În faţa discriminării, poţi să te resemnezi sau să lupţi. Printre cei mai buni studenţi medicinişti se numără şi câţiva tineri romi, care aleg nu să-şi renege, ci să-şi afirme originea. Poveştile lor le aflăm la rubrica „Student la medicină”, în articolul drei Sorina Vasile. (...)
"> Romii „mişcă“ Medicina - Viața Medicală
Newsflash

Romii „mişcă“ Medicina

de Dr. Sorina VASILE - apr. 29 2011
Romii „mişcă“ Medicina

    În faţa discriminării, poţi să te resemnezi sau să lupţi. Printre cei mai buni studenţi medicinişti se numără şi câţiva tineri romi, care aleg nu să-şi renege, ci să-şi afirme originea. Poveştile lor le aflăm la rubrica „Student la medicină”, în articolul drei Sorina Vasile. (...)

    Mai mulţi tineri romi povestesc cum au ajuns să fie printre cei mai buni studenţi în Medicină. Studenţii fac planuri ca să-şi ajute comunitatea.
    Cornel Gurgu e rom. S-a întors anul trecut din Anglia, unde studia de un an informatica la Coventry University, pentru că nu se mai descurca financiar şi nu găsea pe nimeni care să-l angajeze. A venit în ţară dezamăgit şi decis să facă altceva mai nobil: „Vreau să fiu doctor“.
    A căutat pe Google persoane şi programe care să-l ajute cu pregătirea pentru Medicină, ca să fie sigur că dorinţa lui se împlineşte. Din una-n alta, a dat peste site-ul Burse pentru Romi şi a aplicat pentru programul lor. Acum Cornel e anul I la Medicină şi nu se mai sfieşte să spună că e rom: „Colegii de la şcoală nu bănuiau că sunt rom. Pentru ei asta înseamnă să mergi cu căruţa şi să fii infractor, iar eu am fost mereu printre cei mai buni din clasă“.
    Burse pentru romi
    Proiectul O generaţie de specialişti romi în domeniul medical, care oferă aceste burse, a început în 2008 la ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei. Oamenii de aici selectează cei mai buni liceeni de etnie romă care aplică pe site-ul burseromi.ro şi le găsesc profesori care să-i ajute să intre la facultăţi sau şcoli postliceale cu profil medical. Când ajung la facultate, proiectul le plăteşte un mentor, de obicei un medic rezident, care îi sfătuieşte, îi ajută să se integreze şi să înveţe mai uşor. „Aceste burse nu se dau tinerilor romi doar pentru ca ei să poată deveni medici, ci şi să devină buni romi, să îşi asume apartenenţa la această etnie. Prin acest proiect se face recuperare etnică“, explică Mircea Toma, şeful Agenţiei de Monitorizare a Presei.
   Odată intraţi în program, studenţii învaţă să susţină cauza romilor şi vizitează comunităţi închise ca să înţeleagă şi să găsească cele mai bune soluţii la problemele etniei.
    Piele acoperită cu cauciuc
    Robert, un student rom cu bursă de la Medicină, povesteşte că a rămas fără glas când a vizitat, cu cei din program, o comunitate de romi din Crăcoani, judeţul Neamţ. Copiii de acolo aveau pielea acoperită cu o peliculă subţire de cauciuc pentru că părinţii nu aveau bani de lemne şi se încălzeau cu ambalaje. „Cei din program ne-au învăţat înainte să ajungem acolo teorie cu drepturile omului, cu antidiscriminarea, cu importanţa educaţiei, asistenţei sanitare... Dar când ajungi într-o situaţie ca asta, rămâi încremenit – e greu să ştii ce să faci mai întâi“.
    Învaţă ca să arate că şi romii pot ajunge profesionişti: „De fapt, sunt foarte mulţi oameni de etnie romă care au ajuns sus, dar îşi reneagă identitatea. Când mergi la un doctor rom, îl simţi că-i de-al tău. Te doare că nu recunoaşte... şi dacă te mai şi refuză...“.
   Nu există stagiu fără discuţii despre ţigani
   Corina e în al patrulea an la Medicină şi semestrul viitor pleacă la Marsilia, cu o bursă Erasmus. E doar pe jumătate romă şi toată viaţa s-a luptat să respecte vorbele tatălui ei, care a suferit mult de pe urma discriminării: „Fii mereu cea mai bună ca să nu aibă nimeni ce comenta!“.
    Povesteşte că o parte din proiectele în care esteimplicată astăzi se datorează tristeţii din copilărie: „Nuştiu cât de rău e să fii discriminat – eu semăn cumama, dar de fiecare dată când mă întorceam acasă, îl vedeam pe tatăl meu foarte necăjit. A fost primul din familie care a făcut facultate şi a ajuns inginer. Lucra mai mult decât toţi colegii lui, dar era plătit mult mai prost. În plus, când mergeam la doctor, o lăsa mereu pe mama să intre cu mine, ca să fiu tratată mai bine. La premiere, îmi ducea coroniţa şi buchetele de flori până la uşa şcolii, iar apoi mă lăsa cu mama, ca să nu-l vadă învăţătoarea“.
    În timpul liber, Corina face voluntariat şi îi învaţă pe copiii din clasele primare tehnici de prim ajutor. Uneori, merge la Centrul de Needle Exchange din Rahova, unde îl ajută pe doctorul de acolo să consulte pacienţii. Când termină facultatea, vrea doar să ajungă cea mai bună: „Nu există stagiu unde să nu aud vorbindu-se urât de ţigani. Şi nu cred că poţi rezolva problema asistenţei medicale cu adevărat dacă nu cumva eşti într-un post de conducere. Poate să te ocupi de sănătate publică...“. (...)

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe