Newsflash

Sistemul și speranța pacientului

de Conf. dr. Horia BUMBEA - feb. 3 2017
Sistemul și speranța pacientului
     Relația dintre medic și pacient este una socială cu rădăcini adânci în societate. Medicul ia asupra sa responsabilitatea unuia dintre cele mai mari bunuri ale omului, sănătatea. În acest fel, se presupune că medicul particularizează actul medical în funcție de pacientul pe care îl are în fața sa. Acest mod de lucru este în continuare susținut și prin mentalitatea pacienților români, care doresc o relație personală cu medicul. Școala românească de medicină este o școală cu tradiție, una dintre primele școli moderne de medicină din Europa, care a contribuit la dezvoltarea medicinii moderne și a susținut o imagine bună a medicului în mentalul societății românești.
     Medicina modernă s-a dezvoltat însă în ultimele decenii, în cadrul unor rețele profesionale, unde specialiștii au putut să progreseze împreună, pe baza unor date statistice pertinente. Acest lucru a dus la eliminarea „oficială” a experienței personale și înlocuirea ei cu „medicina bazată pe dovezi”. Avem în prezent numeroase presiuni de eficientizare a serviciilor medicale, demersuri normale și justificate în special din partea serviciilor de asigurări de sănătate, dar care impun în același timp introducerea unor protocoale terapeutice, pe baza cărora se pot urmări procedural mult mai ușor serviciile medicale oferite. În acest mod, sistemul operează mult mai ușor, poate evalua mai bine necesitățile, dar se adresează mai degrabă unor boli, și mai puțin pacienților.
     Să nu uităm însă faptul că în spatele acestor servicii medicale stau niște „acte medicale” efectuate de medici, care au pacientul în față și de multe ori este dificil să-l încadrezi în niște canoane ale protocoalelor terapeutice. Această dificultate conduce în prezent la dezvoltarea a ceea ce se numește „medicina personalizată”, o necesitate care a apărut în urma utilizării sistemului de protocoale terapeutice și care încearcă să împace lipsa particularizării terapiei la pacienți cu profiluri specifice, diferite față de modelul majoritar. Aceste deziderate au impus o dezvoltare a tehnicilor de diagnostic de înaltă performanță, care să permită stratificarea prognostică, deseori complexă, a pacienților și, în același timp, o acumulare de date cât mai complexe și variate, compatibile cu toate profilurile de pacienți.
     Inovația este în continuare susținută dar, în cadrul unor demersuri organizate, cercetarea medicală este pusă în prim-plan și se acceptă faptul că abordarea terapeutică este modulată pe baza unor criterii stabilite prin consensuri sau ghiduri profesionale. Într-un sistem medical care nu are toate aceste resurse de cercetare medicală organizate, rămâne primordial sistemul protocoalelor terapeutice și, implicit, riscul medicinii defensive. Este și situația sistemului medical românesc, care se confruntă și cu o presiune mediatică tot mai susținută, care scade credibilitatea competenței profesionale atât în interiorul, cât și în afara rigorilor sistemului medical.
     Promovarea informațiilor medicale de către neprofesioniști induce false prejudecăți, care fac ca pacienții să se adreseze târziu medicului și crește astfel rata de eșec terapeutic. Coercizarea în urma „transparentizării” anumitor probleme care apar în desfășurarea actelor medicale, prezente de altfel și în sisteme medicale performante, induce și reacția de protecție prin neraportarea problemelor în cadrul sistemului, mărind astfel neîncrederea în sistemul medical.
     Realitatea practicii medicale românești dă însă o speranță de continuare a performanței în ciuda problemelor existente și aduce în față competența și resursele medicului român, format de școala românească de medicină. Discutam nu de mult, în cadrul unui grup de lucru terapeutic, cazul unui pacient cu o formă agresivă de boală, cu un prognostic rezervat oriunde în lume, tratată în colaborare cu o echipă medicală din Franța. La un moment dat, se părea că boala a învins, limfomul recăzuse, era rezistent la tratament și nu mai oferea timp pentru efectuarea unui transplant de celule stem. Opinia experților, centru de referință european care avea reguli clare de admitere în transplant, era că bolnavul nu era eligibil pentru această procedură și au propus tratament paliativ. Medicii români au optat pentru speranță și au încercat condiționarea și imediat transplantul, desfășurat cu complicații ce au impus inclusiv intervenția operatorie în perioada de aplazie. Pacientul a supraviețuit, iar după perioada critică s-a obținut într-adevăr un răspuns terapeutic nesperat. Este unul dintre exemplele în care se vede faptul că sistemul are toată capacitatea de a face ca speranța să învingă, și că abordarea curajoasă „personalizată” a terapiei, experimentală ar numi-o unii, în afara evidenței statistice, poate să aducă un rezultat pozitiv actului medical adresat pacientului.
     Medicul nu este funcționar public și trebuie să își păstreze statutul susținut și de codul deontologic al profesiei medicale și, în ciuda restricțiilor administrative, să aibă libertatea opiniei medicale față de pacient, cerință a relației medic–pacient.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe