Newsflash

Scribii medicali

de Dr. Martin S. MARTIN - apr. 25 2014
Scribii medicali
   Ne-am obişnuit să citim, din când în când, articole care ne amintesc de profesiuni dispărute. Aşa am aflat cum, la introducerea iluminatului electric, au dispărut lampagiii, în generaţia trecută au ieşit din scenă spălătoresele, operatoarele de centrale telefonice, taxatorii din transportul public şi fotografii, iar în prezent urmărim cum se îndreaptă spre extincţie agenţii de turism, distribuitorii de ziare, bibliotecarii, ceasornicarii, dactilografele, tehnicienii tipografi şi operatorii de computer.
   Mai rar suntem informaţi despre noile profesii, care rămân multă vreme ignorate nu doar de public, ci chiar de cei din domeniu. Sub ochii noştri apar, în medicina americană, membrii unei noi meserii: scribii. De fapt, nu e nimic nou şi fenomenul e mai mult o renaştere a unei tradiţii antice, îmbrăcate – e drept – în hainele vieţii contemporane: tăbliţa de lut a scribului egiptean este azi înlocuită cu tableta electronică.
   De unde a apărut nevoia acestei noi ocupaţii? Noua lege medicală (Affordable Care Act), votată în 2010 şi aplicată din 2011, are o clauză de obligativitate pentru medici şi unităţi sanitare de a trece, nu mai târziu de 2014, toate datele legate de bolnavi din forma scrisă în cea electronică. Pentru a stimula procesul, guvernul a alocat ajutoare financiare necesare pentru achiziţionarea tehnologiei şi a softului. Cei care nu respectă termenul limită vor fi obligaţi să facă transferul pe socoteala lor şi fără vreun sprijin financiar, dar vor plăti şi penalizări de 0,5% din onorarii, până când fac operativ sistemul computerizat.
   Nu a trecut multă vreme de la computerizarea datelor medicale şi doctorii au descoperit că ele consumă foarte mult timp. Pentru fiecare bolnav, medicul are de introdus o adevărată foaie de observaţie a vizitei, datele rezumate ale examenelor clinice anterioare, datele de laborator, planul de tratament, medi­ca­ţia, să facă pro­gramarea examene­lor şi vizitelor ulteri­oare şi să trimită reţetele electronice direct la farmacii. În medie, timpul nece­sar pentru aceste operaţii este de 20–30 de minute pentru un bolnav. Un prieten îmi povestea că a fost cu fetiţa la pediatru şi acesta a petrecut cu ei treizeci de minute, din care trei au fost folosite pentru examinare şi douăzeci şi şapte pentru ciocănitul pe tastatură. Mai mulţi bolnavi mi-au spus că au fost surprinşi de cât de mult s-a schimbat felul în care decurge vizita lor la doctorul bine cunoscut: „Nu se mai uită deloc la mine, e cu ochii numai în computer. Nu am ocazia să vorbesc cu el, nu pot pune întrebările pe care le pregătisem“.
   Această nouă şi neaşteptată situaţie a creat o mare nemulţumire şi în rândul medicilor, care s-au văzut nevoiţi să-şi extindă programul cu câteva ore şi s-au găsit în situaţia de a reduce numărul de bolnavi pe care-i pot vedea într-o zi. Cel mai dramatic tablou a fost înregistrat în serviciile de medicină de urgenţă – camerele de gardă –, care, în Statele Unite, sunt departamente extrem de ocupate, unde sunt văzuţi şi trataţi zeci de bolnavi într-o tură. Pentru a veni în ajutorul medicilor de urgenţă, cineva a avut ideea să folosească studenţi sau absolvenţi de colegiu, instruiţi în limbajul şi nomenclatura specifice camerei de gardă, care au devenit „umbra tăcută“ a medicilor. Ei înregistrează pe loc toate răspunsurile bolnavilor, datele clinice pe care doctorii le dictează în timp ce efectuează examinarea, completează formularul cu testele de laborator şi interpretarea imagisticii, preiau din zbor de la doctor for­mu­larea diagnos­ti­cu­lui, planul de trata­ment şi detaliile. Dacă bolnavul este ex­te­rnat, menţio­nea­ză recomandările de la ieşire, iar dacă este internat, no­tează destinaţia şi cine a primit raportul de trimitere. Con­sem­nează cu exac­titate timpul la care se fac toate ope­raţiunile şi trimit cópii ale rapoartelor me­dicilor de familie sau specialiştilor impli­caţi. De la camerele de gardă, scribii medicali au înaintat la secţiile spitalelor, apoi la cabinetele medicilor de medicină generală şi ale specialiştilor. Au apărut peste noapte instituţii de pregătire pentru scribi; cea mai cunoscută, „Scribe America“, apreciază că în momentul de faţă sunt deja în activitate peste 10.000 de tehnicieni de documentare calificaţi şi că numărul lor creşte cu repeziciune.
   În editorialul său din Wall Street Journal din 7 aprilie 2014, intitulat „Spre lauda scribilor medicali“, cardiologul Alan J. Bank apreciază că doctorii care folosesc scribii pot vedea cu 30 până la 50% mai mulţi bolnavi, sfârşesc programul de lucru mai repede, au documentaţia mai bine completată şi sunt mai relaxaţi şi mai puţin stresaţi decât cei care nu au început încă să se adapteze la noul fel de a practica medicina. El mai spune că prezenţa scribilor în camerele de examinare nu deranjează bolnavii. Cei mai buni candidaţi pentru această profesiune sunt studenţii sau absolvenţii de colegiu care plănuiesc să intre în profesiunea medicală: ei câştigă experienţă şi acumulează câţiva ani de activitate care le vor mări şansele de a fi admişi în facultăţile de medicină, unde concurenţa este acerbă.
   Un cod al profesiunii scribilor precizează câteva obligaţii: ei nu au acces la bolnavi, nu pot pune întrebări direct, nu pot face niciun fel de comentarii şi nu pot atinge pacienţii. Discuţia cu medicii se face numai în afara camerelor de examinare şi nu în prezenţa pacienţilor. De asemenea, scribii confirmă prin semnătură că nu vor dezvălui nimănui niciun fel de date ale bolnavilor.
   Pe lângă alte elemente care asigură viabilitatea acestui sistem, mai este unul care are o solidă putere de convingere şi influenţă: criteriul economic. Majoritatea medicilor americani produc în jur de două sute de dolari pe oră. Când – folosind scribii plătiţi cu zece-douăzeci de dolari pe oră – ei îşi pot creşte productivitatea cu aproape 50%, critica şi opoziţia de pe poziţii negative au mici şanse să oprească progresul rapid al noii profesiuni.
   Au fost completate primele studii de analiză a eficienţei şi siguranţei sistemului care folo­seşte scribi medicali şi ele sunt clar în favoarea acestora, subliniind că scribii permit doc­to­ri­lor să petreacă mai mult timp cu bolnavii, ceea ce măreşte indicele de satisfacţie a paci­en­ţilor, dar şi îmbunătăţeşte calitatea documentaţiei medicale şi contribuie la creşterea efici­en­ţei profesionale şi a confortului medicilor (Raportul Corporaţiei RAND din 24 ianuarie 2014).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe