Newsflash

Sfori englezeşti şi canapeaua românească

de Dr. Ruxandra MORARU - feb. 20 2013
Sfori englezeşti şi canapeaua românească
   A scrie acum despre ce înseamnă să fii român în UK este poate cea mai grea sarcină dintre toate de până în prezent. Valuri, furtuni de gânduri au lovit zile la rând tastatura mea nehotărâtă, până când am realizat că tot ce făceam şi doream era să cosmetizez o realitate ivită pe nesimţite, neprevăzută şi deci şocantă.
   Când am decis să mă mut în Anglia, a fost pentru că voiam un loc departe, dar nu foarte departe, un loc izolat dar accesibil, un loc civilizat, dar plin de tradiţie. Mă aflam cumva precum fata pescarului la interviul împăratului: nici îmbrăcată, nici dezbrăcată, nici călare, nici pe jos, nici pe drum, nici pe lângă drum. Anglia a fost răspunsul la zbuciumul de până atunci şi ceea ce m-a tras acolo, pe lângă cele câteva persoane minunate şi de calitate pe care le cunoscusem, a fost faptul că am simţit mereu că undeva, în superioritatea indiferentă şi ţăcăneala insulară, englezii sunt buni şi toleranţi cu străinii. Şi uite cum am ajuns acum, la mai mult de cinci ani de existenţă britanică, să conclud că toleranţa este o hăinuţă ideologică croită pe undeva pe lângă Big Ben şi îmbrăcată de englezul de rând atunci când are în cont suficient de mute zerouri ca să îşi permită să fie nobil. Săptămânile acestea, am asistat neputincioasă la un asalt mediatic de ambele părţi; am parcurs cu durere editorialele englezeşti ce se doreau umoristice şi spirituale, în care cu caznă reuşeau o glumă, un spirit care să mascheze şi machieze ochiul vânăt adresat românilor şi bulgarilor. Ambasadorul nostru a avut dreptate şi o poziţie logică de neînfrânt: cei ce au fost de venit în Anglia, au venit cu toate restricţiile de muncă, restul – nu sunt interesaţi. (Nu înţeleg ce amestec au avut bulgarii, bieţii, altul decât de edulcorant în atacul antieruropean – în cinci ani am cunoscut un singur bulgar, care lucra la căile ferate. Mi s-a spus că bulgarii nu au fost în targetul marilor companii stomatologice fiindcă „nu vorbesc limba“ şi sunt cam provinciali… Cam aşa gândeau recrutorii acum vreo şase ani. E drept, nici pe bulgari nu i-am văzut înghesuindu-se să vină. Românii erau altceva.)
   Spun „erau“, fiindcă brusc, din acei minunaţi doctori români şi fantasticele asistente medicale din România, fete vajnice şi femei adevărate, am ajuns un iminent pericol pentru serviciile sociale, o ciumă pe NHS – ca şi cum nu am contribui cu toţii la şi nu am fi parte din NHS. Hoarde flămânde de emigranţi venind să sugă beneficiile şi joburile de la bietul popor englez, paralizat în stupoarea cuceritorului cucerit şi căruia nu-i rămâne decât o alternativă, binecuvântata lene. Încă nu este clar ce doresc să facă potenţialii nou-veniţi, să sugă beneficiile sau să ia joburile, căci pe amândouă nu poţi să le ai. Ori contribui, ori nu contribui. Eu, una, am contribuit şi, dacă mă gândesc la câţi bani au plecat spre fiscul Majestăţii Sale în anii aceştia, aş putea spune că am sponsorizat în jur de trei englezi pe an.
   Nerelevant! Prea banal, în goana spre senzaţional... Şi senzaţionalul a culminat cu o emisiune radio BBC2. Subiectul – care este a doua limbă vorbită în Anglia, după engleză. Surpriză, poloneza! Şi apoi să te ţii. Părerile au curs şi a fost un meci destul de viforos între un reprezentant al socialiştilor şi altul al partidului (extremist) independent (UKIP). Englezii, când se încing în dezbateri, sunt buni, chiar foarte buni. Aşa că m-am găsit şi eu prinsă în vârtej, trăgând ba în dreapta, ba în stânga de volan, după cum înclina vorba. Concluzia a fost una singură: ţara s-a rupt în două tabere; conservatorii, cu politica lor ezitantă şi amatoristică, pierd teren în fata UK-Independence Party şi se străduiesc şi ei să fie cât se mai poate de populari, mai ales când au de acoperit gafa aşa-zisei ieşiri din Europa, care, după cum s-a arătat zilele trecute, a fost o manevră de uşor şantaj în vederea repartizării bugetului european. Cum mai poţi fi popular acum în Anglia? Fii antieuropean, fii naţionalist, fă-te că-ţi pasă de educaţie şi de bieţii „copii“ rămaşi fără şanse în faţa valurilor de est-europeni mai educaţi şi, culmea, mai muncitori, care sunt gata să îşi asume ore suplimentare fără să întrebe când pot pleca mai repede din serviciu – inadmisibil! Am mai aflat că este inadmisibil să nu te conformezi culturii engleze – şi anume, să îţi cheltui banii în restaurant şi puburi –, făcând economii şi cumpărând ieftin din magazinele de criză.
   Ei bine, să ascultăm şi partea română, care replică dur cu o poantă desigur savurată în România, în mediile deştepte care au promovat-o. „Dragi englezi, nu ne interesează ţara voastră, de ce nu veniţi voi pe la noi? Fiindcă, iată, mai nou v-am pregătit şi o canapea…“. Mă gândeam că este un bun prilej să îmi promovez ţara – atâta cât mai este a mea – , ca să ştie şi fetele de la receptie, şi asistentele, şi pacienţii, că se găseşte o canapea undeva şi pentru ei prin România, dacă doresc să se întâlnească cu Dracula în persoană. Dar am aflat cu un entuziasm curbat şi definitiv frânt că englezii mei nici nu ne-au băgat în seamă; iar despre canapea s-or fi prins cei de prin nord, America de Nord, fiindcă ceea ce promova lozinca românească era neaoşa canapea americană (couch), noi pe aici având sofale (sofa în engleza britanică).
   Dar din moment ce amândouă părţile s-au simţit bine săptămâna asta, cui îi pasă? Timpul trece, leafa merge, noi plătim biruri englezeşti şi investim în România, însă tot avem un defect: nu prea mergem la pub...

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe