Newsflash

Şi medicii sunt pacienţi: despre riscul profesional psihologic

de Dr. Vlad STROESCU - mai 15 2015
Şi medicii sunt pacienţi: despre riscul profesional psihologic
De când sunt medic specialist, poziţia mea în societatea noastră profesională a fost una relativ marginală. Lucrez în câteva policlinici private. Relaţionez rar cu colegii mei psihiatri, mai rar decât mi-aş dori. În majoritatea timpului, sunt singurul psihiatru din echipă. Alteori, fac parte din echipe de îngrijire mici, în care nu se pune problema ierarhiilor şi suntem toţi prieteni. Eu mi-am dorit să fie aşa, după ce am observat, din postul trecător, distant şi inofensiv al rezidentului, cum sunt grupurile sociale medicale mari, cum ar fi spitalele de stat sau universitare. Atâta timp cât sunt medic, continui să fac parte din sistem, cu toate tarele lui, dar sălăşluiesc undeva într-o nişă adăpostită, unde îmi place să cred că sunt util fără să supăr pe nimeni.
Un efect neaşteptat al topografiei mele este că am mulţi pacienţi-medici. Mai ales tineri, începând încă din facultate. În general, cabinetul psihiatrului (şi al psihoterapeutului) trebuie să fie un loc, simbolic, în afara lumii tale. Pentru că problemele tale fac parte din lumea ta, o posedă şi o schimbă, aşa că e nevoie de o ancoră exterioară. Însă cum să găseşti un asemenea loc atunci când eşti deja medic? Psihiatria e şi ea medicină, şi n-o fi ea chiar în miezul universului tău (dacă nu eşti psihiatru), dar face parte din el. Statistic, medicii au grijă de sănătatea lor somatică, fumează şi beau mai puţin şi îşi fac colonoscopiile la timp după 50 de ani, dar când e vorba de sănătatea psihică, stau mai prost ca restul populaţiei.
O fi şi din cauză că de la bun început m-a frământat felul în care medicina ne schimbă, şi asta s-a văzut mai mereu în textele mele, aproape obsesiv. Oricum ar fi, am văzut deja suficient de multe cazuri încât să fiu conştient de particularitatea lor şi să citesc mai multe despre asta.
Deşi în ultima vreme e un „buzz“ în comunitatea medicală cu privire la depresia şi suicidul în medicină, literatura e săracă. Normal, cine se încumetă să facă studii pe proprii colegi? Până recent, în ultimele cinci decenii, au existat doar observaţii restrânse, timide, cu nivel scăzut de evidenţă. Australienii s-au încumetat şi au făcut în 2013 un „National Mental Health Survey of Doctors and Medical Students“, ce a inclus peste 50.000 de doctori şi e acum cel mai bun model de psihopatologie în lumea medicală occidentală pe care îl avem. Din el, precum şi din date anterioare, ştim că medicii care declară „suferinţă psihologică“ actuală sunt de peste două ori mai mulţi decât oamenii din populaţia generală (6% faţă de 2,5%) şi de douăsprezece ori mai mulţi decât în alte profesii. Să ai o profesie adevărată s-a dovedit, cum era de aşteptat, un factor de protecţie psihologică. Cu condiţia să nu fii medic. Atunci e mai rău. Aproximativ 20% din medici au fost diagnosticaţi şi trataţi pentru un episod depresiv, cifre similare cu populaţia generală, dar mult mai mari decât faţă de „ceilalţi profesionişti“. Asta într-o ţară în care, spre deosebire de altele pe care le ştim bine, stigma asociată depresiei e probabil mult mai mică, şi adresabilitatea la psihiatru mult mai mare. Nu şi pentru medici: autorii recunosc că probabil cifrele subestimează prevalenţa depresiei la medici, având în vedere că doar o treime dintre aceştia au fost dispuşi să răspundă la sondaj.
Prevalenţa ideaţiei suicidare e dublă la medici (25%) faţă de populaţia generală, iar 10% recunosc prezenţa ei în ultimul an. Aceleaşi dubii legate de subestimare rămân valabile. Alte studii au estimat că prevalenţa tentativelor de suicid este între de două şi de patru ori mai mare la medici decât la populaţia generală, cu o rată mult mai mare a reuşitei tentativelor (medicii sunt mult mai „competenţi“ în a se sinucide). Principalul factor de risc pare să fie vârsta tânără. Trendul suferinţei psihologice este ascendent de-a lungul studenţiei şi rezidenţiatului (până la 30 de ani), apoi scade, dar nu cu mult, la celelalte grupe de vârstă. Criteriile profesionale majore sunt epuizarea emoţională, cinismul, performanţa profesională scăzută.
Al doilea factor de risc, comparativ cu populaţia generală, este sexul feminin. Nu e surprinzător că mediile medicale dominate de machism şi lipsă de empatie între colegi impun o taxă psihologică suplimentară pentru femei. Alţi factori de risc, previzibili, sunt reţeaua de suport social deficitară (celibatul, divorţul, văduvia), abuzul de substanţe, bolile somatice. Dacă era de aşteptat ca stima de sine crescută, anxietatea (adesea mascată de perfecţionism) şi trăsăturile dependente de personalitate să prezică suferinţa psihică la medici, un profil psihologic al medicului la risc descrie o persoană motivată, competitivă, compulsivă, individualistă, ambiţioasă şi absolventă a unei universităţi de prestigiu, care are adesea oscilaţii afective, o problemă cu alcoolul sau alte substanţe şi uneori o problemă somatică ce nu ameninţă viaţa, dar e deranjantă. (Dacă v-aţi gândit iar la doctorul House, este deoarece cultura populară s-ar putea să aibă mai mult insight decât avem noi despre ocupaţia noastră.)
Diferenţele dintre specialităţi în ceea ce priveşte riscul profesional nu au fost mari. Primele studii, din anii ’60, păreau să arate că psihiatrii au cele mai mari rate de depresie, suicid şi abuz de substanţe, iar pediatrii, cele mai mici. Toate dovezile ulterioare au arătat că diferenţele sunt doar superficiale şi riscul profesional transcende specializarea, chiar dacă probabil variază felul în care fiecare domeniu medical este taxant.
De ce sunt medicii la risc crescut de depresie şi complicaţia sa, suicidul, e o discuţie mult prea amplă pentru rubrica de faţă. Unii postulează tendinţa persoanelor vulnerabile de a se îndrepta către medicină. E adevărat că adesea motivaţia de a alege această profesie vine din traume la care am asistat în sânul propriei familii, la vârste impresionabile şi care, dacă nu le-am fost protagonişti, ne-au afectat. Mult mai important de investigat mi se pare însă temeinicia pregătirii noastre universitare şi postuniversitare în ceea ce priveşte mărturia traumatică la suferinţă, felul în care sunt încurajate profesional comportamente psihologice nesănătoase (privarea de somn, distanţarea empatică, suportarea unui tratament adesea umilitor şi devalorizant în primii ani de carieră), tendinţa medicilor de a se autotrata, de a-şi neglija sau minimiza simptomele depresive, deficitul uimitor al unui sistem de suport al profesioniştilor sanitari, teama de stigmat şi consecinţele sale, mitul invulnerabilităţii medicilor şi prejudecata ciudată că e neprofesional să suferi sau să fii deprimat. Şi încă ceva. Sâmbătă (mâine, dacă aţi primit „Viaţa medicală“ în ziua apariţiei) trebuie să ţin o scurtă prezentare despre depresie şi suicid în profesia medicală, la o conferinţă. Şi am emoţii mari. Mai întâi, din cauza ambivalenţei subiectului: voi vorbi unor profesionişti ai sănătăţii despre lucruri care le pot afecta propria lor sănătate. Dar, mai important, am emoţii din pricina competenţei mele de a vorbi despre subiect. Nu am alta decât propria mea experienţă şi curiozitate. Nu e vina mea însă: nu există nicăieri niciun fel de curs sau formare în a fi medicul unui alt medic. Deşi particularităţile sunt evidente, interesul profesional pare să fie doar teoretic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe