Newsflash

Semiologie neurologică: tehnici vechi de un secol

de Dr. Martin S. MARTIN - sept. 8 2017
Semiologie neurologică: tehnici vechi de un secol
     Instrumentarul și aparatura destinate diagnosticului au făcut progrese enorme în ultimul secol. Acest pas înainte a fost unul din motoarele marilor realizări din domeniul medical. Cu toate acestea, există anumite instrumente medicale care prezintă modificări minine față de variantele lor inițiale sau au rămas la designul original. Printre acestea se numără și ciocănelul pentru reflexe, utilizat pentru examenul neurologic complet. Importanța acestuia este recunoscută internațional, iar în acest sens numărul 10.095 al revistei britanice The Lancet îi dedică un articol istoric.
     Ciocănelul pentru reflexe derivă din cel folosit pentru percuție (toracică, abdominală) și este – în esență – un instrument cu corp de metal și una sau două extremități din cauciuc. Introdus în practica medicală de John Madison Taylor din Philadelphia (1888), ciocănelul pentru reflexele testate prin percutarea tendoanelor a fost îmbunătățit de Krauss, Babinski, Buck, Berliner, Trömner, Stookey și Dejerine. Îmbunătățirile ulterioare au adăugat instrumentului o scală de măsurători, diapazonul și dispozitive de testare a sensibilității.
     După elucidarea funcțiilor motorii și senzitive ale măduvei spinale (François Magendie, Charles Bell), Robert Whytt, Johann Augustus Unzer, G. Procháska, Marshall Hall, Wilhelm Heinrich Erb, Carl Westphal și alții au identificat reflexele spinale, prin testarea cărora neurologii identifică tipul și localizarea leziunilor neurologice. Examinatorii folosesc ciocănelul pentru a excita receptorii de întindere din tendoanele musculare de la nivel patelar (L3, L4, nerv femural),  achilian (S1, S2), bicipital (C5, C6, nerv musculocutanat), brahioradial (C5, C6, nerv radial) și tricipital (C7, C8, nerv radial). Răspunsul stimulării este catalogat pe o scară cu patru grade, în care un răspuns 2+ este normal, 0 arată areflexia, 1+ denotă un răspuns diminuat și 3+ indică hiperreflexivitatea. Combinat cu celelalte simptome prezente, semne clinice și manevre neurologice, examenul reflexelor tendinoase oferă informații despre localizarea unei leziuni a sistemului nervos (axon periferic sau central, leziuni medulare, cerebrale, cerebeloase) sau despre alte afecțiuni (intoxicații, boli tiroidiene, hipovitaminoze etc).
     La peste 130 de ani de la introducerea în practica medicală, modestul ciocănel de reflexe este un instrument esențial al examenului neurologic și un simbol al specialității, comparabil cu stetoscopul pentru cardiologie, bisturiul pentru chirurgie și oftalmoscopul pentru oftalmologie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe