Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă

Secretele longevității

Viața Medicală
Dr. Viorel PĂTRAŞCU vineri, 5 octombrie 2018
    Într-o vreme când, la nivel mondial, boala Alzheimer afectează milioane de oameni care-și pierd complet memoria, în trei decenii de carieră am avut câțiva pacienți nonagenari cu suferințe trupești inerente vârstei, dar întregi la cap. Îi pot număra pe degetele de la o singură mână, iar unul dintre ei, când a venit în cabinet, avea 98 de ani. Pe toți i-am întrebat care-i secretul longevității lor. Invariabil, mi-au spus de cumpătare în toate, de armonie conjugală, de faptul că n-au urât și n-au invidiat pe nimeni, de meserii nestresante și viața la țară, de mersul pe bicicletă sau de faptul că și părinții lor au trăit mult.
    Cel mai simpatic a fost un moșulică în vârstă de 91 de ani, un titirez ce cântărește 45 de kilograme îmbrăcat și încălțat, care și-a însoțit „baba” la noi. Mi-a spus că la ei în sat pesta porcină n-a ajuns și că de Ignat va tăia un porc de peste 150 de kilograme. L-am atenționat că o să-i crească periculos colesterolul! „Nu mi-e frică, îl dau dracuʼ de colesterol. Care-i secretuʼ că am ajuns la vârsta asta? Păi, nu-i niciunul! Asta e și n-am cuvinte”.
    Un confrate mai tânăr decât mine, care profesează medicina internă în America, mi-a spus când a venit în țară în vacanță, povestea unui pacient al său. La vârsta de 102 ani, acesta a solicitat o consultație, pentru că acuza amețeli mari. Ca și mine, medicul l-a întrebat dacă are o explicație a longevității sale. „Daaa! În viață nu trebuie să stai cu o soție mai mult de zece ani. Eu am fost căsătorit de șapte ori. Nici mașina nu trebuie ținută mai mult de trei ani. Acum sunt la cea de-a 28-a!”.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 de lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC