Newsflash

Sinuciderile în Statele Unite

de Dr. Martin S. MARTIN - feb. 27 2015
Sinuciderile în Statele Unite
   A zecea cauză de moarte la adulţi şi a treia la tinerii cu vârsta de 15–21 de ani din Statele Unite sunt sinuciderile, care au ajuns la peste 40.000 în 2010 fiind mai frecvente decât morţile prin accidente de trafic (conform CDC). Numărul deceselor prin sinucidere este într-o continuă creştere în ultimii ani, plasând SUA pe poziţia 30 între ţările cu cele mai multe sinucideri. În capul listei este Groenlanda, în vreme ce România ocupă locul 36, cu 25 de sinucideri raportate în 2012 (21 de bărbaţi şi patru femei).
   Moartea prin sinucidere depăşeşte de două ori numărul de decese prin SIDA. S-a estimat că pentru fiecare sinucidere sunt între opt şi 25 de tentative anterioare şi că, în prezent, trăiesc în Statele Unite 4,5 milioane de indivizi care au încercat cel puţin o dată în viaţa.
   Riscul cel mai ridicat de sinucidere este la bolnavii deprimaţi, la veterani, la cei afectaţi de probleme financiare grave, la indivizii cu integrare socială redusă, la cei care se consideră nereligioşi, la consumatorii de droguri, la homosexuali, lesbiene şi travestiţi şi la persoanele de vârstă înaintată (în 2010, au fost 64 de sinucideri la 100.000 de oameni cu vârsta peste 85 de ani). Totuşi, în 2014, în condiţiile îmbătrânirii generaţiei baby boomers (cei născuţi între 1946 şi 1964), sinucigaşii de vârstă medie au fost mai numeroşi decât vârstnicii.
   Proporţia de dependenţă chimică (alcool, marijuana, cocaină, heroină) între sinucigaşi este de 73%. Între cei care încearcă să se sinucidă, raportul femei/bărbaţi este 3:1. Multe sinucideri nu sunt niciodată raportate şi unii sociologi cred că frecvenţa este mult mai mare decât cea comunicată oficial.
   Primul care a studiat ştiinţific actul sinuciderii a fost sociologul francez Emile Durkheim, care a publicat, în 1897, studiul intitulat „Sinuciderea“. El a identificat un număr mai mare de sinucideri la protestanţi faţă de catolici, la bărbaţi faţă de femei, la militari faţă de civili, la celibatari faţă de cei căsătoriţi, la cei fără copii. De asemenea, Durkheim a constatat că sinuciderile sunt mai frecvente în timp de pace decât în perioada războaielor. Din această listă apare că intenţia de sinucidere este mai frecvent întâlnită la cei care au un sistem relaţional slab. Durkheim a clasificat sinuciderile în anomice (la indivizi neintegraţi social, exemplul cel mai bun fiind adolescenţii), egoiste(cei care se simt detaşaţi de societate, care nu au legături sociale puternice) şi altruiste (cei care se sinucid în numele unei cauze sau care vor să-şi salveze familia, colegii, camarazii).
   În societatea americană contemporană, media raportează tot mai frecvent cazuri de omor-sinucidere (în familie sau cu victime alese la întâmplare) şi de sinucidere prin poliţişti, în care autorul unor atacuri vicioase este pregătit să fie ucis în final de forţele de ordine. Terorismul a inventat atacul prin sinucigaşi, care acceptă să devină bombe vii, pregătite pentru distrugeri în rândurile militarilor şi civililor inamici.
   După Raymond Boudon, sinuciderile sunt o formă a devianţei, prin care se înţelege ansamblul conduitelor şi stărilor pe care membrii unui grup le judecă drept neconforme cu aşteptările, normele sau valorile lor şi care, în consecinţă, riscă să trezească din partea lor reprobare şi sancţiuni. În afara sinuciderii, alte forme de devianţă sunt infracţiunile şi delictele, consumul de droguri, transgresiunile sexuale, devianţele religioase, bolile mentale şi handicapurile fizice. Din această interpretare se poate înţelege că prevenirea sinuciderilor nu are decât o eficacitate limitată, cât timp multe devianţe nu sunt corectabile.
   Luarea vieţii este un abandon individual, dar şi o pierdere pentru societate. Factori sociali ca lipsa de disciplină în şcoli, creşterea toleranţei la acte antisociale, scăderea puterii de influenţă a familiei, comunităţii şi bisericii asupra copiilor şi adolescenţilor, promiscuitatea socială a adulţilor tineri, creşterea neîntreruptă a consumului de droguri, scăderea interesului pentru muncă al generaţiilor tinere, efectul nociv al mass-mediei (inclusiv cântece care vehiculează texte încurajatoare pentru violenţă, satanism şi sinucidere) împing acest fenomen social înainte şi nu se poate anticipa unde va ajunge în anii viitori.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe