Newsflash

Sânge şi independenţă

de Alexandru NEAGU - ian. 7 2015
Sânge şi independenţă
   Asistenţi medicali independenţi. Prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.454 din 2 decembrie 2014, publicat în Monitorul Oficial nr. 928 din 19 decembrie 2014, au fost aprobate Normele metodologice privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, de moaşă şi de asistent medical în regim independent. Serviciile de îngrijiri medicale ce pot fi furnizate în regim independent derivă din activităţile ce pot fi exercitate cu titlu de asistent medical generalist, de moaşă, respectiv de asistent medical, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşă şi a profesiei de asistent medical, precum şi organizarea şi funcţionarea Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, aprobată cu modificări prin Legea nr. 53/2014, cu modificările şi completările ulterioare.
   Aceste servicii se clasifică astfel: servicii de îngrijiri medicale autonome, care pot fi prestate în cadrul rolului propriu al asistentului medical generalist, al moaşei şi al asistentului medical; servicii de îngrijiri medicale delegate, care pot fi prestate exclusiv la prescripţia medicului, cu sau fără condiţia ca un medic să poată interveni în orice moment; cele la prescripţia şi în prezenţa obligatorie a unui medic. Prin aceste norme sunt reglementate atât tipurile de servicii ce pot fi prestate de cele trei categorii de profesionişti (asistent medical generalist, moaşă, asistent medical specializat), cât şi dotările minime obligatorii pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cabinetelor de practică independentă.
   Formele de exercitare în regim independent sunt: persoană fizică independentă; titular de cabinet individual de practică independentă, după caz, a profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşă, a profesiei de asistent medical; cabinete asociate de practică independentă.
   Contravaloarea unităţilor de sânge. În Monitorul Oficial nr. 903 din 12 decembrie 2014, a fost publicat Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.479 din 9 decembrie 2014 privind stabilirea contravalorii unei unităţi de sânge, a componentelor sanguine umane pentru utilizare terapeutică, precum şi a produselor sanguine obţinute din prelucrarea plasmei, aşa cum sunt definite în Nomenclatorul naţional al sângelui uman şi componentelor sanguine umane pentru utilizare terapeutică, aprobat prin Ordinul ministrului sănătăţii publice nr. 1.237/2007. Reglementarea se adresează direcţiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională, centrelor judeţene de transfuzie sanguină şi al municipiului Bucureşti şi unităţilor sanitare.

   Plata unor arierate. Prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.483 din 10 decembrie 2014, publicat în Monitorul Oficial nr. 904 din 12 decembrie 2014, au fost aprobate modalităţile de plată a arieratelor pe categorii de furnizori, rămase neachitate de unităţile sanitare cu paturi din subordinea Ministerului Sănătăţii. Plata arieratelor s-a făcut până la finele anului trecut, în limita sumei de 10.000 de mii lei, pentru următoarele unităţi sanitare: Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti; Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca; Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon“ Focşani; Spitalul „N. N. Săveanu“ Vidra.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe