La fel ca în alte ţări europene – Austria, Italia, Rusia etc. – în România a existat până în 1991 specialitatea Neuropsihiatrie infantilă (NPI), care deservea atât cazurile de Neurologie pediatrică (NP), cât şi pe cele de Psihiatrie a copilului şi adolescentului (PCA). Datorită progreselor enorme în ambele domenii, la nivelul ştiinţelor fundamentale – neurofiziologie, genetică, imagistică, dar şi al clinicii neurologice şi psihiatrice, s-a simţit nevoia de a separa aceste două specialităţi. (...)"> S-a înfiinţat Societatea Română de Neurologie Pediatrică - Viața Medicală
Newsflash

S-a înfiinţat Societatea Română de Neurologie Pediatrică

S-a înfiinţat Societatea Română de Neurologie Pediatrică

   La fel ca în alte ţări europene – Austria, Italia, Rusia etc. – în România a existat până în 1991 specialitatea Neuropsihiatrie infantilă (NPI), care deservea atât cazurile de Neurologie pediatrică (NP), cât şi pe cele de Psihiatrie a copilului şi adolescentului (PCA). Datorită progreselor enorme în ambele domenii, la nivelul ştiinţelor fundamentale – neurofiziologie, genetică, imagistică, dar şi al clinicii neurologice şi psihiatrice, s-a simţit nevoia de a separa aceste două specialităţi. (...)

   La fel ca în alte ţări europene – Austria, Italia, Rusia etc. – în România a existat până în 1991 specialitatea Neuropsihiatrie infantilă (NPI), care deservea atât cazurile de Neurologie pediatrică (NP), cât şi pe cele de Psihiatrie a copilului şi adolescentului (PCA). Datorită progreselor enorme în ambele domenii, la nivelul ştiinţelor fundamentale – neurofiziologie, genetică, imagistică, dar şi al clinicii neurologice şi psihiatrice, s-a simţit nevoia de a separa aceste două specialităţi. România a fost în acest caz avangardistă, separarea făcânduse în anul 1995, pe când în Austria, NP s-a desprins din Neuropsihiatria infantilă numai cu patru ani în urmă, iar în Italia, NPI continuă să existe, chiar dacă au apărut încă două societăţi, una de NP şi alta de PCA.
   Deşi specialitatea de Neurologie pediatrică este foarte clar definită în Europa, modul de formare al neuropediatrilor diferă foarte mult de la o ţară la alta în funcţie de particularităţile ţărilor respective şi de nevoile existente în fiecare ţară, de modul în care funcţionarea s-a făcut în trecut, de particularităţile practicii de Neurologie pediatrică, de infrastructură etc.
   Societatea Europeană de Neurologie Pediatrică (EPNS) a elaborat în 2003 curricula de formare în specialitatea de Neurologie pediatrică, cu durata de şase ani şi care prevede intrarea în formare atât dinspre Neurologie adulţi, cât şi dinspre Pediatrie, fiind aprobată de boardul societăţilor neurologice (adulţi) şi de EAP (European Academy of Pediatrics), ce reprezintă grupul societăţilor pediatrice ale UEMS (Uniunea Specialităţilor Medicale Europene). Curricula de Neurologie pediatrică a fost revizuită în 2010 şi reaprobată la întâlnirea EAP de la Bruxelles din decembrie 2010.
   EPNS acţionează în prezent pentru armonizarea modului de formare al neuropediatrilor în Europa, pentru a crea premisele apariţiei unor specialişti cu o înaltă pregătire în domeniu.
   În cadrul boardului EPNS şi al CNA (Comission of National Advisors), România a fost felicitată pentru existenţa Neurologiei pediatrice ca specialitate de sine stătătoare (ca şi alte ţări care au o formare asemănătoare, cum ar fi Finlanda, Ucraina, Serbia şi în curând Polonia), cu o curriculă dezvoltată pe baza celei europene, permiţând o durată de formare mai scurtă decât în alte ţări în care Neurologia pediatrică este subspecialitate din Pediatrie sau din Neurologie adulţi (formarea durând opt ani).
   În România există Societatea de Neurologie şi Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului (SNPCAR), care reprezintă toate specialităţile ce se ocupă cu diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor neurologice şi psihice ale copilului: Neurologie pediatrică, Psihiatria copilului şi adolescentului, Psihologie pediatrică, Medicină de recuperare fizică şi kinetoterapie, logopedie, întâlnirile acestei societăţi fiind de o reală valoare pentru colaborarea între toţi specialiştii ce lucrează în echipe multidisciplinare, în beneficiul copiilor cu astfel de afecţiuni.
   În 2006, ca urmare a separării specialităţilor de Neurologie pediatrică şi Psihiatrie a copilului şi adolescentului şi a nevoii de delimitare clară a specialităţii, a luat fiinţă în mod firesc Asociaţia Română de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului, condusă de prof. dr. Iuliana Dobrescu, asociaţie care luptă în mod specific pentru drepturile celor care practică în domeniul psihicului copilului. Tot în mod firesc, ca urmare a separării specialităţii de NPI în NP şi PCA, s-a simţit nevoia înfiinţării Societăţii Române de Neurologie Pediatrică. SRNP nu se substituie actualei Societăţi Naţionale de Psihiatrie şi Neurologie a Copilului şi Adolescentului, ci vine în sprijinul acesteia cu un plus de forţă pentru a rezolva problemele specifice şi complexe ale specialităţii de Neurologie pediatrică.
   Scopurile SRNP sunt: • Ştiinţific. Societatea îşi propune să asigure schimbul de cunoştinţe ştiinţifice şi profesionale în beneficiul şi pentru dezvoltarea neuroştiinţelor şi pentru progrese relevante în ceea ce priveşte tratarea copiilor cu boli neurologice, prin organizarea de cursuri, conferinţe, congrese, cursuri de vară, oferire de burse medicilor români din specialitate etc. • Cercetare în domeniul Neurologiei pediatrice în România, favorizând colaborările între centrele de NP din România şi alte centre europene • Activitate medicală: creşterea continuă a calităţii actului medical în domeniul Neurologiei pediatrice în România, prin elaborare de ghiduri şi protocoale create şi acceptate de cei care lucrează în domeniu • Învăţământ: creşterea calităţii învăţământului de Neurologie pediatrică, prin participarea la organizarea cursurilor de perfecţionare pentru medicii specialişti neuropediatri şi pentru rezidenţi • Promovarea specialităţii profesionale: recunoaşterea competenţei şi domeniului practicii Neurologiei pediatrice în faţa autorităţilor şi societăţii. Societatea asigură prezentarea şi/sau promovarea Neurologiei pediatrice ca specialitate separată, privind îngrijirea medicală, învăţământul şi cercetarea în faţa autorităţilor naţionale şi a societăţii româneşti şi în strânsă colaborare cu SNPCAR, Societatea Europeană de Neurologie Pediatrică, alte organizaţii naţionale şi internaţionale, medici neurologi pediatri individuali şi organizaţii independente, în vederea recunoaşterii specializării distincte în Neurologia pediatrică şi domenii asemănătoare în ţările UE şi celelalte state.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe