Newsflash

Singurătatea vârstnicului

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - nov. 11 2016
Singurătatea vârstnicului
    Am căutat detalii cu privire la circumstanțele ultimilor ani de viață ai luiAlbert Schweitzer, un fel de Leonardo da Vinci modern – filozof, teolog, muzician, constructor de instrumente muzicale, umanist, intelectual de rasă și, bineînțeles, medic. Aș fi vrut să găsesc argumente care să explice pesimismul ce se desprinde din citatul alăturat, rodul gândirii cuiva care, prin tot ce a săvârșit în viață, a dovedit un înalt spirit altruist, dedicându-se suferințelor semenilor lui, totul având ca bază o puternică credință în Dumnezeu. Am căutat amănuntele legate de ultimii ani ai vieții sale pentru a confirma ceea ce-mi imaginam, anume că acest mare umanist și iubitor de semeni a murit în plină singurătate, deziluzionat poate de cele ce-l înconjurau. Nimic din toate aceste gânduri nu și-au găsit o bază reală. Albert Schwei­tzer s-a stins din viață la vârsta de 90 de ani, în Gabon, în spitalul pe care-l înființase și pe care îl conducea, având alături de el pe fiica sa, Rhena, care a continuat să se ocupe de instituția înființată de tatăl său.
    Sunt însă convins de adevărul citatului alăturat, cel puțin pentru o bună parte a semenilor mei. Se pare că demult s-a stins în mulți dintre noi conceptul colectivității ca expresie a unui destin comun, pe care îl împarți cu cei de o seamă cu tine, având ca scop nu numai prelungirea vieții, dar și îmbunătățirea condițiilor în care trăim. În mare, societatea de azi e subjugată realității individualiste, grijii pentru tine însuți și, eventual, pentru cei foarte apropiați de persoana ta. Nu voi nega faptul că dorința supremă a părinților e asigurarea bunăstării vlăstarelor lor. Tot ce fac părinții (cel puțin o imensă majoritate a lor) e, de fapt, o investiție în viitorul copiilor. Și nu am nicio îndoială că o imensă proporție a copiilor e conștientă de meritul pe care îl au părinții în asigurarea condițiilor necesare dezvoltării lor. Și atunci, cum se face că, la un moment dat, părinții devin o povară?
    În lumea mea încă se mai vorbește de „generația postbelică“, de parcă după al Doilea Război Mondial lumea nu ar mai fi cunoscut nicio conflagrație internațională și niciun măcel provocat de micimea sufletească a celor care se doresc conducătorii lumii. Dar un lucru pare clar: această generație, căreia îi aparțin, se caracterizează, printre altele, printr-o continuă încercare de a îndepărta pe bătrâni de mediul lor înconjurător, de familie. O scurtă și superficială privire asupra a ceea ce se întâmplă în prezent în lumea modernă te face să fii și mândru de ceea ce s-a realizat până acum, dar și îngrijorat de acele sumbre elemente care acompaniază existența societății. Bolile cardiovasculare au pierdut locul întâi pe lista cauzelor de deces, un număr mereu în creștere de afecțiuni neoplazice se află sub control eficient și mulți indivizi afectați la un moment dat de boala canceroasă se pot considera vindecați. Ca medic ATI nu pot să nu remarc că numărul pacienților chirurgicali cu o comorbiditate serioasă e în permanentă creștere, ceea ce înseamnă că suntem capabili să tratăm cu succes bolile cronice și să le încetinim evoluția, dacă nu să le oprim cursul.
    Oare câți dintre noi nu sunt copleșiți de gândul că, dacă părinții lor ar fi apucat aceste vremuri, soarta sănătății fiecăruia dintre ei ar fi fost mult mai blajină și prog­noza bolilor lor mult mai optimistă? Dar mă gândesc și la atitudinea societății în care trăim față de senescență ca fenomen social și față de „supraviețuitorii“ intemperiilor sorții. În ultimele decenii, în Israel, dar și în multe alte părți ale globului, se petrece un fenomen paradoxal, îngrijorător, chiar supărător. Pe de o parte, nivelul de viață crește în mod continuu și din ce în ce mai multe familii își pot permite achiziționarea unei locuințe încăpătoare, cu spații largi, oferind fiecărui membru al familiei propriul său colț sau chiar propria cameră. Totul e conceput cu grijă pentru confortul fiecăruia, cu respectarea dreptului său de a se izola la nevoie, atunci când individul simte necesitatea de a rămâne singur, într-un mediu în care personalitatea sa să poată digera sau fructifica cele acumulate în cursul zilei. Dar, pe de altă parte, crește numărul instituțiilor pentru vârstnici și presa e cucerită de anunțurile publicitare preaslăvind viața bătrânilor ce-și duc acolo ultimii ani de viață. Imaginația comercială nu are limite. Aceste deja vechi inovații poartă nume apetisante: case de retragere sau cămine pentru vârsta a treia. Americanii au inventat o expresie pe cât de frumoasă pe atât de falsă: senior citizen, cu alte cuvinte e vorba de un individ ce se află într-o poziție de senioritate față de semenii săi mai tineri și pentru el, seniorul, se construiesc clădiri cu multe etaje și cu multe apartamente de o cameră, în care cel în vârstă are o splendidă ocazie de a se izola, tocmai la o vârstă la care tot ce ar dori e să continue să fie cu și printre ai lui!
   Realitatea e cu totul alta. În aceste instituții, individul aflat în deplina posesiune a facultăților sale mintale se simte alungat, marginalizat social și familial și e de ajuns să asculți cele povestite de personalul medical ce funcționează în acest mediu pentru a înțelege că de fapt tot ce se întâmplă în jur te împinge cu putere spre o stare de deznădejde vecină cu depresia. Parafrazând poetul, egoismul și insensibilitatea stau cu regele la masă. Cum orice conștiință se cere împăcată, copiii – deveniți adulți sau chiar în preajma senescenței – își vizitează părinții și rudele (internate) în acele case speciale, vizite fugitive, între două treburi care trebuie făcute în oraș. Uneori, bătrânul e chiar invitat la festivități familiale, onomastice și sărbători. Odată petrecerea terminată, el e transportat spre locul conferit de familie, acolo, în izolarea sa, rămas cu gândurile printre cei dragi.
    Schweitzer amintea de fenomenul „stingerii“ vieții și nu de momentul morții în sine. „Stingerea“ e de cele mai multe ori un proces de durată, în timpul căruia cel aflat spre sfârșitul vieții și conștient de ce se întâmplă e umilit și deprimat. Nimic nu poate înlocui atmosfera familială, întâlnirea de zi cu zi cu cei dragi, participarea la tot ce se întâmplă în casa care odată (cel mai probabil) era a lui. Stingerea, sfârșitul vin de multe ori încet, prea încet.
   Nu am nicio îndoială că cititorul se va întreba ce l-a făcut pe semnatarul acestor rânduri să atace un asemenea subiect, pe cât de delicat, tot pe atâta de trist. Oare și el, autorul, se vede ajuns în preajma unei asemenea despărțiri de familie? Oare e cuprins de remușcări provocate de atitudinea față de cei dragi și demult dispăruți? Și, mai ales, ce legătură există între acest aspect al vieții de azi și profilul ziarului în care aceste rânduri și-au găsit locul?
    Ei bine, la primul set de întrebări, răspunsul e clar și negativ. Din fericire, am fost scutit de asemenea aspecte traumatizante, cel puțin până acum, iar personal, cu optimismul meu incorigibil, mă văd foarte departe de momentul în care aș putea deveni personajul principal al unui scenariu similar celui descris mai sus. În ceea ce privește potrivirea subiectului în linia editorială a ziarului, sunt de părere că „Viața medicală“ se adresează nu numai profesionistului din noi, ci și fiecărui medic, care înainte de toate e o ființă umană, posesorul unei speciale și poate unice calități de a înțelege suferința altuia. Dacă așa stau lucrurile, atunci nimic nu e mai potrivit pentru această rubrică decât un material care să permită ridicarea, chiar și pentru o clipă, a vălului care acoperă un aspect trist din viața contemporanului senescent.

  

Trăim foarte mult împreună, dar, de fapt, ne stingem în totală singurătate.“
(Albert Schweitzer, 1875–1965)




 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe