Newsflash

Sindromul bebeluşului zgâlţâit

de Dr. Waney SQUIER - sept. 26 2014
Sindromul bebeluşului zgâlţâit
Cel mai tragic eveniment prin care pot trece nişte proaspeţi părinţi este moartea subită, neaşteptată a copilului lor. Poate că singurul lucru mai rău este ca părinţii să fie pe nedrept acuzaţi de a fi provocat tragedia şi condamnaţi ulterior, din cauza interpretării greşite a constatărilor de către comunitatea medicală.
Un număr mic de copii al căror organism cedează, rezultatul fiind moartea subită în primul lor an de viaţă, prezintă, în urma examinării medicale, unul sau mai multe dintre următoarele trei simptome: hemoragie subdurală, sângerare intraoculară (hemoragie retiniană), edem cerebral.
Aceste trei simptome se întâlnesc, de asemenea, la unii copii care au suferit un traumatism, cum ar fi o căzătură sau un accident rutier. Cu toate acestea, mulţi copii cu aceste simptome nu prezintă niciun istoric sau dovadă medicală de traumatism (cum ar fi fracturile, escoriaţiile sau echimozele), de abuz fizic sau de neglijare.
Pediatrii s-au luptat cu această enigmă până în anii ’70, când s-a sugerat că scuturatul ar putea produce forţe de rotaţie, cauzând triada de simptome fără echimoze sau fracturi. Cu timpul, aceste constatări s-au transformat în „sindromul bebeluşului zgâlţâit“* (SBZ), o ipoteză medico-legală ce rămâne controversată şi nedovedită ştiinţific până în ziua de azi.
Ipoteza SBZ atribuia triada de simptome rupturii fizice a vaselor de sânge de pe suprafaţa creierului şi din retină şi sfâşierii fibrelor nervoase din creier. Astfel, pentru apariţia acestor rezultate s-a considerat că ar fi nevoie de o forţă egală cu cea din cazul prăbuşirii de la o înălţime de mai multe etaje sau dintr-un accident rutier foarte grav, cu simptome imediate sau sucombarea organismului. Dat fiind că zgâlţâirea violentă nu poate fi accidentală, ipoteza a stabilit, simultan, o faptă penală şi a identificat făptaşul: de obicei, persoana care se afla cu bebeluşul în momentul sucombării.
Deşi ipoteza SBZ a fost integrată în pregătirea medicală şi în verdictele judecătoreşti din întreaga lume, a rămas netestată timp de aproape două decenii. În 1987, primele experimente biomecanice au arătat că forţa cu care poate fi agitat un bebeluş este cu mult mai mică decât cea a impactului şi au concluzionat că nu este suficientă pentru a cauza triada de simptome.
Cercetări ulterioare din specialitatea mea, neuropatologia pediatrică, au stabilit că baza medicală pentru ipoteza SBZ era, de asemenea, viciată. Ştim astăzi că leziunile cerebrale ale acestor copii nu reflectă trauma fibrelor nervoase, ci, mai degrabă, o insuficienţă a fluxului sangvin. Am aflat şi că hemoragiile subdurale tipice din aceste cazuri sunt prea reduse pentru a rezulta din ruptura marilor vene de legătură de pe suprafaţa creierului. Şi ştim că aceleaşi rezultate apar în cazul morţilor naturale. În ultimii zece ani, lista altor posibile cauze – printre care trauma accidentală, cauzele congenitale şi bolile naturale – a continuat să crească.
Poate că cea mai valoroasă observaţie din ultimii ani este aceea că hemoragiile subdurale sunt prezente la aproape jumătate din nou-născuţii normali, sănătoşi, fără semne de traumă la naştere. Aceste rezultate, combinate cu anatomia imatură a durei bebeluşului, sugerează că sângerarea durală la bebeluşi poate fi un dispozitiv de protecţie naturală – o modalitate de prevenire a refluxului în vasele de sânge ale creierului în timpul fluctuaţiilor de presiune ce însoţesc travaliul şi naşterea normale.
Dat fiind că aceste caracteristici anatomice persistă până în copilăria mică, dura poate rămâne la fel de vulnerabilă la sângerare şi după perioada de nou-născut. Într-adevăr, atât sângerările corelate cu naşterea, cât şi cele atribuite zgâlţâitului sunt, cel mai adesea, localizate în pliurile membranelor ce acoperă creierul, care prezintă vase de sânge mai numeroase şi mai mari la această vârstă decât mai târziu în viaţă.
Deşi dovezile ştiinţifice din ultimii 30 de ani au subminat ipoteza bebeluşului zgâlţâit, nu au apărut noi probe care să o susţină. În schimb, mai mulţi cercetători s-au bazat pe datele din studiile mai vechi pentru a calcula probabilitatea statistică a leziunilor cerebrale dobândite atunci când sunt prezente anumite caracteristici (cum ar fi hemoragia intracraniană, hemoragia retiniană, edemul cerebral şi convulsiile). Aceste probabilităţi sunt apoi prezentate ca bază de diagnosticare şi ca probe în instanţă.
   Cu toate acestea, raţionamentul din spatele studiilor pe care se bazează aceşti cercetători este circular şi fondat pe presupuneri despre care acum se ştie că nu sunt de încredere. De exemplu, în unele studii, cercetătorii au decis arbitrar că o căzătură de la mai puţin de un metru nu poate duce la rănirea unui bebeluş, prin urmare, părinţii care invocau o astfel de căzătură minţeau. Alte studii considerau că incapacitatea părinţilor de a explica seria de simptome demonstra abuzul.
Date fiind aceste vicii, revizuirile studiilor vechi nu oferă o bază de dovezi fiabilă pentru diagnosticarea abuzului. Nu fac decât să prezică probabilitatea ca o serie specifică de constatări să fie considerată ca indicatoare de abuz şi ca, prin urmare, îngrijitorul copilului de la momentul respectiv să fie acuzat sau condamnat pentru abuz, indiferent de precizia diagnosticului.
Principalii susţinători ai ipotezei SBZ recunosc, acum, că triada este un „mit“, că diagnosticele de SBZ se bazează pe „speculaţii informate“ şi că ipoteza este susţinută doar de mărturisiri. Unele instanţe procedează la fel, un judecător federal al SUA descriind tipurile de mărturisiri obţinute ca fiind „lipsite de valoare probatorie“ şi un altul notând că, date fiind progresele recente, acuzaţiile de SBZ ar putea fi „mai mult fundamentate pe credinţă decât pe ştiinţă“.
Nimeni nu spune că un copil mic nu poate fi rănit sau ucis prin agitarea lui violentă sau în urma unui abuz; acest lucru este chiar foarte posibil. Întrebarea este dacă zgâlţâitul sau abuzul poate fi determinat pe baza unei ipoteze nesusţinute ştiinţific. În nicio altă specialitate medicală sau legală, o ipoteză nedovedită nu va constitui o bază de diagnosticare, ca să nu mai vorbim de acţionare în instanţă.
Date fiind progresele din ultimii zece ani, ne confruntăm acum cu posibilitatea ca în ultimii 30 de ani să fi trimis pe nedrept părinţi la închisoare pe baza unei ipoteze viciate.

 

©Project Syndicate, 2014, www.project-syndicate.org

Traducere din limba engleză de Sorina Graziella Cornea

*Termenul provine din englezescul „shaken baby syndrome“. Potrivit prof. dr. Silvia Stoicescu, preşedintele Societăţii Române de Neonatologie, „sindromul bebeluşului zgâlţâit“ este traducerea folosită în practică.

 

Waney Squier este specialistă în neuropatologie pediatrică la Spitalul „John Radcliffe“, Oxford, fellow la Royal College of Pathologists şi conferenţiază, în calitate de lector clinician de onoare, la Universitatea Oxford


Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe