privat, între ţară şi străinătate?
Lăsând totul deoparte, insist că este important să ni se acorde mai multă atenţie ca studenţi. Noi suntem medicii de mâine şi dorim să ştim mai mult. Competenţa se câştigă după ani de lucru, de studiu intens şi avem nevoie de un punct de plecare. Cine ni-l oferă?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe