Newsflash

Spitale fără profit

de Dr. Martin S. MARTIN - apr. 18 2014
Spitale fără profit
   Ca şi în Europa preindustrială, în America timpurie spitalele, mai mult nişte aşezăminte de uşurare şi îngrijire empirică, s-au născut pe lângă biserici, sinagogi, misiuni religioase şi comunităţi organizate pe principiul moralei biblice. Până la începutul secolului XIX, bolile erau privite ca rezultate ale păcatelor, iar vindecarea – dacă se petrecea – era mai mult aşteptată să vină prin rugăciuni, farmece şi miracole decât prin tratamente. Explicaţia îmbolnăvirilor era iraţională, terapiile – ilogice, dacă nu fanteziste. Personalul de îngrijire din spitale era recrutat din profesiunea religioasă (monahi, călugăriţe) şi din voluntari.
   Medicina modernă a ridicat prestigiul medicilor, ve­chile spitale au început să folosească personal educat profesional, doctori şi surori, alte spitale au apărut – multe proprietatea unor doctori sau gru­puri de doctori –, fiindcă practica medicală a în­ce­put să fie productivă şi caritatea să fie înlocuită de ideea câştigului din îngrijirea şi tratarea bolnavilor.
   La începutul secolului XX, în Statele Unite predominau spitalele având ca proprietari doctorii, dar ele au dispărut curând în cea mai mare parte, când a apărut nevoia de investiţii din ce în ce mai mari. De atunci şi până în prezent, spitalele americane sunt împărţite în trei categorii: spitale guvernamentale, spitale non-profit şi spitalele particulare (for-profit). Ultimele sunt business-uri medicale, organizate pe principiul sporirii capita­lului investit şi sunt proprietatea unor indivizi, corporaţii sau grupuri de acţionari. Profiturile ajung la proprietari, iar aceste spitale sunt taxate de guvernul federal şi de cel al statului ca orice altă afacere. Din punctul de vedere al autorităţilor financiare, spitalele for-profit nu se deosebesc cu nimic de magazinele alimentare, hoteluri, fabrici sau companii de transport.
   Când lucrezi în sau vizitezi un spital guverna­mental, cum sunt cele destinate militarilor, vetera­nilor şi familiilor lor (reţeaua de policlinici şi spitale Veterans Administration), remarci curând limitările care seamănă mult cu cele ale spitalelor „de stat“ din Europa: încorsetare birocratică, veşnice limitări bugetare, întârzieri în introducerea noului, scleroză şi inerţie în sistemul de organizare şi conducere.
   Istoria a favorizat-o pe cea de-a treia categorie, cea a spitalelor „fără profit“. De la începuturile lor, acestea au existat prin donaţii, consumate integral în interiorul instituţiei. De aici, regimul lor confirmat legal, de organizaţie de caritate, care – chiar dacă face profit – foloseşte câştigul exclusiv pentru sprijinul acţiunii caritabile, fără ca vreun ban să ajungă în buzunarul cuiva. Nu există un proprietar. Majoritatea spitalelor non-profit sunt conduse de un comitet format din membri ai comunităţii, cetăţeni obişnuiţi, jurişti sau avocaţi, businessmeni, profesori, politicieni, reprezen­tanţi ai doctorilor şi administratorii (salariaţi) ai spitalelor. Funcţia de membru al acestor comitete nu este retribuită şi rămâne pur onorifică.
   După un timp de funcţionare, sursa principală de venit a acestor spitale a devenit propriul lor câştig, care a depăşit cu mult donaţiile. Folosind propriile venituri, netaxate de stat, aceste spitale au crescut mai repede decât cele particulare, au achiziţionat tehnologie de ultimă oră, au angajat şi educat personal de calitate, şi-au extins spaţiile şi au susţinut competiţie de la egal la egal cu companiile medicale cele mai puternice. În incinta lor au apărut şi s-au dezvoltat universităţi de medicină, urmate de centre puternice de cercetare. Multe dintre cele mai prestigioase centre medicale ale Statelor Unite sunt şi au rămas „spitale fără profit“: Cleveland Clinic, Cedars-Sinai Medical Center din Los Angeles, Stanford Hospital California, New York Presbyterian Hospital, Montefiore Medical Center New York, Centrul Medical al Universităţii California din Los Angeles, Vanderbilt University Meidcal Center din Tennessee, Centrul de Oncologie MD Anderson din Houston Texas, Spitalul Universităţii Duke din Carolina de Nord şi multe altele (Becker’s Hospital Review 2013).
   Din totalul de 5.723 de spitale înregistrate în Statele Unite în anul 2014, 1.248 sunt guverna­mentale, 11 sunt spitale ale altor instituţii (peni­tenciare, colegii etc.), 1.068 sunt spitale particulare pe profit şi 2.894 sunt spitale „fără profit“ (Asociaţia Spitalelor Americane – Studiu statistic 2014 – www.aha.org). În realitate, termenul de „fără profit“ este incorect şi creează confuzie. Instituţiile medicale din această categorie fac acelaşi profit, bazat pe aceleaşi tarife şi tehnici de business ca şi spitalele particulare. Diferenţa este că întregul profit, nemicşorat de nicio taxă, reintră în circuitul financiar al instituţiei şi generează dezvoltare şi creştere. De aici vitalitatea acestor spitale, plecate de la umile nuclee de ajutorare a bolnavilor şi săra­cilor şi devenite centre de reputaţie internaţională în practica medicinii, cercetarea ştiinţifică şi învăţământul medical de cel mai înalt nivel.
     Cineva se poate întreba dacă un astfel de model de spital ar putea fi de ajutor în România, mai ales după ce – în cadrul reformei siste­mului sanitar – la 1 apri­lie 2011 au fost închise 67 de spitale urbane şi rurale, ca necorespun­zătoare şi ineficiente. Începutul poate aparţine unui grup de iniţiativă, care ar înscrie viitorul spital ca organizaţie neguvernamentală fără profit, plasându-l astfel în afara rigorilor fiscale. Apoi comuni­tatea însăşi (oraş, comună fără spital) ar de­clanşa colecţii de donaţii mici de la locuitori şi donaţii sub­stanţiale de la busi­nessuri, spon­sori, insti­tuţii. S-ar pu­tea ca şi Co­mi­sarul pentru să­nă­tate al Uniu­nii Europene să fie intere­sat în lansa­rea unui pro­gram-pilot de acest fel şi să-l sus­ţină cu fon­duri. Clădi­rea unui spi­tal cu două­zeci de pa­turi de adulţi, zece de co­pii, un serviciu de urgenţă, o sală de operaţie şi una de naştere, o reanimare de patru paturi, un laborator şi un serviciu de imagistică, plus mobilier, instrumentar şi tehnologia de investigaţie, sterilizare şi informatică ar costa în Statele Unite circa 50–70 de milioane de dolari. Probabil că în România s-ar putea face cu jumătate din bani sau mai puţin. Odată gata, spi­talul ar fi încadrat cu personal sanitar mediu şi administrativ. Doctorii nu ar fi angajaţi, ci doar aleşi pentru a practica, ei trimiţând notele de plată Casei de asigurări, asigurărilor particulare şi pacienţilor. Din prima zi de funcţionare, spitalul ar genera venit, în loc să fie dependent de bugetul unui minister central. Înain­te de a taxa ideea ca o utopie, ar fi bine ca cei care vor fi critici chiar de la început să se apropie de istoria de mare succes din ultima sută de ani a spitalelor „fără profit“ din SUA. De ce ar fi cu adevărat nevoie? De medici şi personal medical de calitate, mai mult decât de orice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe