Newsflash

Spitalele şi „micile“ lor probleme

de Alexandru NEAGU - feb. 8 2012
Spitalele şi „micile“ lor probleme
   Desfiinţări. Prin Hotărârea Guvernului nr. 28/18.01.2012, publicată în Monitorul Oficial nr. 58 din 24 ianuarie 2012, s-a decis desfiinţarea unor unităţi sanitare publice cu paturi, pentru care managementul asistenţei medicale a fost transferat către autorităţile administraţiei publice locale din judeţele Prahova şi Buzău. Instituţiile vizate sunt Centrul de Sănătate Plopeni, unitate sanitară publică cu paturi, cu personalitate juridică, cu sediul în oraşul Plopeni, str. Republicii nr. 8, judeţul Prahova, ca urmare a Hotărârii Consiliului Local al Oraşului Plopeni, precum şi Spitalul de Boli Cronice Pătârlagele, unitate sanitară publică cu paturi, cu personalitate juridică, cu sediul în oraşul Pătârlagele, str. Al. I. Cuza nr. 16, judeţul Buzău, ca urmare a Hotărârii Consiliului Local al Oraşului Pătârlagele. Componentele bazei materiale ale Centrului de Sănătate Plopeni vor fi date în administrarea următoarelor unităţi sanitare publice: Spitalului de Pneumoftiziologie Drajna, Spitalului Orăşenesc Sinaia, Spitalului Orăşenesc Băicoi şi Spitalului Orăşenesc Vălenii de Munte, procedurile de transfer urmând a se încheia până la 9 februarie a.c. Până la acelaşi termen se vor desfăşura şi procedurile administrative pentru componentele bazei materiale ale Spitalului de Boli Cronice Pătârlagele, acestea fiind date în administrarea Spitalului Orăşenesc Nehoiu, jud. Buzău.
   Paturi şi judeţe în 2012. Tot în acelaşi Monitor Oficial (nr. 58 din 24 ianuarie 2012), a fost publicat Ordinul ministrului sănătăţii nr. 48/20.01.2012, prin care a fost modificată Anexa nr. 1 a Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.577/2011 privind aprobarea detalierii pe judeţe a numărului total de paturi, pentru anul 2012, din unităţile sanitare publice şi private pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale spitaliceşti. De evidenţiat este doar faptul că numărul total de paturi asigurate rămâne nemodificat, la 125.639, schimbându-se însă repartiţia pe judeţe. În vreme ce în judeţele Arad, Galaţi, Mureş, Sibiu, Suceava, Timiş, Tulcea şi Vrancea numărul acestora se diminuează, în judeţele Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Sălaj şi Teleorman, numărul de paturi ce pot fi contractate creşte.
   Un nou model de buget. Prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.607 din 29 noiembrie 2011, publicat în Monitorul Oficial nr. 32 din 16 ianuarie 2012, a fost modificată Anexa nr. 1 la Normele metodologice pentru elaborarea bugetului de venituri şi cheltuieli al spitalului public, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.043/2010. Recentul act normativ a stabilit un nou model de „Buget de venituri şi cheltuieli“ pe care urmează să îl întocmească unităţile sanitare vizate, în aplicarea prevederilor art. 69 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 96/2011 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2011.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe