Newsflash

Șomeri supracalificați și cu examenul promovat

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - dec. 15 2017
Șomeri supracalificați și cu examenul promovat
     Detașare, transfer, proceduri, precedente de transferuri – sunt doar câteva dintre preocupările medicilor rezidenți de anul I, promovați cu loc sau post în urma repartiției din 26–27 noiembrie. Pe rețelele de socializare, mulți întreabă care este cel mai bun centru pentru transfer, unde se acceptă mutarea și ce trebuie să faci pentru a-ți fi acceptată. Colegii din anii mai mari îi sfătuiesc, le spun cum au reușit ei să se transfere și îi liniștesc pe cei care au prins loc la sute de kilometri de domiciliu sau care cred că nu vor învăța nimic în centrele mici unde au ajuns. Cei aflați în situația aceasta sunt însă privilegiați: mulți absolvenți de medicină care au susținut examenul de rezidențiat luna trecută au rămas pe dinafară. Nu au prins nici loc, nici post, în condițiile în care au îndeplinit cerința minimă de promovabilitate, și anume acumularea unui punctaj de cel puțin 60% din nota maximă. Pentru aceștia, drumul nu s-a terminat, cei mai mulți dintre ei pregătindu-se psihic pentru a susține și la anul examenul de rezidențiat. Până atunci însă, ei nu știu cum își vor câștiga existența, cum își vor găsi un loc de muncă sau dacă vor apuca să învețe mai mult până la anul în timpul serviciului pe care poate îl vor avea. În timp ce majoritatea încearcă să se remobilizeze pentru anul următor, unii se gândesc să emigreze, iar alții să se reorienteze.
     Ultima poziție care a putut să ocupe loc sau post a fost 3.805 (din 5.054 de candidați), cu un punctaj de 601, iar punctajul minim de promovare a fost 567 (aferent poziției 4.212), calculat și afișat pe site-ul de rezidențiat al Ministerului Sănătății. Candidații rămași fără loc sau post s-au coalizat în semnarea unei petiții și adresarea unei scrisori deschise ministrului sănătății, pentru suplimentarea locurilor de rezidențiat. Petiția a fost semnată de aproximativ 1.775 de persoane și este susținută de Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) și de Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți (SMMR). Ultima organizează și o întâlnire cu medicii rezidenți pentru a discuta „problemele apărute la examenul de rezidențiat” și alte aspecte privind modificarea legislației codului muncii în sistemul sanitar, a orelor de gardă și a salarizării medicilor rezidenți, în scopul creării unei liste de propuneri pentru îmbunătățirea situației medicilor rezidenți, listă care va fi înaintată organelor competente.
     În scrisoare, semnatarii îi reamintesc ministrului Florian Bodog de existența unui deficit de treisprezece mii de medici în 2016, conform statisticilor oficiale ale Ministerului Sănătății din urmă cu un an, precum și de promisiunile făcute în ceea ce privește suplimentarea locurilor la rezidențiat și creșterea salariilor medicilor. Doar numărul locurilor a crescut în 2017 față de anul trecut (cu 95), numărul posturilor scăzând de la 456 în 2016 la 428 în 2017. Semnatarii scrisorii îi cer ministrului clarificări în legătura cu nesuplimentarea locurilor în urma ocupării celor scoase la concurs, pe modelul din anii trecuți. „Ceea ce dorim este să fim lăsați să muncim în țara noastră, să fim lăsați să ajutăm românii care au participat la formarea unora dintre noi în mod indirect prin taxele plătite, să fim respectați”, se afirmă în scrisoarea rezidenților fără loc sau post. Aceștia spun că, deși nu vor, se simt nevoiți să plece din România pentru a-și continua formarea medicală în țări care au nevoie de ei. Statul ar pierde, astfel, banii investiți în educația lor, în condițiile în care acum doi ani se discuta despre o eventuală obligare a absolvenților de medicină să profeseze în țară cel puțin un număr de ani egal cu numărul anilor de studii.
     „O mare parte din noi au rămas pe dinafară pentru că examenul este din start defectuos”, spune A. C., medic rămas fără loc la rezidențiat. „În compendiile din care am învățat sunt multe greșeli, iar uneori autorii se contrazic de la un capitol la altul. În plus, ceea ce s-a întâmplat cu recorectarea tuturor grilelor în absența candidaților, după scandalul cu stick-urile, este total greșit. Personal, cred că asta a influențat soarta unora dintre noi, cei fără loc”, completează el. În timp ce unii medici fără loc nu și-au pierdut încă spiritul combativ, alții sunt descumpăniți și fără vreo speranță. A. D., aflată în aceeași situație, ne-a spus: „Nu cred că se va mai putea face ceva pentru noi. Personal m-am resemnat și mă voi reapuca de învățat, cu mai multă atenție, ca să nu ajung în aceeași situație și la anul. Situație care nu este normală, dar pe care noi nu avem cum să o schimbăm”. A. M. ne-a mărturisit: „Nu știu unde să mă angajez. Părinții mei nu mă mai pot întreține și trebuie să plătesc și rata la bancă, pe care o am împreună cu soțul meu. Dacă nu iau rezidențiatul nici la anul, o să plec în afară”.
     Dr. Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătății spune că s-ar încerca găsirea unei rezolvări a situației: „Din câte știu, Ministerul Sănătății este în discuții cu universitățile de medicină și farmacie și încearcă să găsească o soluție pentru acești medici. Poate că locurile se vor suplimenta și va mai fi o sesiune în primăvară – încă nu știm”. Cei de la MS nu au contactat însă universitățile, potrivit rectorilor de la UMF „Carol Davila” București și UMF „Gr. T. Popa” Iași. Ministrul sănătății nu a răspuns, până la închiderea ediției, întrebărilor privind soarta medicilor care au promovat examenul de rezidențiat de luna trecută dar nu au prins post sau loc. O situație asemănătoare a existat în 2009, când MS a suplimentat cu 1.500 locurile în specialitatea medicină de familie.
     O soluție posibilă propune dr. Raed Arafat, conform căruia s-ar putea decide ca medicii rămași fără loc să poată fi angajați sub forma practicii sub supraveghere. „Există această prevedere, că poți practica sub supraveghere, dar nimeni nu o ia în considerare. Această soluție a fost adoptată și în trecut, când a existat aceeași situație. Nu cred că putem suporta pierderea de medici când noi, la acest moment, avem un deficit mare de medici în țară”, explică fostul ministru al sănătății. Potrivit lui Raed Arafat, „medicii care nu absolvă examenul de rezidențiat ar putea să practice medicină generală, cum se întâmplă și în alte țări europene. În Vest, majoritatea țărilor nu au examen de rezidențiat. Devii rezident după un interviu. Din păcate, la noi, la acest moment, examenul de rezidențiat este anacronic, depășit și singurul care stabilește dacă îți vei continua traseul profesional sau rămâi undeva în stradă. Va trebui, în viitor, să ne gândim la o reformulare modernă a acestui examen de rezidențiat, de care ne-am agățat și cramponat atâta timp, și care nu reprezintă o metodă de departajare corectă a medicilor, dar care le stabilește viitorul”.
     Ce se va întâmpla cu medicii pe care România nu-i vrea? Pentru o țară care – declarativ – are nevoie de medici, ar fi de așteptat ca răspunsul oficial al Ministerului Sănătății să vină prompt și fără ezitări.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe